Güneş enerjisi elektrik üretmek ne kadar ?

8
7534

Technicall çağrı merkezimize gelen soruların başında “bu işin maliyeti ne kadar ?” sorusu ön plana çıkmaktadır. Güneş enerjisinden elektrik üretme maliyeti , yapmayı düşündüğünüz tasarıma göre değişkenlik gösterir. Kullanılan ürünlerin birim fiyatları belli olsa da (Örneğin güneş paneli için 1Wp =0.35$/cent yani 100Wp lik bir panel 35 Dolar gibi  ) bu rakamlar  alacağınız adede göre değişebilir. Bu makalemde fiyatın, yapacağınız güneş enerjisi sistemine göre değişebileceğini örneklerle anlatmaya çalışacağım. Güneş enerjisinden elektrik üretmek ne kadar ? sorusunun cevabını birlikte bulmaya çalışalım.

güneş enerjisini evimize kurmanın maliyeti

Güneşten elektrik üretmek ne kadar ?

Artık günlük hayatımıza hızlı bir giriş yapıyor diyebiliriz. Küçük solar paneller, telefon şarj aküleri(batterybank) üzerinde bulunan solar hücreler,şehir şebekesinin olmadığı yerlerde kullanılan pratik ürünler ile artık bilinirliğini gün geçtikçe arttırıyor. Bir çok farklı güneş enerjisinden elektrik üreten ürün hayatımızı kolaylaştırmak adına , farklı mecralarda satışta. Bu küçük ürünler ile ilgili bizleri bekleyen tehlikeleri yazdığım makalemi ayrıca okuyabilirsiniz.

Genellikle güneş enerji sistemi isteyenlerin büyük bir kısmı bu günlerde; benim 2000TL , 3000 TL bütçem var, nasıl bir solar panel, solar inverter alabilirim gibi bir yaklaşım içinde olabiliyor. Biz küçükken dondurmacıya giderdik 3 liralık, 5 liralık dondurma isterdik. Bu paranın karşılığı olan dondurma ne miktarda az çok bilirdik. Güneşten elektrik üretiminde de verdiğiniz paranın karşılığında ne alacağınızı bilmeniz gerekir. Aynı güçlerde farklı kalitelerde ürünler olabilir , bakıldığında 1000watt sistem, sen 7000 TL diyorsun ama  4000 TL teklif veren var ! diyenler olabilir. ( bu arada ürün satışı yapmadığımı belirtmek isterim.)

mikro inverter ve solar panel
Güneş Enerjisinden elektrik üretmek

Bir mikro inverter ile başlamak dahi mümkündür. Bütçenize göre 100Wp – 200Wp- 300Wp gibi bir solar panel alırsınız bu ürünü evde kullanacağınız elektriğe (220 V AC ) dönüştürmek gerekir. Bu sistem akü olmadan çalışabilir. Panel fiyatı artık internetten kolaylıkla bulunabilir, o yüzden bu panel 300 TL şu panel 400 TL demek yerine, benim size önerim ; Aynı güçteki panellerin fiyatlarının birbirine yakın olması gerekir, ciddi fiyat farkı var ise ucuz olan solar panelden uzak durmanızı tavsiye ederim. Eski teknoloji panelleri , yeni fiyatına satış yapmak isteyenler olabilir. Ürün seçimi en önemli noktaların başında gelir çünkü uzun yıllar çalışacağı öngörülen ürünlerdir. Bu basit bir sistem ile günlük 1kwh gibi bir üretim mümkün olur, ortalama bir evin elektrik tüketiminin 8-10kwh olduğunu düşünürsek teorik olarak %10 luk bir kısmını güneşten karşılamanız 1000TL nin altında bir maliyetle mümkün olabilir. Ancak bir mikro invertere 500-600TL ödemek yerine 1 Kw lık inverter alırım daha mantıklı diyebilirsiniz. Piyasada fiyat odaklı bakıldığında alternatifler çok azalıyor ancak aldığınız sistem günü kurtarmak için mi yoksa geleceğe yönelik mi ? değerlendirmekte fayda var diye düşünüyorum.

Güneş enerjisinden elektrik üretimi maliyeti ne kadar ? bu videomuzda
görsel olarak aynı olmakla birlikte farklı kalite solar paneller bulunmaktadır.
Daha büyük bir solar sistem

ile başlamakta bir tercihtir. 1Kw-2Kw-3 Kw veya 10Kw a kadar çatı ve cephe uygulaması yatırımı yapabilir ,elektrik üretir kullanırsınız ve fazlasını satıp para kazanabilirsiniz. En üst sınırdan (10kw) bir sistem tasarımı yaklaşık 60.000 -70.000 Türk Lirası civarındadır. Bahsettiğim bu sistemlerde akü yoktur. Bilinenin aksine akü illa olmak zorunda değildir. Enerji ihtiyacı ve her devrin şartları değişir. Enerji konusunda da depolama çok önem kazanmaya başlamıştır. Yakın gelecekte evlerimizde kullanacağımız sistemler çok büyük oranda akülü olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise ; aldığınız ürünün değişen şartlara ne kadar uyum sağlayabildiğidir. Yukarıda belirttiğim sisteme arzu edilirse depolama entegre edilebilir.

Yine bilinenin aksine akülü ve uygun fiyatlı olan birçok inverter ( güneş enerjisi konusuna en uygun fiyatlı ve doğru giriş yapıldığını düşündüren) sadece tek yönlü çalışmaktadır! Bunun anlamı ilerde enerji satışı yapmak istediğinizde bu inverter size cevap veremeyecek ve değiştirmek zorunda kalacaksınız ! Ürün seçenekleri oldukça fazladır . Bu yüzden; “solar panel, inverter, akü al üç lamba bir buzdolabı bir televizyon çalıştırır” denilen sistem belki de sadece günü kurtarmak için alınabilir. Solar enerji ise uzun soluklu bir yatırım olmalıdır. Sonra keşke dememek için doğru seçimler yapmanız gerekir. Bu konuyla ilgili daha önce yazdığım doğru inverter seçim rehberi makalemi okuyabilirsiniz.

çatımızdaki güneş enerji santralimiz ne kadar üretti ne kadar satış yaptık bu videoda
güneş enerjisinde doğru inverter seçmek için bilmeniz gerekenler

Sonuç

Güneş enerjisinden elektrik üretme konusu, çok geniş kapsamlı ve birçok solar panel ve inverter çeşidinin arasından sizin ihtiyacınıza en uygun olan ürünleri seçmekten geçer. Seçimlerinizi gelecekteki ihtiyaçları öngörerek ve tabi ki yatırım bütçenizle doğru orantılı olarak yapmazsanız , birkaç yıl sonra yeniden ürün almak durumunda kalabilirsiniz. Bu makalede yer almayan ancak var olan birçok farklı opsiyon olduğunu da belirtmek isterim. Umarım seçim yapmadan önce bu yazı size farklı bir bakış açısı kazandırabilir

https://keremcilli.com/yeni-baslayanlar-icin-solar-enerji/
güneş enerjisinden elektrik üretme konusunda temel bilgiler yeni başlayanlar için
ne kadar güneş enerjisine ihtiyacınız var , maliyeti ne olur ? bu video ile hemen öğrenebilirsiniz

güneş enerjisi ile ilgili 70 den fazla video ile ücretsiz eğitim seti gibi … Youtube kanalımız sizleri bekliyor https://www.youtube.com/c/technicall_tr

Beğenerek takip edebilirsiniz

8 YORUMLAR

  1. Sayın Hocam
    Halk için biraz daha fazla bilgi beklerdim .
    Ben 25 yıldır çatıya solar koydurmak peşindeyim . Fiatın düşmesini ve de devlet alımının makul olmasını bekledim . Şimdi de aylık hatta yıllık mahsuplaşmayı bekliyorum .
    Benim rakkamını bteleffuz ettiğiniz için teşekkür ediyorum .
    Ne alayım .
    Hemen elektrik faturalarınıza bakın . Son 12 ayda her ay kaç kwh ( ben buna kws diyorum daha rahat oluyor . ) kullandığınıza bakın . Bu 12 rakkamı toplayın . Diyelim ki 6.000 kws/12 çıktı .İstanbul’da 1 kw gücündeki güneş santralı size 1.200 kws/yıl enerji verir. Bodrum’da ise 1.600 kws /12 ay verir.
    İstanbul diyelim . 6.000/1.200 = 5 kw gücünde santral lazım m. Benim standard fiatım 1 kw güç eşitttir 1.000 $ dır . Yani bugün 5.500 TL
    Ohalda 5 kw güç maliyeti 5 x 5.500 TL = 27.500 TL olur . Bu fiata panel,invertör, connektörler, kablolar, çatıya basit alümintum iskelet, 2 taraflı sayaç dahildir . Halen bazı firmaların 1.000 $ yerine 800-850 $ verdiğini duydum . Hocamın dediği gibi ucuzlara aman dikkat .
    Güneş santralı koymasaydınız elektrik fatralarına
    İlk 12 ayda 0.50 TL/kws x 6.000 kws = 3.000 TL ödeyecektiniz .
    İkinmci 12 ayda % 10 zamla 3.300 Tl
    Üçüncü 12 ayda % 10 zamla 3.630 TL
    Dördüncü 12 ayda 3.993 TL
    Beşinci 12 ayda 4.392 TL
    Altıncı 12 ayda 4831 TL
    Yedinci 12 ayda 5.314 TL
    ödeyeksiniz . Toplam 28.460 TL Yani 27.500 TL sını geçeceksiniz .
    Yani 7 yıldan sonra elektriğe hiç para vermiyeceksiniz . Kendinizi 7 yıllık elektrik parasını peşin olarak verdim sayın .
    Dikkat bütün değişkenlere çok dikkat . Elektrik fiatı her sene % 10 artmayabilkir daha az veya daha fazla olur . Maliyetiniz 5.000 $ yerine farklı olur . Daha çok öderseniz geri dönüş daha uzun olur .
    Aman dikkat . Ucuzculara dikkat . Lütfen referansı olan firmaları bulun . Ucuz etin yahnisi bol olur . Emniyet en önemli nokta . Allah korusun ehliyetsiz firma yangına bile sebep olabilir . İnterneti iyi takip edin . Ben 25 sene takip ettim . Şimdi fiatlar uygun . Fakat İstanbul için aylık mahsuplaşmayı, Bodrum için yıllık mahsuplaşmayı bekliyorum . Saygılarımla .

      • Hakan Bey , kullanım karakteri ömrünü direkt olarak etkilemektedir. Agresif olarak kullanırsanız 6 ay(belki de daha az süre) içinde bile şarj tutmuyor eskisi gibi demeye başlayabilirsiniz. ortalama 2-3 yıl olarak düşünülebilir. 4 yıldır kullanıyorum diyenlere de rastlayabilirsiniz. Akülü sistemlerin kullanımı ile ilgili satın alınan firma mutlaka eğitim vermelidir.

  2. 2000 kva kurulu gücü bağlantı gücü 1200 kw olan bir tesise kaç kva lık çatı tipi ges kurulabilir .
    tesis normalde 400 kva enrji tüketmektedir fazlalık kısım dağıtım şirketine satılacaktır bu durumda kar edebilirmi ?
    tesisin şu anda özel bir şirketten indirimli enerji alıyor olaması bu alış verişte sorun yaratırmı ?
    çift terimli tarifeye geçersek tüm trafo gücünü kullanabilirmiyiz ?
    sözleşme gücünü 2000 kva ya çıkarırsak 1600 kva nın TEK e satış bedeli ile
    çift terimliden devlete ödeyeceğimiz kullanılmayan enerji bedeli arasındaki fark bizi zarar ettirirmi ? teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim

    • Merhaba Uğur Bey ,
      güneş enerjisi endüstriyel çatılarla ilgili bir video çekeceğim . O zamana kadar https://youtu.be/z-XlIw3lr1c videomuzu izlemenizi öneririm. Artık elektrik satışı ile çok para kazanma dönemi bitti .. sadece yatırım geri dönüş sürenizi uzatırsınız… aynı şey araziler için de geçerli https://youtu.be/1mkaqSgyU-s
      profesyonel destek isterseniz yardımcı olabiliriz. Yatırımcı eğitimlerimiz veya sizin adınıza süreçleri kontrol eden sizi koruyan bir pozisyonda olabiliriz.. saygılarımla

  3. Selam ben evime videoda bahsettiğiniz sistemi yaptırmak istiyorum bana cvb verebilirmisiniz. Tlf cep 05388158204.

Yoruma kapalı.