güneş enerjili ısı pompalı özel villa

1
1269

Güneş enerjisinden elektrik üretmek ve enerji fazlasının satışı mümkündür.Ama her fırsatta daha çok kazandıranın, “üretilen enerjinin tamamen evde harcanması” olduğunu defaatle anlattık. İşte bu video makalemizde güneş enerjisinden elektrik üretimi , enerji fazlasının su ısıtmada kullanıldığı hatta daha fazlası da oluşursa şebekeye enerji satılmasını içeren özel bir sistemi tanıtacağız. Güneş enerjili ısı pompalı özel villa olabildiğince şebekeden bağımsız bir yaşamın ilk adımlarını atmış.

Güneş enerjili ısı pompalı özel villa

Günümüzde bir çok müstakil ev sahibi, ısıtma soğutma sistemleri için özel çözümler araştırıyor. Etrafta kalorifer peteği olmadan homojen bir ısı dağılımı ile tüm evi ısıtmak fikrine sıcak bakıyor. Bu villada Rehau marka sistem kullanılmış https://www.rehau.com/tr-tr/yerdenisitma

Sistem hangi bileşenlerden oluşuyor

1 adet Fronius symo

1 adet Fronius symo gen24 https://www.fronius.com/tr-tr/turkey/guenes-enerjisi/mustakil-ev-sahibi

Schmid Pekintaş 500 watt 34 adet 17 kWp güneş panelleri

Nibe F2120 – 20 kW hava kaynaklı Isı Pompası

Rehau Nea Smart İnternet üzerinden Oda kontrol sistemi

Fronius OHMPILOT Öz Tüketim Cihazı

Rehau Marka Yerden Isıtma Sistemi

Özel villa nasıl enerji üretiyor

Sistem tamamen öztüketim (üretilen enerjinin tamamen evin içinde kullanılmasına yönelik) modelini artırmayı amaçlamaktadır. Şebeke entegreli bir sistem olduğundan dolayı evrak süreçlerinin tamamlandığı , projelendirildiği ( kısacası mühendislik hizmetinin alındığı) bir uygulamadır. Dağıtım şirketi ile yapılan anlaşma gereği enerji fazlası oluşursa, satışı mümkündür. Burada dikkat edeceğimiz husus acaba şebekeye satış yapmak mı daha karlı? Yoksa ürettiğimiz enerjiyi ısı pompasına ile kurulmuş bir sistemde kışın ısıtma devrelerini çalıştırmak için veya yaz aylarındada kullanım suyunu ısıtarak kullanmış olduğumuz ısı kaynağının minimum çalıştırmak hatta en verimli haline ile işletmek üzere kurmak mı ?

Çünkü bu şekilde hem enerjimizi ısı enerjisi olarak depoluyoruz hem de şebekeden tükettiğimiz elektriği minimum seviyeye indirerek ucuz tarifede kalıyoruz. Ayrıca akümülasyon tank için ısı pompası hedef sıcaklığının üzerinde bir sıcaklıklığa ulaşmaya çalışıyoruz. Böylece ısı pompasının daha düşük sıcaklıkta kullanarak daha yüksek SCOP ( Isıtmada sezonsal verimlilik SCOP ise yıllık ısıtma ihtiyacının, yıllık ısıtmada çekilen güç ile yardımcı konumlarda çekilen gücün toplamına bölünmesiyle bulunur. ) elde edebiliyoruz. Tabii ki bunun yanında unutulmamalı ki evin izolasyonu ve odalardaki kontrolde çok önemli.

özel villa projesini youtube kanalımızda izleyebilirsiniz

Nibe ısı pompası

NIBE F2120, inverter kontrollü bir havadan suya ısı pompasıdır. 5.0 ‘ın üzerindeki mevsimsel performans katsayısı ile ısı pompası, aynı enerji tüketimine sahip bir elektrikli ısıtıcıya göre yılda beş kattan fazla ısı sağlar. NIBE F2120 ısı pompası tüm yıl boyunca mahalin ihtiyaçlarına otomatik olarak uyum sağladığından optimum tasarruf sağlar. NIBE F2120, sınıfında lider bir çalışma aralığına sahiptir ve 65 °C’ye kadar çıkış suyu sıcaklığı sağlar. -25 °C’ye kadar düşük dış ortam sıcaklıklarında bile, gürültü seviyesini minimumda tutarak 63 °C’ye kadar çıkış suyu sıcaklığı sağlar. NIBEF2120 serisinde, elektrik kurulumu basitleştiren ve verimi artıran üç fazlı bağlantıya sahip cihazlar bulunmaktadır. Akıllı teknoloji sayesinde ürün, enerji tüketiminizi kontrol etmenizi sağlar ve evinizin önemli parçalarından biri haline gelir. Verimli kontrol sistemi sayesinde, maksimum konfor için iç ortam iklimini otomatik olarak ayarlar ve bu sayede doğaya minimum düzeyde COemisyonu gerçekleşir. https://www.nibe.com.tr/

Güneş enerjili ısı pompalı özel villa kimler için uygun

Müstakil villarda oturanlar için bu sistemler (Güneş enerjili ısı pompalı) uzun ömürlü ve kur unut sistemlerdir. Kolay kolay arıza yapmayan ve minimum 5 yıl 10 yıl gibi garantileri olan solar ekipmanlar ile kurulmaktadır. Burada en önemli kısım mühendislik hizmetleri, hesaplamaları ve uygulama (işçilik)tir.

Uzaktan izleme ve kontrol

Nibe my uplink uzaktan izleme ve kontrol sistemi

Fronius Solarweb izleme sistemi

Rehau Nea Smart Oda Kontrol Sistemi

Güneş enerjisine depolama entegrasyonu

Kurulan sistemde iki adet inverter olması dikkatinizi çekmiş olabilir. Farklı senaryolar için farklı solar inverterler bulunmaktadır. Hibrit olarak adlandırılan eviricilere isterseniz ilk kurulum anında isterseniz daha sonra lityum batarya ekleyebilirsiniz.

Depolamanın ne kadar büyük olacağı sizin hangi yüklerinizi kaç saat çalıştırmak istediğinizle bağlantılıdır. Profesyonel sistemlerde lityum tabanlı bataryalar kullanılmaktadır. İlk yatırım maliyeti ilk bakışta yüksek gözükmekle birlikte aslında yüksek değildir.

Bir batarya almak istediğinizde ona kaç para verdiğiniz ve ömrü boyunca bataryanın size kaç kWh enerji verdiğine bakılmalıdır. Bu açıdan bakıldığında lityum bataryalar pahalı değildir. ( dünya genelinde lityum bataryaların yaygınlaşması ile fiyatlarının 5-7 yıl öncesine nazaran ciddi oranda düştüğünü söyleyebiliriz.)

Bağlantı şemeları

Güneş enerjisi ile ısı pompasının temel bağlantı şemasını burada bulabilirsiniz

fronius ohmpilot bağlantı şeması
Tek zonlu ısıtma ve kullanım suyu devre şeması

Editörün özeti

Güneş enerjisi, depolama ,ısıtma soğutma sistem entegrasyonu, elektrikli araçlar bir bütünün parçalarıdır. Güneş enerjisi kendi enerjinizi üretme özgürlüğünü size sunuyor ve ihtiyaç duyduğunuz hemen hemen tüm konularda çözüm oluyor. Bir panel ve bir mikro inverterden başlayan ve çok daha büyük ve profesyonel sistemlere uzanan bu yola bir an evvel girmenizi öneririm.

Uygulamayı yapan kıymetli dostumuz Veli Özbek Bey’in web sitesini ziyaret etmenizi öneririm https://www.ozbek.com.tr/

Beğenerek takip edebilirsiniz

1 Yorum

  1. Köyde, tek katlı bir yapı yapmayı düşünüyorum;
    1. Elektrik odası (GES için) ile Isı pompası odası bir arada olur mu?
    2. Olur ise yapı içinde asgari ve azami m2 ne olmalıdır?

Yoruma kapalı.