yeni enerji verimliliği etiketlerini anlamak

0
6785
yeni enerji verimliliği etiketi açıklaması

Beyaz eşyaların üzerindeki enerji etiketleri ürünleri incelerken belki de ilk dikkatimizi çeken yerdir ancak bu etiketler neden değişti? Neden bu değişikliğe ihtiyaç duyuldu? Yeni etiketleri nasıl anlayacağız? yeni enerji verimliliği etiketlerini anlamak… Kısa kısa bu video makalemizde

Enerji verimliliği etiketi neden değişti

Beyaz eşya alırken hep görüyoruz yada duyuyoruz A+, A++, A+++ hatta A+++ dan %10 daha verimli gibi açıklamalar çokça karşımıza çıkıyor. Bundan böyle yeni etiketlerde en verimli ürün “A” olarak karşımıza çıkacak.

Eski enerji etiketlerinde A+++ ile D (en verimsiz) sınıfları arasında etiketler varken yeni sınıflandırmaya göre A en verimli G en verimsiz olarak görünecektir.

Enerji verimliliği etiketleri değişti. Yeni etiketleri nasıl okumalıyız

Eskiden A+ olan ürünün yeni etiketteki karşılığı?

Enerji verimliliği etiketlerindeki değişim sadece harf olarak gerçekleşmiyor. Hesaplama yöntemi de değiştiğinden dolayı eski ve yeni arasında direkt bağlantının doğru olmadığını belirtmekte fayda var.

hatta şunu söyleyebiliriz: Ürünlerin sınıflandırma harfleri değişiyor sadece oysaki tükettikleri kWh enerji miktarları değişmiyor.

Yeni enerji verimliliği etiketlerini şöyle anlamak daha doğru olur ; daha verimli ürünlerin derecelendirilmesi konusunda önümüz açıldı. Yoksa A++++++ nereye kadar ?

bu haberi muhtemelen daha önce gördünüz! Artık enerji satışı yapılabiliyor

Verimlilik Etiketlerinde dikkat çeken noktalar

Yeni etiketlerde QR ( karekod) ile ürün detaylı bilgilerine hızlıca ulaşmak mümkün olacak. Ayrıca enerji tüketimi yıllık olarak değil, 100 döngü için tüketim değeri belirtilmektedir. Ses seviyesi sınıfı gösterilmektedir.

Yeni etiketler hangi ürün grupları için?

Bundan böyle Buzdolapları, Çamaşır Makineleri, Kurutmalı Çamaşır Makineleri, Derin Dondurucular, Bulaşık Makineleri, Televizyonlar, Ekranlar bundan böyle yeni etiketler ile birlikte geliyor artık.(Yeni yönetmelik çerçevesinde Mart 2021 itibariyle)

konuyla ilgili yararlı linkler;

https://www.beko.com.tr/destek/yeni-enerji-etiketleri-bilgilendirme

https://media3.bosch-home.com/Documents/17546060_yeni_enerji_yonetmeligi_tuketici_bilgilendirme.pdf

güncelleme 23.05.2022

Verimlilik konusu gerçekten kritik öneme sahip özellikle elektrik fiyatlarının artmasıyla birlikte çok dikkat edilmesi gereken bir konu.
bu güncellemede size pratik bir bilgi vermek istiyorum; çokça soruluyor “bu ürünü mü yoksa diğerini mi alayım?” dikkat etmeniz gereken kWh olarak ne kadar tüketim yaptığıdır. Çünkü faturanız kWh harcamanız üzerinden oluşturulur.

Sayfanın başındaki buzdolabı 246 kWh / yıl yazmış. Bu şu demek : 246kWh x 1,5 TL = 369 TL yılda elektrik faturası gelir benim yüzümdem diyor.

Elektrik bugün herşey dahil 1,5 TL olabilir. Ticarethanelerde 2 TL olabilir. yani işyerinde aynı buzdolabı faturayı yılda 492TL arttıracaktır.

Burada söylemek istediğim harflerden daha çok güç harcamalarına bakınız

Beğenerek takip edebilirsiniz