Günümüzün en popüler teknoloji konularının başında enerjinin dijitalleşmesi gelmektedir. Enerjide verim konusunun bir alt başlığı olarak veya başlı başına bir konu olarak değerlendirebiliriz. Teknolojik gelişmelerin elektrik iletim dağıtım hatlarımıza entegrasyonu yakın geleceğin öncelikli işlerinden biri olacaktır, olmalıdır. Teknolojik gelişmeleri birbirinden bağımsız düşünmemek gerekir ve var olan bir yenilik mümkün olan en kısa sürede sisteme entegre edilmelidir. Dijital para birimi Bitcoin i muhtemelen duymuşsunuzdur ve benzeri onlarca dijital para ve bu birimlerin tek bir merkezden yönetilmiyor oluşu bu paralara ilgiyi ciddi oranda arttırmıştı. Bu makale dijital paralar veya blockchain (blok zincir) odaklı olmayacak. Dikkat çekmek istediğim nokta ; Euro / Dolar gibi para birimlerinin yerine dijital paralar konuşulurken bir de bakmışız Enerji birimi Kwh para birimi olmuş ! Ne dersiniz Euro / Dolar yerine Kwh olur mu ?
Şöyle bir düşünelim
Para birimi olarak dünya’da kullanılan rezerv para birimi Amerikan Doları ve Avrupa birliğinin ortak para birimi Euro sanırım herkes tarafından bilinir. Bilinir bir ürüne güvenir alırsınız, örneğin ben “güneş enerji coin” ( uzun bir örnek isim oldu ama kısa isimleriyle hali hazırda dijital paralar var ) diye bir ürün oluştursam çok rağbet görmez. İstenilen başarı için çok uğraşmam gerekir ve olmama ihtimali de yüksektir.
Diğer taraftan bilinirlik ile ilgili ; örneğin Avrupa’ya ilk gittiğinizde ülkenizde var olan bir markanın restoranını gördüğünüzde, oraya doğru bir meyil oluşabilmektedir. Bu açıdan bakıldığında kwh terimi teknik bir terim olmasına karşın ,bilinirliği yüksek olan bir kelimedir. Kelimeyi bilmesekte cebimizden çıkan karşılığı olan parayı iyi biliriz.
Kwh daha da önemli olacak
Kwh’in bilinirliğinin yanı sıra artık dijitalleşen elektrik hatları enerji alışverişlerinin önünü açacak gibi görünüyor. Elektrik dağıtım sisteminin artık tek yönlü olarak kalmasını istemek yeniliğe kapalı bir yaklaşımdır. Enerjinin çift yönlü olması artık bizlerin sadece tüketici olması rolünün yanında, aynı zamanda üretici rolünü de oynamamız anlamına geliyor. Enerji üretim ve dağıtımının dünya gelince merkezi bir yapıdan ( yani büyük bir üreteçten elektrik elde edip iletim dağıtım hatlarıyla bir yerden bir yere taşınması ) bölgesel , daha küçük çaplı , akıllı , depolamalı , verimli hale gelmesiyle birlikte, enerji konusu (kwh) bir ticaret aracı haline dönüşecektir. Belki de komşunuzun ürettiği sebze meyveyi kwh karşılığı ile ödeyeceğiz. Domates 2 kwh, patates 1.5 kwh ,veya fırından aldığınız ekmek 0.2 kwh gibi..
Kerem Bey çok güzel bir bakış açısı.
Dijital paralarda elektrik enerjisiyle madencilik denilen yöntemle üretiliyor.
Kestirmeden direk kwcoin olabilir.
Yorumunuz için teşekkür ederim Remzi Bey, enerji konusu bildiğiniz üzere çok stratejik bir konu , umarım ülkemizde bu dijital dönüşüm hızlı bir biçimde gerçekleşir
en geçerli takas birimi kwh
doğru,tam isabet bir analiz
Comments are closed.