Güneş enerjisi konusuna merak duyuyor ve hobi amaçlı bir şeyler yapmak istiyorsanız bu makale sizin için güzel bir başlangıç olabilir. Bir çok araç sahibinde, hobi amaçlı elektrik ile uğraşan kişilerde veya karavan ile özgürlük arayanlarda veya basit uygulamalar için 12-24 Volt DC (akü voltajı) den 220V a dönüştürme olayı birçoğumuzun bilgisi dahilinde olan bir konudur. Aşağıdaki detaylar ile size standart bir inverteri solar invertere dönüştürmek bu konudan bahsedeceğim
12 V – 220V Dönüştürücü (inverter) Nedir ?
Temel olarak evimizde kullandığımız enerji AC ( alternatif akım ) dır. Ancak akülerimizin içerisine depolayabileceğimiz enerji ise DC (doğru akım) dır. Bu sebeple aküden alacağımız DC enerjiyi AC ye çevirmeliyiz. Dönüştürücü inverter bu görevi üstlenmektedir. Aküden alınan enerjinin evde kullanılabilir enerjiye dönüştüren cihazdır.
Piyasada Tek Çeşit mi var ?
Hayır. 220 V AC çıkışında modifiye sinüs dalga veren ve tam sinüs dalga veren olarak ikiye ayrılmaktadır. Sinüs dalga evimizde prizin içerisinden aldığımız Alternatif akımın formudur. Tam sinüs demek daha kaliteli bir çıkış anlamına gelmektedir. Modifiye sinüs ise aslında, kare dalganın sinüs şekline benzetilmeye çalışılmasıdır.
Hangisini Bizim İçin Uygun Olur ?
Öncelikle hangi yükleri beslemek için tercih ettiğimizi bilmek gerekir. Kullanım alanlarına göre tercih edilmelidir. Örneğin ses sisteminiz var ve müzik sizin için çok önemli ise modifiye sinüs inverter bu senaryoda uygun değildir. Bu konuda youtube kanalımızda bir deney gerçekleştirdik, aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
Solar Paneli Nasıl Entegre Edeceğiz ? solar invertere dönüştürmek
Güneş enerjisinden elektrik üretmek ve bu enerji akülerde depolamak için “solar şarj kontrol” cihazı almamız gerekmektedir. Bu ürün akünün doğru bir biçimde şarj olmasını sağlamaktadır. Aşırı olarak yükleme yapılmasını (akü voltajının katalog da belirtilen değerin üstüne çıkmasını) engeller ve akünün ömrünü uzatır. Ayrıca güneşin olmadığı zamanlarda aküden solar panellere doğru gitmeye çalışacak akımı da engellemektedir. Yani güneş enerjisine hobi amaçlı başlayacak birinin alması gereken temel dört ekipman : 1.solar panel 2.solar şarj kontrol 3. Akü 4.inverter . Tabiki burada hangi solar panel ? kaç watt ? hangi kontrol cihazı ? hangi akü markası ve kapasitesi ? hangi güçte inverter ? gibi birçok soru ortaya çıkacaktır. Bu konuda özetle şunu söyleyebilirim : güneş enerjisinden elektrik üretmek ve depolama yapmak istiyorsanız çok iyi hesaplanmış olmalıdır.Aksi takdirde sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu konuda daha önce yazdığım makalemi okuyabilirsiniz. https://keremcilli.com/kucuk-solar-cati-pazarini-bekleyen-tehlike/
Solar Sistemin Temel Bağlantıları Nasıl Olacak ?
1. Şarj kontrol üzerinde bulunan akü bağlantı bölümüne , aküden gelen + ve – uçları bağlanacak. (birçok solar şarj kontrol devresi 12 V ve 24 V ile çalışabilmektedir.Biz de önce aküyü bağlıyoruz ki cihaz hangi voltajda çalışması gerektiğini anlasın.)
2.güneş panellerinden gelen kablolar solar şarj kontrol devresinde panel + ve – yazan kısma bağlanacak.
3. Akü üzerindeki + ve – kutuplardan 12V – 220V dönüştürücü inverterin giriş kısmına bağlanacak .
Sonuç olarak aküleriniz solar panel ile kontrollü bir şekilde dolacak ve akünüze bağladığınız tam sinüs veya modifiye sinüs inverter ile 220 V AC ( evde prizimizde var olan değer) elde etmiş olacaksınız.
Özetlemek Gerekirse
Güneş enerjisinden elektrik üretmek için birçok yol ve cihaz bulunmaktadır. Yukarıda sadece bir adet yol gösterdim size. Bu konuda birçok makale yazdım örneğin hangi solar inverter sizin için uygundur sorunun yanıtını bulabileceğiniz makelem https://keremcilli.com/dogru-solar-inverter-secim-rehberi/
Öte yandan modifiye sinüs inverterler fiyat olarak uygun olmak ile birlikte hassas elektronik devrelerin çok hoşuna giden 220 Volt üretmemektedir. Anfi örneğinde de olduğu gibi içerisinde bol elektronik kart bulunan veya başka bir değişle pahalı cihazlarınız için size tavsiyem tam sinüs çıkış veren inverter olacaktır.
Hocam merhabalar elimde 300w lık bir modifite sinüs inverter mevcut bunu nasıl tam sinüse çevirebilim yada sıfırdan yapılabilecek bir devre şeması sizde varmı varsa paylaşırmısınız teşekkürler
merhaba Kadir Bey, hobi amaçlı tam sinüs inverter yapmak için ” pure sine wave circuit ” olarak google da aratabilirsiniz.Uygulamadığım bir devre önerip yanlış yönlendirmek istemem sizi. Aktif olarak kullanacaksanız ticari bir ürün satın almanızı tavsiye ederim. Devre tasarımında ne kadar profesyonel olduğunuzu bilmiyorum ancak çok kolay olmadığını belirtmek isterim.
Merhaba sizi yakından takip ediyorum. Bende yenilenebilir enerji kaynaklarını, kendi çapımda kullanmaya başladım fakat, nette araştırıp ulaşamadığım bir soru ile karşı karşıya kaldım. 24v dolum yapılan aküye 12v invertör takılırımı?.en başta 12v 1000w invertör aldım gittikçe panelleri çoğalttım. 1kw panel 2şarj regületörü kullanıyorum 12v olduğu için. Sistemi 24v çevirip 12v invertörümü kullanmak istiyorum.
Merhaba Ebubekir Bey , akülü sistemler yerine şebeke bağlantılı sistemler öneriririm. 24 volt sistemde 12 volt inverter çalışır ama akülerin yıpranma süreleri değişir birbirini etkiler vs.. akü konusu dikkat edilmediği sürece sıkıntılı .. saygılarımla
Merhaba
merhaba Resul Bey
Merhaba Hocam benim fazla bilgim yok aracimda 2000 VT dönüştürücü invertor um var ben bu veya farklı bir sistemle aracimda 220 ketil su ısıtıcı çalıştırmak istiyorum (bunu basarabilirsem zaten herşeyi çalıştırmış olurum) farklı bir duzenlede olabilir bilginiz varsa çok sevinirim şimdiden teşekkürler..
Kerem bey teşekkür ederiz, harika bir kaynak olmuş.
Merhaba, faydalı olmasına sevindim
Comments are closed.