Güneş Enerji Santralleri ve Sensörler

0
3217

Güneş Enerji Santralleri  ülkemizde toplam kurulu gücü 5 GW a yaklaşan ,bütün zorluklara rağmen yatırımcıların ilgisinin azalmadığı, temiz enerji yatırımlarında önemli paya sahip sistemlerdir. Her bir parçası ayrı ayrı önem arz eden , ucuza kaçmamak gereken , izleme ve bakım konusundaki maliyetleri de göz önünde bulundurmak gereken yapılardır. Küçük veya büyük ölçekli ges sahasının yıllar içerisinde nereden nereye geldiği, üretim değerlerinde oluşabilecek anormal durumların sebeplerinin açıklanması ve doğru teşhis konulması için sensörler yatırım maliyetinin içerisinde kendine yer bulmalıdır. Güneş Enerji Santralleri ve Sensörler ayrılmaz bir bütün olarak değerlendirilmelidir.

Solar Enerji ile ilgili yatırımcılarla konuşurken her zaman söylediğim bir söz vardır; “Siz onlara ne kadar iyi bakarsanız, onlarda size o kadar iyi bakar.” Ges sahanız hakkında ne kadar fazla bilginiz varsa, onlara iyi bakma konusunda size fikir verecek çok fazla data elinizin altında olacaktır. Solar sisteminiz için sensör kullanımı bu açıdan vazgeçilmezdir.

Hangi Sensörler Kullanılabilir ?

Çatı ges veya endüstriyel ges uygulamalarında kullanılabilecek temel sensörler , ışınım sensörü gelen ışınım değeri ölçmek hatta  üretilen enerji miktarı ile karşılaştırmak ve ciddi sapmalar olduğunda sizi bilgilendirmek için kullanılabilir. Ortam ve panel altı sıcaklık sensörü üretiminizin sıcaklıktan ne kadar etkilendiğini görmeniz açısından önemlidir. Ayrıca panelde oluşan sıcaklık ortam sıcaklığından ciddi farklılıklar gösterebilmektedir bu sebeple analiz konusunda size değerli datalar sunacaklardır. Rüzgar sensörü ilk bakışta, “gereksiz” diyen bir çok yatırımcı ve eğitimlerimize gelen katılımcılar olmuştur. Panellerde oluşan sıcaklığın rüzgarlı ve rüzgarsız şartlarda nasıl bir karakterde olduğunu anlamak adına yararlı bir sensördür.

Fiyatları nedir ?

Sensör konusunda yapılacak işin türüne göre çok çeşitli fiyatlandırmalar söz konusudur. Kuracağınız güneş enerji santralinin size çok profesyonel rüzgar değeri sunması bence zorunlu değildir. Şunun için söylüyorum ; 20 dolar civarında da sensör bulubilirsiniz 200 dolar veya 2000 dolar seviyelerinde de sensörler vardır hatta daha pahalı.

Yatırım maliyetlerini de çok fazla arttırmamak adına , inverter üreticilerinin kendilerinin sunduğu sensörler bulunmaktadır oldukça yararlı olabileceğini söyleyebilirim. Ayrıca piyasada bulunan üçüncü parti firmalar da bu tarz ürünler sunmaktadır. Yazılım konusunda kendinize güveniyorsanız sadece sensör alıp ,verilerini sizde işleyebilirsiniz. Tavsiyem, hangi solar sensör gruplarını alırsanız alın, üretim değerleriyle aynı ekranda birleştirebilir olması ,analiz için avantajlı olmanızı sağlayacaktır.

Sonuç

Solar Sensörlerin kullanılmadığı güneş enerji santralleri bence eksiktir. Bu yol uzun bir yoldur ve izlemenin ve sensörlerin olmadığı durum , gözü kapalı yürümek gibidir. Ges sistemleri tasarlarken ucuz malzeme kullanımı diye bir yol izlenmemeli ve analiz açısından zorunlu olan solar sensörler de ilk yatırım maliyetine eklenmelidir.

 Bir çok yatırımcının ,en azından kablo maliyetini biraz düşürelim mantığında olduğuna çok kez şahit oldum. Güneş enerji santrallerinde ucuz malzeme kullanılmamalıdır. Bu konudaki yazımı okuyabilirsiniz. https://www.keremcilli.com/ges-yapimi-ucuzu-alinabilecek-bilesenler/

güneş enerji santralleri için sensörler oldukça önemli ,hangi sensörler var bu videoda

güncelleme 12.02.2025
sensörler konusunda ülkemizde faaliyet gösteren seven sensör firmasını mutlaka araştırmanızı öneririm, farklı inverter markalarıyla uyumlu çalışabilen ve veri analizi yapmanıza imkan sağlayan her bütçeye uygun ürünlerdir. özellikle otomatik ve manuel toz sensörlerini araştırmanızı öneririm. taşınabilir ışınım sensörü arge nin yeni ürüdür. bu bir reklam değildir. bir öneridir ..

Beğenerek takip edebilirsiniz