Güneş enerjisini geniş kitlelere yaymak için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. Balkonumuzu kırarak küpeşte vazifesinin yanı sıra elektrik üretmek için güneş panelleri yerleştirdik. Devir verimlilik devri. Sadece enerjide verimlilik olarak düşünmemek gerekir. Bir malzemeye birden fazla görev üstlendirmekte verimliliktir. Elektrik üretmek için balkonu kırdım. çünkü güneş enerjisi konusu küçük sığ bir alanda değil hayatın bir çok noktasında olabilir fikrini anlatmaya çalışıyoruz.
Kendi enerjisini üreten binalar
“Güneş panelleri sadece araziye veya bina çatılarına kurulur.” düşüncesi değişmelidir. Güneş panelleri balkonlara bina dış cephelerine kurularak elektrik üretimine katkı gayet mümkündür. Hatta pencerelere, perdelere ,zemine , ağaç veya mermer görünümü ile dış cepheye kurulabilen paneller bulunmaktadır.
Burada bence eksik olan nokta; konu hakkında yeterli bilgi sahibi olmamamızdır. Bir mimar düşünelim veya müteahhit yada ev yaptırmak isteyen birini düşünelim; güneş enerjisi hakkında yeterli bilgi sahibi olsalar, uygulamada güneş enerjisi kullanmanın çok da zor olmadığını görecekler.
Bizim bu videoyu yapma amacımız bir farkındalık oluşturmaktır. Balkonu kırmadan dışarıya iki tane solar panel koymak bizim için çok daha az zahmetli olurdu. Bu konu önemli bu konu kritik bu konu çevreci bu konu geleceğin ta kendisidir.
Balkonda bedava elektrik üretmek
Projemizde iki adet GTC marka 310Wp çift yüzlü (bifacial) güneş paneli kullandık. Güneş panellerinin çift yüzlü olması ayrı bir avantajdır.Yansıyan ışınım ile de üretime katkı sunmaktadır. Bu konuda daha önce yaptığımız videoları inceleyebilirsiniz https://keremcilli.com/gtc-bifacial-mono-panel-saha-karsilastirmasi/
Sabitlediğimiz iki adet panelden elde ettiğimiz enerjiyi mikro inverter ile 220V AC(prizlerimizin içerisinde olan) üretip direkt olarak kullanabiliriz. Veya akülü bir sisteminiz olacaksa aküleri doldurmak ve yine 220 V üretip evinizin içerisindeki yükleri besleyebilirsiniz.
Balkonda ne kadar elektrik üretilebilir?
Temmuz ayının bir çok gününde fırsat buldukça yaptığım deneylerde 1,5kWh – 2kWh seviyelerinde elektrik üretebildik.
Şunu da belirtmek gerekiyor tabi ki ; panellerimizi tam olarak güney yönüne bakmıyor, telefon teli ve elektrik telinden kaynaklı gölgelenmeler oluyor ve yandaki binadan dolayı güneş ışınlarını sabahın ilk saatlerinde tam alamıyoruz. Bütün bu olumsuzluklara rağmen üretim yaptığımızı belirtmek isterim.
Balkonda elektrik üretimi aşamaları
Basit bir iş gibi görünse de bir çok farklı ustanın gelmesi gereken bir iş olduğunu söylemeliyim. Birden fazla usta demek, fazla organizasyon , ertelemeler , yarın gelirimler vs. vs. barındırdığı için mental olarak biraz zorlandım. Balkonda elektrik üretimi aşamaları duvarların kırılması,metal çerçeve yapımı, sıva ile kapatma, alüminyum çerçeve ile güneş panellerinin sabitlenmesi olarak özetleyebilirim.
Duvarın kırılması
Belki de en kolay aşama duvarları kırmak oldu. Arkadaşım ile birlikte hızlıca üstesinden geldik. Sıcaklar işimizi zorlaştırsa da sonuca ulaştık
Metal çerçeve yapımı
Bir çok metal ustasını getirdim. Telefon ile bir çok görüşme yaptım. Lakin nedeni bilinmez bir şekilde uygulayıcı usta bulamadım. Gerçekten telefon trafiğine ciddi zaman ayırdım. Beni en çok zorlayan bölüm oldu diyebilirim
Beyaz çimento ile kaplama
Yapılan metal çerçevenin üstünü beyaz çimento ile kapladık. Elimizdeki panelin ölçüsüne göre balkonumuza şekil verdik.
Alüminyum profil ile sabitleme
GTC cam cam çift yüzlü güneş panellerinin özel tutacakları (klemp) var ve onları alüminyum profile güzel bir şekilde sabitlememiz gerekiyordu. Aynı zamanda her paneli yere üç farklı noktadan sabitledik.
Mikro inverter ile elektrik üretimi
Kullanımı pratik olduğundan mikro inverter ile iki panelden gelen gücü ayrı ayrı maksimum olacak şekilde toplayabildik. GTC güneş panelleri farklı yönlere baktığı için, ikisinden günün her anı maksimum enerji alabilmek mümkündür. Yönler farklı olduğunda panelleri birbirine bağlamamak önemli bir detay..
Neden balkonu kırarak panel koyduk
Elektrik üretmek için balkonu kırdım. Aslında balkonumuzu hiç kırmadan, var olan haliyle dışarıdan iki tane güneş paneli de kolayca eklenebilirdi. Ama bizim amacımız binalarda enerji üretimi konusunun sadece çatılarda olmadığına dikkat çekmektir. Binanın kendisi de enerji üretebiliyor. Aslında bir malzemenin birden fazla görev üstlenmesi kritik nokta.Öte yandan Balkon bir örnek sadece, bina dış cephesi, çerçeve, perde, yer döşeme, araç park üstü vb. bir çok noktada güneş enerjisi kullanılabilir.
Solar Panel teknik özellikleri
Standart panel yerine, gtc firmasının ürettiği cam cam çift yüzeyli(bifacial) güneş paneli ile uygulamayı gerçekleştirdik. Benzer şekilde dar alanda olabildiğince fazla güç elde etmek istendiğinde çift yüzlü paneller tercihler arasında olmalıdır.
bifacial(çift yüzlü) cam cam güneş panelleri ile ilgili daha fazla detay için http://gtctrade.com/ ziyaret edebilirsiniz.
Transparan oranı arttırılabilir
Video içerisinde de dikkat çekmeye çalıştım.(gece görüntüsü)Çünkü Güneş paneli hücreler arası boşluklar isteğe göre tasarlanabiliyor.Bir başka değişle ben karşıyı daha fazla görmek istiyorum diyebilirsiniz. Tabi ki bu durumda daha az hücre olacağından üretim kapasitesi aşağı düşecektir. Bununla birlikte balkonda otururken dışarıyı daha fazla görme şansınız olacak.
Cam kalınlığı arttırılabilirdir
Standart panel cam kalınlıkları 3mm civarında olabiliyor. Kullanım alanlarına göre örneğin bina dış cephe kaplaması olarak 10mm kalınlıkta olabiliyor. Bu konunun yaygınlaşması ile bu tarz ürünleri daha çok görmeye başlayacağız.
Zaten amacımız mimarlar, mühendisler, müteahhitler, yatırımcılar konuyla ilgili olan herkesin, farklı tasarımlar yapılabileceğini ve hemen ve çok mümkün olduğunu anlatmaktır.
Özetlemek gerekirse
Uzun süredir bizi uğraştıran ve yorucu bir hal alan bu uygulamayı bitirmenin verdiği mutluluk ile bu yazımı sonlandırıyorum.Ayrıca Mimarlar, mühendisler, müteahhitler için özel video içerikleri hatta canlı yayınlar yapmayı planlıyorum. Güneş enerjisinin tabana yayılması sizlerle daha hızlı olacaktır.
Bi balkon panel maliyeti nedir acaba
merhaba , net bir rakam söylenemez detay gerekir. bizim yaptığımız gibi bir sistem 1000 doların altına kurulabilir
Oturduğum siteyi GES kurulumun iknaya çalışırken yaptığım araştırmalarda size rastladım. Çabalarınızdan dolayı takdir ettiğimi belirtmek istedim. Dünyayı gerçekten güzellik kurtaracak, güzelliğiniz için takdir ve dayanışma duygularımı paylaşmak istedim!
Coşkun Deniz çok naziksiniz teşekkür ederim.. güneş enerjisini her platformda anlatmaya gayret ediyoruz https://keremcilli.com/apartman-catisina-gunes-enerji-santrali/ makalemizi inceleyebilirsiniz ayrıca youtube kanalımız technicall_tr faydalı olacaktır
Merhabalar bizim siteye güneş enerjisi koyulmamış acaba bizde balkona bu sistemi yapabilirmiyiz Sıcak su için diyorum Bir fikir verirseniz sevinirim
merhaba , bu sistem sıcak su için değil elektrik üretimi içindir. yasal bir sistem için evrak süreçleri ve apartman sakinlerinden izin almak gerekir
Selamlar 3 katlı ev + teras. Hidrofor, havuz ve ev içi makinalar var. Yazlık için kışın ısınma sorununu çözmek ve diğer elektrik tüketimini karşılaması için bu sistemin ortalama maliyeti nedir ve kaç günde kurulabilir. Son sorum da yazlık Milas Boğaziçi köyünde ve siz konum olarak nerelere hizmet veriyorsunuz?
Merhaba Aynur Hanım, biz profesyonel eğitim ve teknik danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Bulunduğunuz bölgede sizlere yardımcı olabiliriz.öte yandan bahsettiğiniz bilgiler ile bir maliyet söylemek çok mümkün değil maalesef, detay gerekiyor.örneğin kaç TL fatura ödüyorsunuz?
Yoruma kapalı.