Uzun süredir youtube kanalımız technical_tr de aylık bilgilendirme olarak yaptığımız, çatımızdaki güneş enerji santrali üretim tüketim verileri videolarımızda, çokça sorulan bir soruydu; “size neden dağıtım bedeli faturası” gelmiyor? Bende cevap olarak; “gelirse sizinle şeffaf bir biçimde paylaşacağım” diyordum. Beklenen gün geldi elektrik satışı yüzünden dağıtım bedeli faturası geldi.
Ne kadar elektrik dağıtım bedeli ödeyeceğim
Bazı dağıtım şirketleri aylık olarak elektrik dağıtım bedelini tahsil etmek isteyebiliyor. Bizde durum yıllık bazda gerçekleşti.2023 yılında şebekeye verdiğimiz 2318 kWh enerji için toplamda 1933 TL lik fatura gönderildi. Dağıtım bedeli birim fiyatı 0,69 TL /kWh ve yaklaşık 322 TL KDV faturanın içindedir.
Dağıtım bedeli faturası şikayet konusu
Aslında elektrik dağıtım bedellerinin yüksek tutulması, çok büyük santraller kurup fazla fazla üretim yapılmasının istenmemesinden kaynaklanıyor. Gelinen noktada istenen şey ; kendi ihtiyacınızı karşılamaya yönelik güneş enerji santralleri kurmanız.Tabiki enerji fazlanız olursa dağıtım şirketine satışı mümkündür.
Güneş enerjisinin ilk zamanlarında konu sadece enerji satışı olduğu için ve o dönemlerde dağıtım bedellerinin çok küçük rakamlar olduğundan (3-4 kuruş gibi) Kabul edilebilir seviyelerdeydi. Hatta evlerimize kurduğumuz güneş enerji santralimizde oluşan enerji fazlasının veriş yönünde dağıtım bedeli ödenmiyordu. Ama kısa zaman içinde çok kez yönetmelik değişiklikleri oldu ve şuan gerçekten elektrik satarak (pasif gelir yöntemi) para kazanmak çok mümkün ve finansal olarak karlı bir yatırım değildir.
Amaç kendi ihtiyacını karşılamak (öz tüketim olmalıdır)
Dağıtım bedeli ve güncel durum
Güneş enerji santrali kur ama kendi ihtiyacını hesapla ona göre kapasite belirle
Enerji fazlasının satışı mesken abone grubunda mümkün ama ciddi bir dağıtım bedeli ödersin
Ticarethane veya sanayi ise tüketimin kadar satabilirsin. Fazlası için bir bedel talep edemezsin
Aylık olarak mahsuplaşabilirsin ( bu aslında bir teşviktir)
Enerji satışından elde ettiğin gelir konusunda vergiden muaf olursun ( bu da bir teşviktir)
Editörün özeti
Güneş enerjisi yatırımı 300-500TL fatura ödeyenler için henüz erken.Biraz daha beklenmeli. Pasif gelir yönetimi olarak düşünülmemeli. bahsettiğimde sürekli ev diyorum ama bir iş yeri içinde benzer şeyler geçerli.Hatta enerji satışı kısıtlamaları söz konusu tüketiminiz kadar şebekeye enerji satışına izin var ve yine ciddi dağıtım bedelleri ödeyerek.
Kimler yaptırmalı?
Elektrik faturası çok yüksek gelenler , evlerindeki tüm donanımları (ısıtma soğutma için ısı pompası kuranlar, ve / veya mutfağında indüksiyonlu ocak kullananlar, klimaları çok fazla olanlar vb..)
Hedef ne olmalı
Güneşten ürettiğin elektriğin mümkünse tamamını evinde harcamak. Böylece en hızlı yatırım geri dönüşü sürelerini yakalayabilirsiniz. Satarak, kazanılan nakit ile yatırım geri dönüş süresi uzar.Hiçbir yatırımcı bunu istemez.
Zaten güneş enerjisine bir yatırım aracı olarak bakılmamalı. Yaşam tarzının değiştiği bir ekosistem aslında, enerji bağımsızlığınızın ilanı. Elektrikli ev videomuzu izlemenizi öneririm https://youtu.be/xOi8Ut1DSnA
Kerem Bey Merhaba,
Öncelikle vermiş olduğunuz bu değerli bilgiler için teşekkür ederim.
konu ile ilgili bir soru sormak isterim :
Veriş yönünde dağıtım bedeline %50 indirim uygulanmaz mı ?
İyi çalışmalar delirim.
merhaba Ahmet Bey, veriş yönünde mahsuplaşmanın haricinde kısım sizin para kazandığınız kısım, bu yüzden para kazanıyorsa dağıtım bedelinin de tamamını alalım gibi bir yaklaşım var
Teşekkür ederim.
rica ederim Ahmet Bey
Yoruma kapalı.