Güneş takip sistemleri üretim karşılaştırma

6
5179

Güneş enerji santrallerinin büyük bir kısmı sabit olarak kurulmaktadır. Aynı adet panel ve aynı solar inverteri kullanarak daha fazla üretim yapmak mümkündür. Tracker “takipçi” olarak isimlendirilen sistemler ile farklı çeşitlerde kurulumlar gerçekleştirilebilir ve daha fazla üretim mümkün hale gelebilir. Bu uygulamayı yapmak için standart kurulum ekipmanlarının yanı sıra mekanik aksam ve yazılım işin içerisine girmektedir. Güneş takip sistemli bir yatırım yaparken bazı noktalara dikkat etmek oldukça önemlidir. Artıları ve eksileri iyi değerlendirilmelidir.

Güneş takip sistem çeşitleri

Kuracağımız güneş enerji santrali için temel olarak resimdeki gibi kurgular yapılabilir. Sadece X ekseninde hareket eden veya sadece Y ekseninde hareket eden veya XY ekseninde hareket eden veya hareketli dairesel bir yapının üzerinde tasarlanabilir. Güneş takip sistemlerini tasarlarken sabit sistemlerden farklı olarak daha fazla ilk yatırım maliyetinin olması, bakım masrafının sabit açılı sahalara göre daha fazla olması dezavantaj olarak görünmektedir. Avantaj olarak aynı alan içerisinde daha fazla üretim mümkün hale gelmektedir. Farklı güneş takip sistemleri üreticileri %30 lara varan üretim artışından söz etmektedir.

farklı tipte güneş enerjisi takip sistem çeşitleri

Düşük maliyetli alternatif var mı ?

Evet . Güneş enerji sistemi kurmak istiyorsunuz, sabit açılı bir sistem olmasın ama takip sistemi gibi maliyetli bir sistem de istemiyorsunuz. Bu durumda solar panellerin üzerine yerleştirildiği konstrüksiyonda ilk kurulumda biraz değişik bir tasarım ile mevsimsel açı değişikliklerine olanak sağlayacak bir yapı üzerine panellerinizi kurarsanız sonuç olarak ;

1.sabit açılı solar enerji sistemlerinden daha fazla üretim yapabilirsiniz

2. güneş enerjisi takip sistemleri kadar maliyetli olmaz

3. Bakım masrafları daha az olacaktır

Negatif özellik olarak yılda iki kez veya yılda 4 kez mevsim geçişlerinde çatıya çıkıp panel açılarını değiştirmeniz gerekecek veya solar sahanızda aynı işlemi yapmak durumunda kalacaksınız. Değişiklik yapma sebebimiz ise güneş ışınlarının geliş açısıdır. Kış aylarında panellerinizi her zamankinden daha dik bir açıya getirirseniz üretiminiz artacaktır. Yaz aylarında daha yatık bir açı tercih ederseniz yine üretiminiz artacaktır. Sabit güneş enerji sistemleri yaz kış ortalamasında en uygun açı belirlenerek yıl boyunca aynı açıda bırakılmaktadır.

Güneş takip sistemleri üretim karşılaştırması

Yandaki grafik bize Los Angeles Kaliforniya’da bir kilowatt güneş enerji sisteminin farklı senaryolardaki üretim simülasyonu görünmektedir. Açık mavi renk ile görülen sabit düz sistemi, kahverengi doğuya sabitlenmiş sistemi , bordo batıya sabitlenmiş sistemi ,koyu mavi güneye sabit sistemi ve sarı renk çift eksenli takip sisteminin üretim değerlerini ve üretim grafiğini göstermektedir.

farklı yönlerdeki sabit sistem ve çift eksenli solar takip sistem üretim karşılaştırması
Sonuç olarak

Güneş enerji santrali kurmanın farklı yöntemleri bulunmaktadır. Artılar ve eksiler iyi değerlendirilmelidir. Özellikle mekanik aksam ve yazılım ihtiyacı duyan takip sistemlerinde satış sonrası hizmetler ile ilgili detaylı kontrat yapılmalı ve hızlı müdahale, sorun çözümü konusunda yetkin  firmalar tercih edilmelidir.

Beğenerek takip edebilirsiniz

6 YORUMLAR

  1. Meraba kolay gelsin kerem bey. bende amatör olarak evimin çatısına 385w 8 adet panel kurmak istiyorum.bu panellerin daha verimli olabilmesi içinde güneş takipli bir sistem kuracağım.mekanik kısmını makine imalatı konusunda bilgili bir arkadaşımla halledeceğim.Ama elektronik kısım olan güneş sensörü ve kartının hazır olarak yapan veya satan birileri varmıdır.Teşekkür ederim.

  2. Benim 8 manel güneş enerşi var buna güneş takibe sizdemi ne kadar olur cevap verirseniz sevinirim numaram 05385709582

  3. Selamlar. Ben Hüseyin Büyrü
    Soru: 10KW 1Mega Watt lık bir ges, res vb. denildiğinde ne anlaşılır? Yani bir sistem bu enerjiyi hangi sürede üretir. Saat, gün, ay veya yıl???
    İyi çalışmalar.
    Teşekkür ederim

Yoruma kapalı.