Elektrik zam haberlerinin ardından 2022 başından itibaren çok araştırılan bir konu oldu. Güneş enerjisinden elektrik üretmek konusunda google’a sorulan soruları kısa kısa cevaplamak istedim. güncel bilgiler ile karar vermeniz çok daha kolay olacaktır.Güneş enerjisinden elektrik üretimi soru-cevap hemen başlıyoruz.
1 adet güneş paneli ne kadar elektrik üretir?
2022 yılında en güncel ürünler 450Wp ve 550Wp olarak satın alınabilmektedir. yaklaşık boyutlar 2 ve 2,5 metrekare alan kaplamaktadır. Ne kadar elektrik üretir sorusuna beş katı olarak bakabilirsiniz. 550 Wp güneş paneli 2,5kWh elektrik üretebilir( uygun şartlar sağlanırsa yıl ortalaması)
1 ev için kaç kW güneş paneli gerekli?
Bu soru havada kalan bir sorudur çünkü her evin elektrik tüketimi farklıdır. örneğin 500 TL elektrik faturası ödeyen bir ev için 2-3 kW kapasiteli güneş enerji santrali kurmak faturanızı ortadan kaldıracaktır.
1 ev için güneş enerjisi kurma maliyeti?
ortalama 500TL ödeyen bir evin faturasından kurtulması ve enerji fazlası olursa satışını yapabileceği profesyonel ve uzun ömürlü sistem için ortalama 5-6 bin dolar yatırım gerekecektir.
güneş enerjisinden elektrik üretimi yasak mı?
Kendi elektriğini güneşten üretmek yasak değildir. Evrak süreçleri biraz uzundur. Evinizin iskanlı olması ve bir mühendislik firması ile anlaşarak şebeke bağlantılı veya hibrit bir güneş enerji santrali kurulabilir.
solar enerji çözümleri izin ve süreç takibini kim yapıyor?
Evinizin iş yerinizin veya fabrikanızın çatısına cephesine veya arazisine güneş enerjisi çözümlerini sunan , izinlerin alınması projelendirmesi ve süreçlerin takibi için yetkin bir mühendislik firması ile anlaşmanız gerekmektedir.
Evime güneş enerjisi kendim kurabilir miyim ?
Ülkemizde en yaygın olan tür şebeke bağlantılı güneş enerji sistemleridir. Bu sistemler yüksek voltajlar ile çalıştığından( güneş paneli tarafı ortalama 600V DC civarında voltaj üretir.Kış aylarında 800V -1000V DC değerine kadar çıkabilir) Ayrıca ges projesi çizilmesi ve dağıtım şirketineyle evrak süreçleri yürütülmelidir.Bu sebeple kendiniz kuramazsınız.
Güneş enerji fiyatları nedir?
bu konu detayları bilinmeden fiyat verilemeyecek bir sorudur. “araba alacağım kaç para ? ” diye sorsam bir çok soru gerekir fiyat için. Güneş enerjisinde satılan aynı güçteki solar panel bile farklı fiyatlarla satılabilir. Şekil olarak birbirine benzer ama kaliteler farklıdır.
Ges maliyeti minimum ne kadar olmalı?
Güneş enerji santrali(ges) kurmanın minimum maliyeti 200-300 dolar civarında olabilir. Küçük bir mikro inverter ve küçük bir panel ile dahi güneş enerjisine başlanabilir.
Güneş enerjisi elektrik fazlası satılabilir mi?
Evet, güneş enerjisi kurulumu evrak süreçleriyle birlikte yapıldığında dağıtım şirketinize enerji fazlasını satabiliyorsunuz ve banka hesabınıza ödeme alabilirsiniz.
güneş enerjisinden elektrik üretimi soru-cevap kısmında en çok sorulan soruların başında geliyor aşağıdaki başlık…
Güneş enerji fazlasını devlet kaç TL den alıyor
enerji fazlasının satışı epdk elektrik tarife tablolarından bakabileceğiniz , faturanızda yazan abone grubunuz ile bu tablodan bakabilirsiniz. Dağıtım bedeli ve diğer vergiler eklenmemiş ham fiyattır.Örneğin biz evimizdeki enerji fazlasını 1,05TL den satıyoruz. 1kWh = 1,05 TL
Büyük boyutlu güneş panelleri mantıklı mı?
Gelişen teknoloji ile hücre boyutları ve güneş paneli boyutları da büyümektedir. Lakin bu konuda da büyük üreticiler standart ölçüler belirlemeye başladılar. 2,5 metrekare civarında bir çok farklı markanın ürününü bulabilirsiniz. çok büyük boyutlu ürünler (duvardan duvara halı gibi) bence çok mantıklı değil.
Ges ne kadar kazandırır?
Güneş enerjisi değişen yönetmeliklerle, pasif gelir elde etme yöntemi olmaktan çıkmıştır. Güneş enerjisi çok fazla enerji tüketimi olan ve bu tüketimi güneşten elde ettiği enerji ile karşılamak isteyenler için en hızlı yatırım geri dönüşü sağlayan yöntemdir. Zira enerjiyi satın alırken 2 TL den ama satarken 1 TL den gibi düşünülebilir.( farklı abone gruplarında farklı fiyatlar vardır)
güneş enerjisi amortisman süresi nedir?
2022 yılı başında gelen zamların ardından güneş enerjisinin ürettiği enerjiyi tamamen evde tüketen evler için 6-7 yıl civarında amortisman süresi hesaplanıyor. Aynı şekilde üretilen enerjinin tamamının ticarethanede tüketildiği bir sistem kurarsanız yatırdığınız rakam ne olursa olsun 4-5 yılda yatırım geri dönebiliyor.
Türkiye’deki toplam kurulu güneş enerji santrali
Mart 2022 itibariyle Türkiye’de kurulan toplam güneş enerji 8000MW (8GW) seviyesini aşmıştır. Türkiye’nin tüm elektrik üreteçlerinin kapasitesi 100GW sınırını aşmıştır.
Güneş paneli için ne kadar çatı alanı gerekir?
2022 de güncel paneller ile 2,5 metrekare 550Wp güneş panelleri bulunmaktadır. 1 kW için 5 metrekare alan yerli olacaktır. Ortalama 10 kW kapasite için 50-60 metrekare alan gerekir.
10 kW güneş enerjisi ne kadar fatura tasarrufu sağlanır?
10 kW kapasite ile yıl ortalaması olarak 2250-2500 TL faturadan tasarruf yapılması mümkün olabilir. Yaz aylarında bu rakam yükselir, kışın ise düşer . 2500TL yıl ortalaması olarak düşünülebilir.
10 kW güneş enerjisi kurulum maliyeti nedir?
10 kW çatı ges yaklaşık olarak 12-13 bin dolar civarında tekliflendirilir. Kullanılan ekipmanlara firmalara ve çatınızın durumuna göre fiyat artıp azalabilir.
kurduğumuz güç yetmezse ne olur ?
Güneş enerjisi şebeke bağlantılı sistem kurduğunuzda ( ki en yaygın versiyon zaten budur) enerjinin yetmediği kısmını şebekeden alacaktır. isterseniz evinizde 10 adet klima olsun sorun olmaz. Kurulu güç ve detaylı hesaplama daha çok şebekenin olmadığı yerlerde daha kritiktir. Yanlış hesaplama ve yanlış ürün tercihi cihazın kapanmasına elektriklerin kesilmesine neden olur.
Ev için en fazla ne kadar kW kurabilirim?
yakın zamana kadar olan 10 kW üst sınırı şubat 2022 itibariyle 25kW seviyesine çıkartılmıştır.Evinize 25 kW kapasiteye kadar güneş enerjisi kurabilirsiniz.Özellikle elektrikli araba ve elektrikli ısıtma sistem sahipleri için güzel haber.
Elektrikli arabamı güneş enerjisi ile şarj edebilir miyim?
Evet, güneş enerjisinden elektrik ürettikten sonra her şey için kullanabilirsiniz. Elektrikli aracınızı şarj etmek için de kullanabilirsiniz. aylık mahsuplaşmanın avantajı ile gece veya gündüz şarj etmeniz de mümkündür.
aşağıdaki soru da yine güneş enerjisinden elektrik üretimi soru-cevap kısmında hem youtube hemde blog sayfamızda sıkça sorulan sorulardandır.
güneş enerjisi kurduk gece tüketimi ne olacak ?
Şuan kanunların verdiği haklar ile aylık olarak mahsuplaşma yapılabilmektedir. Bu yöntem ile enerji tüketiminin gece veya gündüz olmasının bir önemi yoktur. gece şebekeden aldığınız enerjiyi , gündüz güneşten üreterek karşılayabilirsiniz. Bir aylık süreçte kaç kWh çektin , kaç kWh enerji şebekeye verdin değerleri önemlidir.Buna göre enerji fazlanız varsa satışı dahi mümkündür.
güneş enerji fazlasını komşuma satabilir miyim?
2022 itibariyle bu konuda halen bir gelişme yoktur. Enerji fazlasını elektrik dağıtım şirketine vergiler eklenmemiş ham fiyat üzerinden satabilirsiniz.
güneş enerjisi evraksız yapılabilir mi?
Şebeke bağlantılı sistem kuruyorsanız, şehir şebekesi ile entegre çalışan çift yönlü( hem elektrik alan hem veren) bir sistem kuruyorsunuz demektir. Bu durum elektrik dağıtım şirketine bildirilmek zorundadır. Diğer seçenek ise gayri resmi bir kurulum anlamına gelir.
elektrik zamlarının ardından güneş enerjisinden elektrik üretimi soru-cevap kısmına en çok gelenlerden birisi de faturam çok geldi bu rakamlar doğru mu? nasıl hesaplayabilirim? sorularını aşağıdaki link ile yanıtlayabiliriz.
elektrik faturam fazla geldi doğru mu nasıl teyit edebilirim?
EPDK nın fatura kontrol modülü ile faturanızın olması gerektiği gibi mi? yoksa farklı mı olduğunu kolayca ve hızlıca öğrenebilirsiniz. https://lisans.epdk.gov.tr/epvys-web/faces/pages/online/tarifeFatura/tarifeFatura.xhtml
Güneş enerji hangi firma ve hangi ürünler kullanılmalı?
Güneş enerji santralinizi ev ticarethane veya endüstriyel boyutta teknik danışmanlık hizmeti sunabiliyoruz. İhtiyaçlarınıza en uygun ürünlerin ve teknolojilerin seçimi konusunda yardımcı oluyoruz. Şehrinizde güneş enerjisi kurulumu yapan profesyonel kurulum firmaları ile sizleri buluşturuyoruz. Sonrasında gelen teklifleri teknik açıdan değerlendirmenize yardımcı olabiliyoruz.
Satış yapmayacaksak dağıtım şirketine haber vermeye gerek yok
Yanlış bir bilgidir.Şebeke bağlantılı sistemler,çift yönlü çalışan cihazlardır. Şebekeden hem elektrik alır hem de elektrik verir. Bu sebeple ortak kullanımımız olan şehir şebekesini yöneten dağıtım şirketine bildirmemiz yasal bir zorunluluk. Diğer türlü gayri resmi bir uygulama yapmış olursunuz
Güneş enerjisi elektrik üretimi vergi var mı ?
Güneş enerjisi kurulumu küçük sistemlerde gelir vergisinden muaftır. Elektrik satışından elde ettiğiniz gelirin vergi ödemesini yapmazsınız.
Güneş enerjisi akü kullanmak zorunda mıyım?
akü kullanmak zorunda değilsiniz. Şehir şebekesinin olduğu yerde şebeke tellerini akü gibi kullanabilirsiniz. Akü olmadan su ısıtma veya klima çalıştırma mümkündür. Eğer şebekenin olmadığı bir yerde iseniz ve kesintisiz bir enerji istiyorsanız akü kullanmak gerekir.
Hangi solar aküyü almalıyım?
Solar aküler sürekli şarj deşarj edilebilmeye uygun bataryalardır. Piyasada en çok tercih edilen tür jel bataryadır. Lakin yeni nesil AGM bataryaların döngülerinin daha uzun olduğunu belirtmek mümkündür. Ayrıca kurşun karbon bataryalar, lityum batarya almaya bütçesi olmayanlar için tercih edilebilirdir.
Araba aküsü kullanılabilir mi?
Akülerin tasarımları nerede kullanılacaklarına göre değişkenlik gösterir. Araba için tasarlanan kurşun asit aküler güneş enerjisi için kullanıldığında verimsiz olur. Güneş enerjisi için sürekli deşarj ve şarj etmeye uygun solar aküler kullanılmalıdır.
Motosiklet aküsü kullanılabilir mi?
Elektrikli motosiklet aküsü araba akülerine göre daha verimli olacaktır.Motorlarda enerjinin tamamen doldurulması ve sürüş esnasında sürekli tüketimi söz konusudur.Bu da güneş enerjisinin gün içerisinde doldurulması ve akşamları boşaltılması mantığına yakındır. Bu sebeple araba aküsü yerine elektrikli motorsiklet aküsünün kullanımı daha mantıklı olacaktır. Ama günün sonunda size önerim yüksek döngülü ve lityum tabanlı solar için tasarlanmış aküler kullanmanızdır.
Güneş enerjisi devlet teşvikleri nelerdir?
Sade vatandaş için maddi bir teşvik yoktur. Vergi muafiyeti , dağıtım bedelinin düşük alınması ve aylık mahsuplaşma gibi teşvikler bulunmaktadır. 240 kW üstü endüstriyel tesisler için 4.bölge teşviklerinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca TKDK Avrupa birliği hibeleri bölgesel olarak %60 lara varan oranlarda maddi destek alınabilir.
Bir lamba bir buzdolabı bir tv çalıştıracak güneş enerjisi
Bu yanıltıcı bir yaklaşımdır.Tüketim değerleri bilinmelidir. Bir tv 100Watt harcıyor diyelim 5 saat çalışacaksa 0,5kWh harcar. 10 saat çalışacaksa 1 kWh harcar. Akü hesabı yapılırken sizin kullanım şeklinizi hesaplayacak kişi nereden bilsin? O yüzden detaylı hesap yapılmadan kurulan akülü sistemler genelde sorun çıkarabiliyor.
Güneş enerjisi hazır paketler mantıklı mı ?
Hazır güneş paketleri özellikle şebekenin olmadığı kurulumlarda sorun olabiliyor. İşin içerisinde akü olacaksa çok detaylı hesaplar gerekir.Bu hesabı siz ve uygulayıcı firma birlikte yapmalıdır. Yoksa sorun yaşama ihtimaliniz oldukça yüksektir. Bu sebeple akülü sistemlerde hazır paketlere ben çok sıcak bakmıyorum.
Hangi solar paketi almalıyım?
Solar paket almadan önce ihtiyacınızı doğru belirleyip, ihtiyacınıza uygun solar paket alınabilir. Aslında en doğru olan sizin için özelleştirilmiş bir solar sistem satın almaktır. Çünkü her evin içerisindeki elektrikli ev aletleri farklı ve kullanım şekillerimiz zamanlarımızda farklıdır.
Güneş enerjisi akü tercih sıralaması
Güneş enerji sisteminiz için mümkünse lityum bataryalar alınabilir. Eğer bütçeniz yetmiyorsa, kurşun karbon bataryalar iyi bir tercih. Yine bütçeniz yetmiyorsa yüksek döngülü AGM aküler mantıklı olabilir. En son seçenek mecburiyetten uygun fiyatlı “jel” olarak satılan bataryalardır.
Solar akülerin garanti süresi 10 yıl mı ?
Bir çok jel , agm akü markasının “tasarım” ömrü 10 yıl diye pazarlama yapması yanıltıcı olabilmektedir. Aldığınız aküyü kullanım şekliniz ömrünü belirleyen faktörlerin başında gelir. Günlük hayatta kullandığınız aküler 10 yıl dayanmaz ve garanti olarak ta 10 yıl garanti bulunmamaktadır. Lityum bataryalar farklıdır ve 10 yıl garanti verdiğini belirten firmalar var. Tabiki bu garantilerin ne şekilde geçerli olacağı iyi araştırılmalıdır.
Solar aküler kaç yıl garantili?
Akülerde garanti konusu dikkatli olunması gereken bir konudur. Standart olarak bir çok firma 2 yıl akü garantisi vermektedir.Lakin kullanım şeklinizden dolayı 6 ay sonra akülerin şarj tutmamasından dolayı değişim istediğinizde ürün garanti dışı kullanım hatası gibi cevaplar alabilirsiniz. Bu sebeple ürünü almadan önce garantinin neleri kapsadığını özellikle sormanız yararınızadır.
Endüstriyel tesiste enerji fazlasının satışı
Evet mümkündür. Başvuru yönetimi olarak lisanssız elektrik üretimi 5.1.C maddesinden ilerlediğinizde enerji fazlasının satışı mümkündür.
Fabrika çatısı yeterli değil araziye kurabilir miyim ?
Büyük güç tüketimleri olan endüstriyel tesislerde çatı alanı güneş panelleri için yeterli gelmeyebilir. Bu durumda aynı dağıtım bölgesi içerisinde araziye kurulum yaparak fabrikanız ile mahsuplaştırabilirsiniz. Bu seneryoda hem veriş yönünde hem de çekiş yönünde dağıtım bedeli uygulanacaktır.
güneş enerjisinden elektrik üretimi soru-cevap kısmında endüstriyel bir güneş enerji santrali kuracak birisinin ilk sorduğu soru aşağıdadır.
1 MW ges maliyeti nedir? (2022)
Endüstriyel tesislerde güneş enerji maliyeti, küçük geslerde olduğu gibi değişkendir. Kullanılan malzeme işçilik finansman maliyetleri göz önüne alındığında 550 bin dolar tekliflerde gelebilir 680 bin veya 750 bin dolar civarında da tekliflendiriliyor.
Güneş enerjisi için danışmanlık gerekli mi?
Bilmediğiniz bir konu hakkında teklifler toplayarak, etraftan fikirler alarak kendinize yol çizebilirsiniz. Fakat bu yol genelde kafa karışıklığına sebebiyet verir. Güneş enerjisi için teknik danışmanlık hizmeti almanız kafanız rahat bir şekilde kurulum yapabilmenizi sağlar. Danışmanlık konusunda iki yol vardır; ilki A,B,C teklifleri(ürün ve firma) vardır ama A firması iyidir diyen yöntem. İkincisi ise A’nın artıları eksileri B’nin C’nin, seçimi siz yapın yaklaşımı.
faydalı linkler
güneş enerjisi evrak süreçleri https://youtu.be/xvgHNWQ-YHM
elektrik satışından ne kazandım https://youtu.be/XXWyKQBaXXo
güneş enerjisi hakkında izlenmesi gereken 10 video https://youtu.be/zj64rq80Ph8
güneş enerjisi maliyet https://youtu.be/z-XlIw3lr1c
çatıma kaç panel sığar https://youtu.be/JxhoygnTRRM
ucuz güneş enerjisi olmaz https://youtu.be/mDpBgiWNNGU
elektrik fatura kalemleri nasıl oluşuyor https://youtu.be/66ERsUvxK_Y
aküler hakkında acımasız gerçekler https://youtu.be/9Nb3zAhR148
İyi günler Bir evim elektriğini karşılayacak kadar kilovat Ne kadar gerekiyor ve fiyatı ne olur Bunu nasıl belirlersiniz bunun içinde aküsü her şey var mı olursa fiyatı ne olur bize bir bildirir misiniz Allah razı olsun
merhaba ibrahim bey , bir ev dediğinizde bir şey söylemek zor. araba alacağım kaç para? gibi bir soru. faturanızdan veya kwh elektrik tüketiminden yola çıkmak gerekir. ama genel olarak 400-500 TL fatura ödeyen birisi için 5-6 bin dolar civarında yatırım gerekebilir
aylık ortalama 7500 kwH tüketim ile beraber ortalam 12500 13000 tl aralığında fatura ödeyen biri olarak . tüm bu tüketimi bana kesintisiz sağlayabilecek solar sistem için ortalama gerekli olan alan ve ortalama maliyet hakkında bilgi edinmeye çalışıyorum çok kısa aydınlatabilir misiniz ? Teşekkür ederim
Merhaba , 35_40 bin dolar civarında bir yatırım gerekebilir.. çatı alanı belki 350_400 metrekare.. güneş enerjisi uzun zamanlı bir yatırım hemen geri dönmez.. mining için bir video makale yapmıştık detaylı anlattık https://youtu.be/cZNR2XVsuJU
İyi günler efendim 1500 metrekare bir ticarethane miz var yukarda ki bilgilerden yola çıkarak tahminim 300 kw bir güneş enerjisi sistemi kurabiliyoruz
1) bu enerji üretimi bizim için çok çok fazla bize yettiği kadar kurulum yaparsak mı mantıklı olur ya da komşu işletmelere de satabilecek kadar mı üretsek mantıklı olur(kar gütme anlamında)?
2) 30 tane 10 kW kurulumunu yaparsak kW başı ortalama gider ne kadar olur?
Merhaba Mehmet Bey , kendi ihtiyacınızı karşılayacak kadar sistem kurmak yatırım geri dönüşü açısından en hızlı ve mantıklı olandır. komşu firmaya elektrik satışı şuan için mümkün değildir.Muhatabınız yani elektrik alış verişi dağıtım şirketiniz ile olacaktır.
maliyetler konusunda inceleyebilirsiniz tüm kalemleri tek tek açıklıyoruz. videomuzda bulunuyor https://keremcilli.com/gunes-enerjisi-santrali-kurulum-maliyeti-2022/
Merhaba Kerem bey
Güneş panellerindeki hücre sayısı ne kadar önemli hücre sayısı arttıkça enirji fazla alabiliryim Tşk Ederim
Hakan bey merhaba, hücre sayısı arttıkça ve yeni teknoloji hücreler kullanıldıkça daha yüksek güçlü ve verimli ürünler bulunabiliyor. Zaten eski tip hücrelerin ulaşabileceği güçler sınırlıdır
Kerem Bey iyi günler. benim anadoluda 20 bin m2 arazim var. buraya minimum 1 MW’lık güneş enerji tesisi kurmak istiyorum. yıllık güneşlenme süresi ortalama 1250 saat. 600bin dolar maliyeti olacağını düşünüyorum. bunun ne kadarını devletten teşvik hibesi alabilirim ve bu yatırımımın benim kattığım miktarını ne kadar sürede amorti edebilirim? Teşekkür ederim.
Merhaba Gökhan Bey, satış odaklı arazi kurulumuna izin verilmiyor. kendi ihtiyacınız için kurun deniyor
Merhaba kerem bey güneydoğu da üretim olursa ve istanbul da tüketim olursa mahsuplaşma yapılabilirmi
Not şebekeler farklı dağıtım şirketi
Merhaba Adnan Bey, yeni yönetmelik ile artık mümkün.. yakında makalesi ve videosu burada olacak , selamlar
Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim
Teyit amaçlı tekrar sormak istiyorum lütfen güneydoğu olan bir fabrika üstündeki üretim ile İstanbul da ki üretim Den kaynaklı tüketim burası önemli lütfen güneydoğu daki Dicle depsaş
İstanbul daki ise clk dağıtım şirketi mahsuplaşma bu şekilde mümkün olabilir mi sistemsel olarak bir sıkıntı olmaz mı
Merhaba Kerem Bey,
Binamızın hem çatısına hem de bahçesine panel koyarak ges kurulum ve kabul yapabilir miyiz.
Bahçesine koyma sebebi çatımızda panel için yeteri kadar alan olmamasıdır.
Çatıdan arta kalan panelleri binamızın bahçesine koymak istiyoruz.
Çağrı mektubu başvurusunu bu şekilde yapabilir miyiz?
Bununla alakalı hangi mevzuata bakmamız gerekir.
Merhaba , çatı ve cephe olarak kabul görür. bahçenize muhtemelen izin alamayacaksınız. lisanssız elektrik üretimi yönetmeliğine bakmak gerekir
Kerem Bey merhaba,
Emekli olmama az kaldığı için araştırma yapıyorum. Bilgi alabileceğim oldukça detaylı çalışmalarınız var. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Avşa adasında 120 m2 müstakil çatılı bir evde kurulum ve montaj süresi ne kadardır? Kurulumun yapılacağı yer ada olduğu için nakliyenin deniz yoluyla yapılması gerekiyor. Bu durum toplam maliyeti ne kadar arttırır?
Merhaba Levent Bey , detay vermeden yorum yapmam zor ,ayrıca nakliye konusunda hiç bilgim yok maalesef, ortalama 8-10 kW sistem 5-6 gün içinde kurulabilir diye düşünüyorum
Merhaba,
Ben uzerine gunes panellerini koyacagim yeni bir konut icin proje surecindeyim (40 derece enleminde). Anladigim kadariyla imar kanunu 24 derecededen fazla cati egimine izin vermiyor. Fakat ozellikle kisin en fazla verimi alabilmek icin panelleri 50 derece civarinda yerlestirmeliyim. Yine kanunlara gore gunes panellerini cati kurulumlarinda catiya paralel yapma zorunlulugu var, farkli bir acida yerlestirmem ya da acilarini degistirebilecegim bir mekanizma yasal degil. Ozetle, devlet ve kanunlar ozellikle kis mevsimi icin enerji verimliligine uygun bir tasarimi engelliyor gibi gorunuyor. Bu durumda hangi seceneklerim var? Eger sebekeye bagli olmazsam gunes panellerini catiya istedigim acida yerlestirebilir miyim? panelleri konutun disinda istedigim egimi verecegim baska bir yapiya yerlestirebilir miyim?
Merhaba Mehmet Bey, güneş enerji sistemini daha dik koyduğunuzda olması gerekenden fazla üretecektir. Lakin kışın güneşlenmesi süresinin az olmasından dolayı düşündüğünüz performans artışı mümkün olmayabilir. Kış mevsimi için daha fazla enerjiye ihtiyaç varsa panel gücünüzü arttırabilirsiniz
Yoruma kapalı.