volkswagen power day batarya teknolojileri

3
3127

Geçtiğimiz günlerde Volkswagen firması online bir etkinlik yapacağını duyurdu ve açıklama kısmına da bu bir araç tanıtımı değildir yazdı. volkswagen power day batarya teknolojileri canlı yayınında şirketin gelecek 10 yılda neler yapacağını bizlere net bir şekilde anlattı. Bende iki saat süren bu etkinliği kısaca özetlemek istedim.

Bütünleşik hücre konsepti

Birçok elektrikli araç için birçok farklı batarya grubu yerine Volkswagen bütünleşik tekil bir hücre ve bütün elektrikli araç tasarımını bu bütünleşik hücre etrafında tasarlamak üzerine çalışmaya karar vermiş. Her araç için aynı batarya.. Böylece giriş seviyesi araçlarda %50 ye varan fiyat düşüşlerinin mümkün olacağından bahsediliyor.

elektrikli araç bataryasındaki teknolojik gelişmeler ile araç menzili uzuyor şarj süreleri kısalıyor

Closed loop kapalı çevrim

Volkswagen bu tekil hücre ile batarya sistemi kurup elektrikli araçları tasarlayacak.Sonrasında bu bataryalar ikinci kez kullanılabilecektir. örneğin evimizde güneş enerji depolaması için veya endüstriyel düzeyde enerji depolama için. Sonrasında bu unified (bütünleşik) hücre geri dönüştürülerek tekrar batarya üretimi mümkün olacak. Bu geri dönüşüm %95 gibi yüksek bir düzeyde gerçekleştirilebilecek. Hatta bu konuda geri dönüşüm tesisinin test modunda çalışmaya başladığı belirtildi.

Avrupa genelinde 6 adet 40 GWh kapasiteli fabrikalar

Volkswagen Avrupa gelinde 6 adet 40 GWh kapasiteli fabrikalar kuruyor. Batarya üretiminin bu oranda arttırılması, gelecekte konunun elektrikli araçlara gideceğinin en basit kanıtı.

power day etkinliğini 10 dakikada özetliyorum

Elektrikli araçlar powerbank olacak

Aracınız sadece sizi bir noktadan başka bir noktaya taşımayacak. Aynı zamanda evinizin kesintisiz güç kaynağı , daha büyük ölçekte bakarsak elektrik şebekesinin bir parçası. Etkinlikte 77kWh kapasiteli batarya sahibi bir aracın beş gün boyunca evinizin tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceğinden bahsediyor.

Yeni batarya sistemi ile çok hızlı şarj mümkün

Solid state olarak adlandırılan batarya ile 2025 sonrasında ortalama bir aracı 12 dakika içerisinde %80 şarj edebilmenin mümkün olabileceğinden bahsediliyor. Nihai hedef araca benzin doldurur gibi şarj edebilmektir.

elektrikli araç şarj sürelerinde ciddi gelişmeler çok yakında

Çift yönlü şarj cihazı ile aracınızı evinize ekleyin

Elektrikli araçları fişe takıp şarj etmek fikri çok uzak gelmiyor öyle değil mi? ikinci adım ise elektrikli araç bataryasından evinize doğru enerji akışı da mümkün oluyor. Böylece çift yönlü etkileşim ile elektrikli aracınız evinizin bir parçası oluyor.

Batarya yapısında ciddi değişiklikler

Bataryanın iç yapısında yapılan değişiklikler ile araç menzilinin uzayacağı ve şarj süresinin kısalacağı belirtiliyor.Daha az karmaşık olan yapı batarya maliyetlerini de ciddi oranda düşürüyor.Giriş seviyesi araçlar için, bugünle karşılaştırıldığında -%50 oranında.

elektrikli araçlar enerji hatlarımızın ve evimizin aktif bir parçası olacak

Sonuç olarak

Teknolojinin nereden gelip nereye doğru gittiğini görmek, batarya teknolojileri ve hızlı şarj istasyonları hakkındaki detayları öğrenmek için bu etkinliğin tamamını izlemenizi öneririm.

Volkswagen sunumunun sonunda diyor ki ; bir gün araç şarjı ücretsiz olacak

iki saat süren ingilizce dilinde etkinlik linki: https://youtu.be/vdnRfNwj1Fg

Beğenerek takip edebilirsiniz

3 YORUMLAR

  1. Kerem bey olmasa hiçbirşeyden haberimiz olmayacak..teşekkür ederim..Faldali bilgiler için..

  2. Çabanızı takdir etmemek mümkün değil.yenileyebilir enerji alanında birikiminiz ve paylaşımlarınız takdire şayan.teşekkürler.

Yoruma kapalı.