Solar Panellerde Busbar Konusu

0
2772

Güneş panelleri  GES sistemlerinin en maliyetli kalemidir. Endüstriyel veya Çatınıza kuracağınız fotovoltaik paneller konusunda birçok alternatif bulunmaktadır. Maalesef konu çoğu zaman basite indirgenmekte ve poli(poly) veya mono paneller ile kuruluma yönlendirilmektedir. Evet doğru ama hangi tip poli panel ? veya hangi tip mono panel ? sorusu mutlaka sorulmalıdır. Birçok alt başlık olduğunu belirtmek isterim. Bu konuda daha önce yazdığım makaleme linkten ulaşabilirsiniz : https://www.keremcilli.com/catimiz-icin-hangi-solar-panelini-almaliyiz/  Hatta incefilm panellerin adını bile duyamaz olduk. Aslında yeni nesil ince film paneller ciddi bir alternatif olma konusunda göz ardı edilmeyecek özelliklere sahiptir. bu makalemizde Solar Panellerde Busbar Konusu incelenecek

Bu yazımda Solar panellerin üzerinde bulanan enerjinin iletimi görevini üstlenmiş busbar detayı hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Solar hücreye baktığımızda belki de ilk dikkatimizi çeken hücrelerin üzerindeki çizgiler olabilir. Bazı panellerde iki bazı panellerde üç ,dört,beş altı  hatta on iki adet  bile olabileceğini belirtmek isterim.(takip etmek zor olabiliyor fazlasının da olma ihtimali var) Yıllar içerisindeki hücre gelişiminin  busbar sayısını yukarı yönde değiştirdiğini ve verim konusunun önemli kriterlerden biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ters bir mantık ile hücrenin üstünde sıfır busbar olmaması(busbarless) çok kötü değil aksine çok iyilerden biri olduğunu gösterir. Ön yüzeydeki alanın tamamı üretim için kullanılacağından, aynı alanda daha fazla güç üretimi de mümkün hale gelmektedir.

Aslında sadece fiyat odaklı bakacaksanız ,bu paragrafta yazanlar ilginizi çekmeyebilir, zira performans panelleri olarak isimlendirebileceğimiz ön yüzünde herhangi bir iletim hattı olmayan (busbarless) paneller ,yapısal anlamda farklıdır. Standart bir solar panelde; bir hücrenin üst bölümünden diğer hücrenin alt bölümüne oradan diğer hücrenin üst bölümüne lehimlenerek ,solar panel oluşturulur. (alttaki resim sol kısmında gösterilen)Busbar olmayan solar panelde ise iletim hatlarının tamamı arka bölümdedir.Fiyat olarak farklılıklar göstermesinin nedeni tamamen farklı bir yapı olmasından kaynaklanmaktadır. Verim konusunda standart bir panel ile karşılaştırılamayacak kadar iyi olduklarını düşünüyorum. Yine benzer özel paneller ile üretim karşılaştırması yapmak doğru olacaktır.

güneş enerjisi hakkında her şey youtube kanalımızda https://www.youtube.com/@TechnicallTR

Hücre verimini yani güneşten gelen ışınımın ne oranda enerjiye dönüştürüleceğini belirleyen faktörlerden, busbar sadece bir tanesidir. Hücrenin yapısı (N tip hücre , P tipi hücre) ,yapım teknolojisi (bsf,perc,bifacial gibi) enerji dönüşümünün ne kadar verimli olacağını temel olarak belirleyecektir. Hücre tipleri ile ilgili yazımı https://www.keremcilli.com/solar-hucrelerde-verim-n-tipi-fotovoltaik-hucreler-yayginlasiyor/ okuyabilirsiniz. Solar hücre üzerinde Busbar kalınlıklarının gün geçtikçe inceldiğini ve sayılarının arttığını görmekteyiz. Temel amaç taşınan akım miktarının azaltılarak kayıpları daha aza indirmektir. Aslında  ne kadar ince olursa olsun hücrenin üzerinde azda olsa negatif bir etki olacaktır. İnceltme bu etkiyi minimize etmek için kullanılmaktadır. Hatta bu etkileri daha da azaltmak adına standart hücreyi iki parça ayırıp , kayıp konusunda avantaj sağlamayı hedefleyen yarım kesim (half cut) solar panellerde piyasada bulunmaktadır. Çatımız için hangi solar paneli almalıyız linkimizde detaylardan bahsetmiştim.

Sonuç olarak ;

Solar Panel seçiminde birçok alternatif vardır, ezberci bir yaklaşımla proje geliştirmek, yenilikleri takip etmemek çok doğru bir tercih değildir. Küçük veya büyük yatırımcının saha şartları ve isteklerine uygun tüm detaylar düşünülerek, kurulum yapılacak yere özel sistemler tasarlanmalıdır. Böylece gerçek anlamda müşteri memnuniyeti sağlanmış olur.

Beğenerek takip edebilirsiniz