Şebeke Bağlantılı İnverter Çeşitleri Verimleri

9
3882

Şebeke bağlantılı (ongrid) Solar inverterlerin temel özelliklerini yeni başlayanlar için belirteyim; bu tip cihazlarda şehir şebekesi olmazsa olmazdır. Yani elektrikler giderse bu türdeki inverterler çalışmasını durdurur ve şehir şebekesinin gelip gelmediğini kontrol etmeye başlarlar. Çünkü güvenlik en öncelikli konudur. O gün hava güzelde olsa herşey üretim için hazır da olsa bu cihazlar çalışmaz. Sonuçta şehir şebekesi geldiğinde ve solar inverterin kurulumunda ayarlanan çalışma voltaj ve frekans aralığında ise cihaz tekrar çalışacaktır. Şebeke bağlantılı inverter çeşitleri ve verimleri konusunda birçok makale ve youtube videosu çekmeyi planlıyorum. Şebeke bağlantılı (on-grid) inverter 2019 itibariyle Türkiye’de 5000MW üzerinde kurulum yapılmış bir inverter çeşididir. 

Gelelim Verim Konusuna


DC panel gücünün AC ye dönüştürülmesi esnasında yaşanan kayıplar verim konusunun temelini oluşturmaktadır. Basit bir örnek ;  1000Wattlık bir DC güç invertere bağladığımızda; inverter çıkışında eğer 1000watt görebilseydik bu cihaz %100 verimli diyebilirdik . Günümüzde yeni teknolojilerle birlikte %97 ler %98 ler seviyelerinde Solar inverterler satın almam mümkündür.

Verim kaybı nelerden kaynaklanır?

Bu sadece inverter kaynaklı verim kaybıdır. Solar Enerji Sistemini oluşturan malzemelerin her birinin kayıpları olacaktır ,fotovoltaik panel , DC ve AC kablolar ,sıcaklık , toz , gölgelenme gibi etkenler toplam sistem veriminde belirleyici olur. (“PR” performance Ratio olarak yabancı kaynaklarda isimlendirilir.)

Tekrar Solar inverter açısından bakalım ;

ürün broşürlerini incelediğinizde iki çeşit verim karşınıza çıkar. Maksimum verim(cihazın çalışma karakteristiğinde ulaşabildiği en yüksek nokta) ve Euro verim(cihazın farklı çıkış güçlerindeyken örneklemeler alıp yapılan hesaplamadır. ) Oysaki Solar inverter için bence bakılması gereken değer Euro verim olmalıdır. Basit bir örnek; 1000W AC gücündeki inverter çıkışında 100W verirken %93 , 200W ta %93,5,  500W ta %95 700W ta %96 verim ile çalışabilir, birçok datasheet te bu rakamlar belirtilmektedir. Bu verimler ürünün çalışma voltaj aralığının DC tarafta iyi hesaplanması ile arttırılabilir. Özetle şunu belirtmek istedim : Solar inverterin verimi sürekli değişkenlik gösterir.

Yapısal Çeşitlilik

Yapısal olarak inceleyecek olursak ; temelde trafolu ve trafosuz solar inverterlerden bahsedebiliriz. Çünkü aynı zamanda kendi içerisinde de farklı tasarımlardan söz etmek mükündür. Örneğin trafolu 50Hz teknolojisi veya trafolu yüksek frekans teknolojisi gibi..

Genelde yüksek güçlü solar inverterler

trafosuz ve santrallerde tercih edilen cihazlardır. Kurulum ve servis anlamında daha avantajlı oldukları ,trafo olmadığından dolayı daha hafif aynı zamanda daha verimli olmaları onları öne çıkaran özellikleridir. Bahsettiğim artılardan dolayı trafosuz inverterler evlerde de tercih edilmektedir .

Trafolu şebeke bağlantılı inverterler

belki biraz daha ağırdır verim olarak düşüktür. Ancak DC enerjinin AC ye dönüştürülmesinde izolasyon anlamında trafosuz cihazlardan kesinlikle daha güvenlidir. Üstelik gelinen noktada trafolu modellerin verim konusunda da geliştiklerini söyleyebilirim. Ve kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken , seçilebilecek türlerdir.

Sonuç

Teknolojik gelişmeler ile birlikte şebeke bağlantılı inverterlere depolama çözümlerinin entegre edildiğini ,ve bu sistemlerin hem küçük ölçekli hem de endüstriyel ölçekli üretimlerde kullanıldığını ilerleyen dönemlerde çokça göreceğiz. Fakat bu konuya başka bir makalede değineceğim.

technicall_tr youtube kanalımızda on-grid inverter anlatımı
farklı inverter çeşitlerinin verim olarak karşılaştırılması

Faydalı linkler:

https://www.fimer.com/tr

https://www.fronius.com/tr-tr/turkey/guenes-enerjisi

https://www.sma.com.tr/

https://tr.goodwe.com/

https://solplanet.net/tr/

Beğenerek takip edebilirsiniz

9 YORUMLAR

  1. Merhaba, inverterlerin 3 fazlı ve tek fazlı olması nedir neye göre tercih edilir. Yani 3 fazlı cihazlar mesela ev için kullanılabilir mi yada avantajı nedir bu cihazların.

    • Merhaba Mahmut bey
      genelde sistemler büyüdükçe 3 faza doğru tercih edilir . tek veya 3 faz olması üretim veya kazanç anlamında fark oluşturmaz. saygılarımla

  2. Arkadaşlar 10 kw trifaze ongrit inverter kullandım ancak her faza (RST) eşit yük yükleme yapmak gerekiyor bu anlamda:
    klima monofaz 5.5kw
    Diğerleri 2kweb
    Bu durumda inverter en düşük watt üzerinde hesap veriyor
    Güç bölümüden dolayı randuman alamıyorum
    Bu konuda ne önerirsiniz

  3. Merhaba kerem bey
    Ben mesut
    Birlesik arab emirliklerinde ajman sahrinde catimda growatt on grid 3 faz sistemim var sebekeye yaklasik 25 mt mesafede ve 16 mm lik kablo ile baglaniyorum
    Sebeke fazlar arasi normalde 432 volt ac ve faz notur 247 volt sabahlari iyi calisiyor ama oglen voltaj yukseliyor 440 v oluyor ve sistem
    129 error ac v outrange
    Ben daha cok urettigimi sebekeye veriyorum kullanamiyorum
    Inverter ile sebeke arasi mesafe kc mt olmalidir?
    Tahminime gore benim problemim mesafeden kaybaklaniyor. Sizden degerli onerileeinizi bekliyorum sizi YouTube tan takip ediyorukolay gelsin.

    • Merhaba Mesut Bey,

      bence burada konu mesafe değil voltaj değerleri. Her inverterde belirli bir alt ve üst voltaj limiti vardır. O aralığın dışına çıkınca cihaz üretimi durdurur. Cihazınızın çalışma aralığını genişletebilirsiniz.Ama evinizdeki aletlerin yüksek voltajda çalışması genel olarak sıkıntı olabilir. şebeke standart voltajı 220-230V sevilerinde ise ve sürekli böyle yüksek voltaj alıyorsanız regülatör de almak gerekebilir.
      şebeke standartı 240V civarında ise inverter voltaj aralığını genişletince sorun çözülür..

  4. Merhaba Kemal bey
    Sizi severek iyleyorum emeğinize sağlık
    Size kısaca bir sorum olacak
    Almanya da yaşeyorum balkonumda
    4 panel ve 1200 Hm micro inventerim var aküsüz
    Almanya da bu sistemi takmak selbes Elektirik dağıtan şirkede bilgi veriyorsun takınca onlar bir formül kagıt veriyorlar cihazın ismini panelin w yazıyorsun fişe takıyorsen sizden tek bilmek istediğim konu
    Ben Türkiye’de de aynısını yapmak isteyorum izin veya müsadesi varmı
    Micro inventer pürüze takmalı aküsüz
    böyle bir sistemin bana bilgi verirseniz şimdiden çok teşekkür ederim

    Saygılar

    Ali Tarhan

    • merhaba Ali Bey , bu konu ülkemizde basit değil maalesef, https://keremcilli.com/mikro-inverter-nedir-kurulumu-ve-fiyat-araligi/ video makalemizi incelemenizi rica ederim her şeyden bahsettik. artık bu cihazların şebekeye enerji fazlasını vermeyen smart meter ile uyumlu çalışması da mümkün , böylece izin almadan sadece gündüz tüketimini karşılamaya yönelik bir sistem kurulabiliyor. sorularınızı youtube videolarımızın altına yazarsanız daha hızlı cevap vermek mümkün olabilir .saygılarımla

  5. MERHABA KEREM BEY
    5 KW GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİM VAR 5 KW JENARATÖRÜM VAR 220 JENARATÖRDEN İHTİYAÇ OLDUĞUNDA ÇALIŞTIRDIĞIMDA EKRANDA SADECE ENERJİ VAR GÖRÜNÜYOR NE AKÜYÜ DOLDURUYOR NEDE SİSTEME ENERJİ VERİYOR. NE YAPABİLİRİM

Yoruma kapalı.