Büyük veya küçük ölçekli bir yatırım yaptığınızı düşünelim; finansmanı buldunuz sonrasında fotovoltaik panel, inverter, kablo, konstrüksiyon vb. bileşenleri seçtiniz , detaylara dikkat eden güvenilir bir anahtar teslim firması buldunuz ve sahanız üretmeye başladı, peki ya sonra ?
Basit rakamlarla sonrası hakkında olabilecekleri belirtelim; 1MW lık bir sistem kurduğunuzda ortalama olarak 240 bin adet küçük güç kaynağı(solar hücre) kendi içinde bir şekilde birbiriyle bağlantılı olarak, içerisinde 1000lerce küçük komponent olan (direnç,diyot,entegre,mosfet) inverterlere ve oradan da, sürekli değişkenlik gösterebilen şehir şebekesine bağlanıyor.
Ne demek İstiyorum ?
Bu kadar basit görünen ama karmaşık bir sistemi, kendi haline bırakmak hiçte mantıklı bir yaklaşım olmayacaktır, oluşabilecek en küçük noktadaki(solar hücre) problemleri erken tespit etmek büyük problemlerin önüne geçmenizi ve kazancınızın sekteye uğramamasını sağlayacaktır. Panelleriniz dışarıdan normal görünüyor olsa bile kendi içerisinde problemlerle boğuşuyor olabilir. Maalesef (genel olarak) izleme sistemlerinde hücre bazlı hata analizi ve uyarısı bulunmamaktadır, Sadece hücre olarak da bakmamak gerekir ; panellerin toprak izolasyon değerleri ,dizilerin seri direnç değerleri, bypass diyod sağlamlık kontrolleri, dizilerin güç eğrileri ve empedans eğrileri vb.. oldukça fazla kontrol edilmesi gereken nokta vardır.
Solar sahaları yabancı dil gibidir , ilgilenmezseniz zamanla kelime hazneniz(üretiminiz) azalacaktır. Sadece panel temizliği bile üretiminizi yukarı yönde etkileyen bir unsurdur ancak yeterli değildir, şöyle düşünün lütfen ; arabanızı yıllar içerisinde, sadece yıkıyor musunuz ?!
Kurulan sahalarda, inverterlerin ekranları olduğundan veya uzaktan izleme sistemleri ile üretim değerlerinin takip edilebilmesinden dolayı , problemi sadece inverter de aramakta çoğu zaman doğru bir yaklaşım olmayacaktır.Sistem bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Yıllardır edindiğimiz saha tecrübeleri ; birçok problemin, aslında küçük detaylarda saklı olduğunu göstermiştir.
Sonuç olarak
Güneş tarlaları dışarıdan bakıldığında kurulumu ve işletmesi kolay, basit yapılar olarak görülebilir ancak ne kadar karmaşık bir yapısının olduğu ancak saha içerisinden anlaşılabilir. Bu konuyla ilgili yönetmelikler uyulması gerekenleri belirtmiş olsa da ne kadarı sahaya yansıtılabiliyor, tartışılır? Kontrol edilmesi zor bir durum ve tek başına bir makale konusu olacak kadar uzundur. Özetlemek gerekirse ; Fotovoltaik sisteminizin işletme bakımlarını periyodik olarak yaptırmanız, uzun vadede size çok yarar sağlayacaktır. Siz sahanıza nasıl bakarsanız o da size öyle bakacaktır.
ekleme 21.12.2018
Bu yazıyı yazdığımdan bu yana solar sahalar ile ilgili birçok şikayet telefonu aldım. Solar enerjide veya içerisinde elektronik komponent olan her yapıda hata çıkma olasılığı , bozulma olasılığı vardır ancak gelen telefonların büyük bir çoğunluğu basit hatalardan kaynaklı ve üretim kayıplarına neden olan şeylerdi. Birçok yazımda da bahsettiğim gibi en az önemsenen malzeme güneş enerji sahamızda başımıza en fazla sıkıntı açan malzeme oluyor. Evet doğru tahmin ettiniz ” Solar kablo”
bu konu ilginizi çektiyse bu makalemi okumanızı tavsiye ederim.
Kerem ÇİLLİ
Technicall Yenilenebilir Enerji
Teknik Destek Mühendisi(EEE)
Resim referans : http://www.infratec-infrared.com/thermography/application-area/predictive-maintenance/photovoltaic-thermography.html
[…] Güneş Enerjisi Santralinin ilk kurulum maliyetini azaltmak adına bazı ekipmanlardan veya izleme sistemlerinden feragat edilmesi ihtimali vardır. Bu yanlış düşünce, sistem ömrünü azaltan ve bakım maliyetlerini arttıran bir yaklaşım olacaktır. Güneş enerji sistemlerinin bakım gerektirmeyen ürünler olarak bir algının var olması son derece yanlıştır. Bütün elektronik ekipmanlarda olduğu gibi GES ler de bakıma ihtiyacı vardır. Özellikle hata önleyici bakımların yapılması sistem ömrünü ve verimini kesinlikle arttıracaktır. Erken teşhis GES sistemlerinin daha kaliteli yaşamasına yardımcı olacaktır. Blog yazmaya başladığımda ilk olarak değindiğim konudur. https://keremcilli.com/solar-sahaniz-sizi-ozluyor/ […]
[…] https://keremcilli.com/solar-sahaniz-sizi-ozluyor/ […]
Comments are closed.