Güneş enerji sistemleri için çift yönlü sayaç

35
10768

Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda youtube videolarına baktığımızda büyük çoğunlukla akülü sistemler ile yapılan deneyler , sistem tasarım ipuçları kurulum örneklerini görmekteyiz. Halbuki güneş enerji sistemleri için akü zorunluluk değildir, sonradan da eklenebilir. İlk yatırım maliyeti açısından bakıldığında şebeke bağlantılı (on-grid) bir tasarım sizin için avantaj olabilir. Örneğin evinize kuralacak 1 Kwe kapasiteli güneş enerji santrali ile evinizin bir günlük ihtiyacının yarısını kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Yasal olarak bakıldığında, evinize 10KW a kadar çatı ve cephe uygulaması yapabilirsiniz. Peki çift yönlü sayaç bu konunun neresinde ? güneş enerji sistemleri için çift yönlü sayaç gerekli mi ?

Evimizdeki sayaçlardan başlayalım

Binamızın girişinde bulunan her daireye ait sayaç elektrik tüketimini ölçmek ile görevlendirilmiştir. Şehir şebekesinden aldığımız enerji miktarını ölçer ve genellikle ay sonu faturalandırılır. Şöyle düşünelim çatımıza güneş enerji santrali kurduğumuzda, sadece şebekeden gelen enerjinin (tüketimin) ölçülmesi yeterli olmayacaktır. Çünkü biz artık hem üretici hem de tüketici olmuş olacağız. Evimizdeki tüketeçlerin (lamba, buzdolabı, televizyon, klima vb..) kapalı olduğunda, güneş panellerimizin ürettiği enerji şehir şebekesine doğru akacaktır.

çift yönlü elektrik sayacı, fiziki olarak tek yönlü sayaçlara benzer

Çift yönlü sayaç olmadan güneş enerjisi kurarsak ne olur ?

Tek yönlü sayaç , enerjinin şehir şebekesinden eve doğru mu yoksa evden şebekeye doğru mu aktığına bakmadan içinden akım geçtikçe sayacaktır. Örnek ile anlatmak gerekirse; çatınızda 2KW lık bir  güneş enerjisi sistem kurdunuz ve gündüz evinizdeki tüm tüketeçleri (tv , lamba , klima vb..) kapattınız. Bu durumda sayaç sanki evinizin içerisinde 2 kw lık bir yük çalıştırıyormuş gibi saymaya devam edecektir. Daha basit bir anlatımla tek yönlü sayaç ile güneş enerjisini direkt olarak kurarsanız; elektrik faturanız 100 TL den 150 TL ye çıkma ihtimalini aklınızdan çıkarmamanız gerekir.

Çift yönlü sayaç almadan şebeke bağlantılı sistem kurulmaz mı ?

Kurulabilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey, enerjinin dışarıya doğru akması ihtimalini ortadan kaldırmaktır. Bu işlem şebekeye enerji vermemek (zero feed-in  veya zero export olarak araştırabilirsiniz) için kullanılacak kontrol cihazları ile mümkün olabilmektedir. Bu ürünleri inverter firmaları resmi olarak satmaktadır. Ayrıca üçüncü parti üretici firmaların da benzer çözümleri bulunmaktadır.Bu cihazlar ile şebekeye doğru enerji akışı başladığında ,invertere komut gönderip üretimini kısmasını söyler , böylece dışarı doğru enerji gitmemiş, tek yönlü sayacınız yanılmamış olur.

bina girişimizdeki ges panosu içerisinde hem çift yönlü sayaç hem de tek yönlü üretim sayacı bulunmaktadır.

Neden çift yönlü sayaç almalıyız ?

Çift yönlü sayaç için, 10 Kw’a kadar olan çatı cephe uygulamaları başvurusu yapmanız gerekmektedir. Bu konuya öncelikle evinizin imarı var mı yok mu ? sorusu ile başlayabiliriz çünkü iskansız bir evde resmi başvurunuz olumlu yanıt alamayacaktır. https://keremcilli.com/cati-ges-kurulumu-imar-barisi-firsat-olabilir/

Güncelleme 22 Mayıs 2022

Güneş enerjisi çift yönlü sayaç şebeke bağlantılı sistemler için zorunluluk. Bu konu zorunlu diye biz parasını verelim çift yönlü sayaç alıp evrak işlerine girmesek olur mu ? şeklinde sorular çokça geliyor ama mümkün değildir. Çift yönlü elektrik sayacı yasal süreçleri eksiksiz yerine getirdiğiniz takdirde çalışır duruma dağıtım şirketi tarafından getirilmektedir. Tekrar vurgulamakta fayda var; ben çift yönlü sayaç alsam ama evrak işleri olmasa mümkün mü? değildir…

günceleme 22 Mayıs 2022

Çatı ve cephe uygulamaları olarak belirtilen güneş enerji santrali kurulumu 10 kW üst limiti 25kW değerine yükseltilmiştir. Artık eviniz için 25 kW a kadar sistem başvurusu yapmak avantajlı şekilde mümkündür. 25 kW kapasite çok ciddi bir elektrik üretimi demektir. Bugünkü (mayıs 2022) elektrik fiyatlarıyla 6000-6500 TL ortalama aylık elektrik faturasını karşılamak demektir.

10 Kw’a kadar çatı cephe uygulaması yaptığınızda resmi süreçler bittiğinde evinize dağıtım şirketi tarafından çift yönlü sayaç takılacaktır ve böylece enerji fazlanızı şebekeye verdiğinizde sayaç o değeri ayrıca kayıt edecektir. Bu hane ne kadar elektrik şebekeden almış , ne kadar şebekeye enerji vermiş ayrı ayrı olması bu işin olmazsa olmazıdır. Bu yüzden enerji satışı yapacaksanız çift yönlü elektrik sayacı mutlaka olmalıdır.

çift yönlü elektrik akışını anlatıyor
çift yönlü elektrik beslemesi. Evimizde hem elektrik üreticisi hem de elektrik tüketicisi olacağız

Sonuç

Güneş enerjisinin her evin çatısında olacağı zamanlara adım adım yaklaşıyoruz. Çok uçuk bir fikir olmadığını Avrupa örneklerinde görmekteyiz. Hatta bugünlerde onlar depolama sistemlerine ağırlık vermekteler. https://keremcilli.com/gunes-enerjisi-depolama-konusu-ve-avrupa/  Kendi enerjilerini üretiyorlar hatta fazlasını depolayıp akşam da bedava elektrik üzerine sistem kurgulamaktalar. Bu durum Avrupa için elektrikli araçlara geçiş sürecini çok kolaylaştıracak. Enerjinin dijitalleşmesi ve artık şebekelerin çift yönlü oluşu bir standart olacak. Kendimizi bu sürece ne kadar hızlı adapte edebilirsek, ülke olarak enerjide çok güzel noktalara geleceğiz.

Beğenerek takip edebilirsiniz

35 YORUMLAR

  1. Invertörden gelen akım evin tesisatı yerine sadece bu çift yönlü sayaca mı bağlanıyor acaba? Yani tükettiğimiz enerji sürekli trafodan gelip, panelimizdeki enerji de sürekli trafoya mı gidiyor? Yoksa yükümüz yükseldiğinde ve alçaldığında bizde bir switch devreye giriyor da sayacın tek fazı bazen içeri, bazen dışarı yönlü mü iletiyor enerjiyi?

    • Merhaba Gökhan Bey ,

      çift yönlü sayaç evinizin sayacı oluyor zaten … inverter den gelen güçte evin içindeki tesisata giden tarafa bağlanıyor.. saygılarımla

      • Yanıt için teşekkürler. Yani şebekeden gelen tek monofaze telden duruma göre enerji 2 yöne de akıyor diye anlıyorum? Invertörden gelen güç evdeki anlık yükten fazla olduğu sürece sayaç otomatik olarak ters yöne mi yazmaya başlıyor aynı kablo üzerinden? Doğru mudur?
        İnanın sayaç kullanım kılavuzlarını bile okudum cevap bulamadım. Sistemi tam anlamak istedim. Çünkü sisteme jeneratör filan da eklemeyi düşünüyorum.

        • Olay. Şu. Çatıya panelleri kuruyoruz. Sonra. Uygun güçte.
          On-grid İnvertörün montajı nı yapıyoruz
          Sonra.yasal formaliteleri Elektrik firmasıyla yapıyoruz (Gediz elektrik) mesela. elektrik tedarikcin Sonra. Senin Elektrik sayacını söküp yerine çift yönlü sayaç takıyor. Şimdi senin mahsuplaşma başlıyor.
          Sen yine. Normal eskisi gibi. Elektrik kullanmama devam ediyorsun. Şebekeden.
          Seni kurmuş olduğun sistem. Bu arada güneş varken.ürettiği bütün elektriği şebeke ye basıyor.
          1 ay sonra. Şebekeden Ne kadar kW.kullanmışsın. Ne kadar. kW. Şebekeye basmış sın. Senin çift yönlü sayaç yazıyor.sonra.
          Az tüketim yapmışsan. Para alıyorsun
          Çok tüketim yapmış san farkını yine aynı sana fatura geliyor.bukadar basit.

  2. eve giren elektrik trifaze tesisat içeride dağılmış monofaz olarak. şimdi ben diyelim 10kw bağladım monofaz prizden içeri. içeride de tüketimim 0, bu durumda 10kw trifaze çıkarken dengesizlik olmayacak mı nötr’e akım yürümeyecek mi?

      • Merhaba Kerem Bey,

        Çift yönlü sayacı bize türkiyedeki dağıtım firmaları ücretsizmi kuruyor? Değilse maliyeti ne kadar?

        Çift yönlü sayacın takılması için bir asgari üretim miktarı varmıdır? 300 watt panel için çift yönlü sayaç başvurusu yapılabilirmi?

        Anlatımlarınızdan istifade ediyoruz. Teşekkürler.
        Başvuru için gitmwmiz gereken ilk yer neresi?

        • Merhaba Abdussamed bey,
          çift yönlü sayacı dağıtım şirketleri ücretsiz veriyor.Onu alabilmek için resmi süreçleri tamamlamak gerekiyor ama.. Güneş enerjisi için proje çizimi statik hesap uygunluğu , istenen diğer belgeler vs.. 300wattlık bir sistem için bu kadar evrak işine girmek bence mantıklı değil. Bu konuda bir makale yazmıştım içerisinde de video bulunmakta okumanızı izlemenizi öneririm https://keremcilli.com/lisanssiz-elektrik-uretimi-nereden-baslamali/ saygılarımla

          • Kerem bey iyi geceler, ön kabul yapıldıktan sonra dağıtım firması sayacı karşılamama ya da sürüncemede bırakabilir mi? Cevaplarsanız çok memnun oluruz. Van’dan yazıyorum.

  3. Kerem bey merhaba,
    Neden çift yönlü sayaç ile beraber tek yönlü sayaç kullanıyoruz? Tek hat şemasında ikisi de zorunlu görünüyor.
    sadece çift yönlü sayaç kullanımı olamaz mı? Sonuçta çift yönlü sayaçta satış- tüketim değil mi?

    • Merhaba Nadide hanım, örneğin 5 kw kapasite için izin aldınız 10 kurdunuz nasıl anlaşılacak ? sadece cihazların ne ürettiğini görmek adına tek yönlü bir sayaç daha istiyorlar .. normalde olmasa da olur tabiki… saygılarımla

      • Maalesef tek yönlü sayac zaten türkiyede yok, bir türlü bulamadım yurt dışında var.
        Ben niye bedavadan hatda ceyran vereyim zaten para vermiyorlar cıkan yeni kanuna göre. Tek yönlü sayac türkiyede varsa bana lütfen nereden tedarik edebilecegmi yazsın. Tesekküler.

        • Merhaba Ali Bey , tek yönlü sayaç bağlantısı ve güneş enerjisi bağlantısında enerji fazlası dışarı gider ve giderkende faturanızı arttırarak gider.. önlem almalısınız ve bu önlem gayri resmi bir uygulamadır. doğru yol evrak süreçlerini yapıp mühendislik hizmeti alıp profesyonel ve çift yönlü bir sayaç olan sistem kurmaktır

  4. Merhaba benim öğrenmek istediğim dağıtım şirketine başvuru yapmadan sadece evdeki bütün elektrik ihtiyacını karşılayacak şekilde 3 kw kurulamazmı neden dağıtım şirketine başvuru yapmak gerekiyor

    • şebeke bağlantılı sistemlerde , cihazınız şehir şebekesi ile entegre çalıştığı için bunu yasal olarak bildirmek zorundasınız. Ayrıca aylık mahsuplaşma ( blog sayfamızda bu konuyu detaylı anlattık) ile gece kullanımınızı gündüz üreterek karşılayabiliyorsunuz. yani gece de güneş varmış gibi olması için dağıtım şirketi ile anlaşmak gerek.
      anlaşma yapmadan da sistem kurulur ancak yasal olmaz ve sadece gündüz tüketiminizi azaltmak için kullanılır .

  5. Merhaba bu tek yönlü cihaz olayını anlayamıyorum.Almanya da 3 Fazlı sayac var .Bir Örnek vereyim Balkona 1 Panel asıyoruz 600 w lık Bu panelin arksında invertör var yani dosdogru evin prizine takıyoruz.
    Elektrik üretim tesislerini tanımlamak için?
    DIN VDE 100-551 anlamında balkon santralleri elektrik üretim ekipmanı olarak kabul edilmemektedir. Nedeni: Elektrik üretim cihazından, yani klasik fotovoltaik modülden çıkan kablo yoktur. Modül, ürün içindeki aküye ve invertere bağlanır. Sadece oradan fişli kablo üründen çıkar.
    Bu invertör sayesinde bir yandan elektrik üretiliyor diger yandan kullandıgım elektrikten ürettigim anlık elektrik düşüyor. Yani aslında sayaca bir frenleme yapıyor.Eski sayaclarda sayacın geri sayması oldugu icin onlarda kullanım yasak .Ama Akıllı sayac dedigimiz hem Almanya da hem de Türkiye de kullandıgımız aynı sayacta elektrik kullanımımızı düşürübiliriz. Almanya da elekrik idaresinden izin almaya gerek yok .
    Bu sistem Almanya da aynı Türkiye de ki soru isaretleriyle doluydu fakat mahkemeler Tüketiciye hak verdi.
    Bu konuda tercüme edebilecek birisi varsa ben Size asagıda linki yolluyorum .Yoksa böyle bir imkanınız size ben tercüme edebilirim .
    https://youtu.be/ElTfVxQxjNM
    https://shop.simon.energy/

    • Merhaba Saruhan Bey,
      bahsettiğiniz örnekle ilgili daha önce video yapmıştım https://keremcilli.com/mikro-inverter-nedir-kurulumu-ve-fiyat-araligi/ insanlara anlatmaya çalışıyoruz balkonunuza koyacağınız 1 adet panel ve inverter ile dahi bu sisteme başlayabilirsiniz. Burada sıkıntı tek faz veya üç faz konusu değil. sayaçlar sadece akım geçişiyle sayıyor . yani akım şebekeden eve doğru mu yoksa evden şebekeye doğru mu akıyor bakmadan sayıyor ..
      çift yönlü sayaçlarda bu akışları ayrı ayrı sayabiliyor. Türkiye’de tek faz veya üç faz sayaçlar var ama tek yönlü.
      Çift yönlü isterseniz proje başvuru evrak süreçlerinden sonra alıyorsunuz. mesela benim evimde şuan çift yönlü sayaç var .. https://keremcilli.com/10-kw-alti-cati-ges-2018-den-sadece-uc-proje/ bizde küçük çatı konusu maalesef çok yavaş ilerliyor.
      maliyet videomuzda balkon tipi güneş enerjisinden bahsettik mesela başlangıç için çok ideal lakin enerji fazlasının dışarı gitmemesi gerekiyor yukarıda yazdığım sebepten ötürü.. https://youtu.be/z-XlIw3lr1c

    • Gönderdiginiz link calismiyor bende almanyada yasiyorum bu konuda yardimci olursaniz sevinirim

  6. merhaba , Ges panosunun içerisindeki tek yönlü üretim sayacı mühürlü olmak zorundamıdır.

  7. Merhaba Kerem Bey,

    Yeni yönetmelik gereği konutlarda 5000 metrekare ve üzeri yerlerde %5 oranında yenilenebilir şartı aranmakta.
    Konutlarda güneş enerjisi ile hangi sayacı mahali besleyebiliriz?

  8. Kerem bey selamlar. Sayaç evin dışında ve 70 metre uzaklıktaki panoda. Bu durumda güneşten gelen enerjiyi nasıl vereceğim? GES panosunu direkt olarak eve gelen hatta mi bağlamalı mıyım yoksa 70 metre kadar kablo mu cekmeliyim? Cevaplarsaniz çok mutlu olurum. İyi çalışmalar

  9. Merhaba,
    Kooperatif olarak bir hobi bahçesi alacağım. Her bahçede evlere sağlanan elektrik süzme sayaçtan geçiyor. Yani şebekeden gelen elektriği ana sayaçtan geçtikten sonra dağıtılarak kullanacağız. Ben kendi evime süzme sayaç yerine çift yönlü sayaç taksam ve bahçede olmadığım günler ürettiğim elektriği bahçeye gittiğim günler kullansam olur mu? Çift yönlü sayaç satan bir internet sitesinde sayacı süzme sayaç olarak kullnamyın diyordu. Nedeni nedir?

    • Merhaba Ekrem Bey , çift yönlü sayaç evrak süreçleri projelendirme gibi olayların ardından dağıtım şirketi tarafından takılır. Sizin kendi başınıza alıp takmanızın bir anlamı olmayacaktır maalesef

  10. Merhaba Kerem Bey , 45 kw lık bir projenin kabul aşamasına geçiyoruz . Mühendis 2 adet monofaze çift yönlü sayaç ve 2 adet modem almamız gerektiğini söyledi. 2 adetin gerekliliği var mı?

    • merhaba, yasal olarak 2 adet sayaç olması gerekiyor. google da 10 kW tip şartname olarak araştırırsanız TEdaş’ın yayınladığı örnek proje tek hat şemasını görebilirsiniz

Yoruma kapalı.