Güneş enerjisi konusunda hep yapılması gerekenlerden bahsettik. Bu video makalemizde ise konuyu hem küçük hem de endüstriyel santraller için detaylandıracağım. güneş enerjisi yapılmaması gerekenler size farklı bir bakış açısı kazandırmayı amaçlıyor.
Konuyu hafife almayın
Güneş enerjisi yapılmaması gerekenler en başta konuyu hafife almamaktan geçiyor.Güneş enerjisi yatırımı ister 1 kW olsun ister 1000 kW veya fazlası, “konuyu hafife almayın” ne olacak ki panelden kablolar geliyor invertere bir iki sigorta tamam. Bu mantık başınıza iş aşacaktır. Maalesef bizde yapılan işleri basite indirgeme, ne olacak ki bende yaparım mantığı var.
Dünyanın en kötü kurulumu bile olsa güneş enerji sistemi kabloları bağladığınızda üretim yapacaktır. Ama bu devirde marifet aldığınız ekipmanlardan en verimli şekilde yararlanmaktır. Bu sebeple bilen birilerinden destek alın derim.
Ucuzun ucuzu her zaman var
Malzeme seçimi ve uygulayıcı firma seçimi kesinlikle çok önemli zira kuracağınız sistem yıllarca çatıda kalacak , “aaa burası olmamış sök baştan yapalım” herkes için kayıptır. Farklı videolarda bahsettim; mesela aynı güneş paneli neden farklı fiyatlara satılıyor anlatmaya çalıştım. Okumayanlar izlemeyenler için https://keremcilli.com/ayni-gunes-paneli-neden-farkli-fiyat/
Ucuz güneş enerjisi ürünleri için, neden ucuz diye sorgulamak gerekiyor cazibesine kapılmadan
Malzemeleri ben alayım sen topla
Anahtar teslim iş yapan firmalar sadece malzemeleri bir araya getirmez. (bazıları böyle evet ama biz işini layıkıyla yapanlardan bahsedeceğiz.) Güneş enerjisi yatırımı her çatı veya arazi için özel olmalıdır. Hazır paket sistemler tabi ki çalışır ancak verimlilik konusu dikkatten kaçmamalıdır.
EPC denilen anahtar teslim süreç yöneten firmalar, doğru ve en uygun tasarımı, evinizin veya fabrikanızın çatısına cephesine arazisine sizin faturanızı , bütçenizi ve şartlarınızı değerlendirerek tasarım yapmalıdır.
Bu bir süreçtir; doğru araştırma ile başlar , ürün seçimi , firma seçimi , kurulum işçilik kalitesi , kurulum sonrası eğitim ( ne gerek var eğitime kurarken öğreniriz diyen firmalar var bu arada ) izleme bakım kısacası uzun soluklu bir iştir. Sorumluluk kuran firmaya tamamen bırakılmalıdır.
Teknik Danışmanlık Kesinlikle gerekli
Özellikle devasa fabrika çatılarına kurulum yapan, “3-5 firmadan teklif alayım oradan bir sonuç çıkartırım doğru yolu bulurum” diyen firmalar aman dikkat.. Bu işler öyle olmuyor maalesef. Milyon dolarlık yatırım yapıyorsunuz bir zahmet profesyonel destek alın. Teknoloji hızlı ilerliyor , ve bir çok EPC firması ezbere teklifler veriyor ve ezbere kurulumlar yapıyor. Siz ciddi bir yatırım yapıyorsunuz ve sistem aslında daha verimli olabilecekken daha verimsiz kuruluyor. İşin kötü tarafı siz bunun farkında olmuyorsunuz.
Teknik Danışmanlık işini layıkıyla yapan firmalar size, aldıkları ücretten fazlasını kazandıracaktır emin olabilirsiniz.
Bu arada 10 kW altı çatı cephe uygulamalarında bile bu özeni gösteren kişi ve kurumların olduğunu da söylemeliyim. Kendinizi size teklif veren firmanın insafına bırakmayın.
Çatı izolasyonu zarar görmemeli
Çatı kurulumu yapıyorsunuz aşağıda milyon dolarlık cihazlar veya evinizin çatısı olduğunu düşünelim, güneş enerjisi kurdurdunuz ama kafanıza yağıyor! Ne kıymeti kaldı bu yatırımın. Malzeme ve uygulayıcı seçimi sizi üzebilir.
- İş güvenliksiz olmamalı
Yapılacak kurulumun iş güvenliği şartlarına eksiksiz uyduğundan emin olmalısınız. Ucuza kaçmak sizi burada da çok zor duruma düşürebilir. İşin vicdani rahatsızlığından bahsetmiyorum bile!
Ödemenin tamamını ilk başta yapmayın
Evrensel bir kural belki ama yine de tekrarlamakta fayda var, yatırım bedelinin tamamını hemen ödemeyin. Her şeyin yolunda olduğundan emin olduktan sonra ödemeyi yapmalısınız. Teknik danışmanlık bu noktada önemli.
Sonuç olarak
Yapacağınız güneş enerji santraliniz üç beş günlük bir konu değildir. Yıllarca çatınızda olacaktır. En baştan en doğru kararları alırsanız verimlilik artar, problem çıkma ihtimali azalır. Aksi durumda tam tersi olacaktır. Paranızı çöpe atmayın.