Çatı Tipi Güneş enerji kurulum aşamaları

22
5636

Çatımıza kurduğumuz 6 KW kapasiteli solar enerji santralimizin yapım aşamalarını bu video makalemizde sizlerle paylaşıyor olacağım. Çatı Tipi Güneş enerji kurulum aşamaları en temel düzeyde şebeke bağlantılı güneş enerji santrali çatıdaki panelden başlayıp ,elektrik panosuna ve yanına monte edilen inverterlere kadar , aklımızda canlandırmamızı kolaylaştıracak bir video olmasını hedefledim. Güneş enerjisi santrali kurulum aşamaları ilk bakışta kolay görünebilir. Bu durum bizim için rehavet yaratmamalı zira sistemi sürekli izlemez ve kontrol altında tutmazsak, üretim kayıpları verimsiz çalışma ve hatta sistemin %50 %75 gibi oranlarla çalışması gibi senaryolar karşımıza çıkar… Neredeyse her videomuzda belirtmeye çalıştığımız gibi bu sistemde akü bulunmamaktadır. Bu sistemin depolamaya ihtiyacı yoktur . ( ilerde depolama hayatımızın değişmez bir parçası olacak ve her evde bu tarz depolama birimleri olacak ancak bunun için henüz fiyat/performans olarak erken olduğunu düşünüyorum . Tabi ki maddi durumu elverişli olan yatırımcılar için şimdiden geçiş yapılabilir..)

Çatı tipine göre malzeme seçimi

Güneş enerjisini kuracağımız çatı tiplerine göre farklı ekipmanlar vardır . Bizim çatımız sandviç panel olduğundan dolayı kurulumun nispeten daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Farklı çatı tiplerinde örneğin trapez sac veya membran çatılarda değişik montaj ekipmanları kullanılabilir.

Biz çatımızda alüminyum profil kullandık . Bazen galvaniz sac da tercih edilebilmektedir. Özel kanallı yapısı sayesinde, panelleri üzerine yerleştirdik ve tutucu parçalar kanal içine girerek panel ile alüminyum profil arasında sağlam bir bağ oluşturdu. Dışardan basit gibi görünse de doğru bir şekilde sıkılmayan veya kenar tutacaklarının panelin çerçevesine tam oturtulmadan sıkılmaya çalışılması, başta rüzgar olmak üzere doğa şartlarında sorunlara neden olabilir.

çatı tipi güneş enerji santrali kurulumundan bir kare

Ges elektrik panosu ve çift yönlü sayacın önemi

Güneş Enerji Santrali elektrik panosu ve içerisinde olması gereken şalt malzemeler ve özellikle çift yönlü sayaç , şebeke bağlantılı sistemlerin olmazsa olmazıdır.( https://keremcilli.com/gunes-enerji-sistemleri-icin-cift-yonlu-sayac/ ) Çift yönlü sayaç koymazsak ne olur ? güneş enerji santralinin üretim fazlası enerjisi şebekeye doğru akacaktır. Ve sizin standart tek yönlü sayacınız enerjinin hangi yönden geçtiğine bakmadan saymaya devam edecektir. Yani faturanız 100 TL den 150 TL ye kolaylıkla çıkabilir. Bu örneklerle bir çok kez karşılaştığım için uyarmayı bir görev sayıyorum kendime.. aman dikkat ..

Panomuzun içerisinde ayrıca koruma ekipmanlarınında yasal olarak bulunması gerekir örneğin sigorta, kaçak akım rölesi , parafudr ,şalter gibi… böylece elektriksel olarak olabildiğince sağlam ve güvenilir bir yapı inşa etmiş oluruz.

Solar Kablo ve konnektör çok önemli

Güneş enerjisi konusunda belki de hafife alınan , “ne olacak canım kablo işte” denilen bir bakış açısı , sizin problem çözmek için çatıya bir çok kez çıkacağınız anlamına gelebilir. ( https://keremcilli.com/ges-yapimi-ucuzu-alinabilecek-bilesenler/ ) Güneş enerjisinden elde edilen tüm enerjiyi taşıyan ve panel ile çatı arasında kalmasından dolayı ciddi sıcaklıklara maruz kalan solar kablonuzun çok kaliteli olmasına özen göstermenizi öneririm…

Solar enerji kablo bağlantıları için konnektör örneği

Konnektör konusuda aynı şekilde, “birbirine ek yaparız ne olacak ki “ diye düşünürseniz . inverterinizi çoğu zaman hata mesajı veriyor olarak görebilirsiniz. Şekil olarak birbirine benzemek ile birlikte , mc4 olarak adlandırılan bu parçaların su geçirmez olması ve iki kabloyu birbirine “ek yokmuş gibi “ bağlayabiliyor olması kesinlikle çok önemlidir.

Sonuç

Basit görünen güneş enerji santrali sistemleri, dikkat edilmediğinde sizleri zarara uğratabilir. Çatı tipi güneş enerji santrali kurulum aşamaları göz önünde bulundurulduğunda , şimdilik aküsüz ve kendi ihtiyacımızı karşılamak odaklı sistemler kurmak , yatırım maliyetimizi en kısa sürede geri kazanmamızı sağlayacaktır.

çatı tipi şebeke bağlantılı güneş enerji sistemi hangi malzemeler var ?
Beğenerek takip edebilirsiniz

22 YORUMLAR

  1. Hayırlı uğurlu olsun. Beni düşündüren bir kaç husus var, aydınlatırsanız sevinirim.
    1-Sadece çift yönlü Sayaç yeterli değil midir?
    2-Evimde trifaze Sayaç var fakat tek fazı ile besliyorum. Zamanında trifaze seçmişim yük artar diye ama artmayacak,sözleşme gücüm 8 kW, bu haliyle GES sistemini (inverter, çift yönlü sayacı..) monofaze olarak kurabilir miyim?
    3-Gelecekte ongrid sistemlerin Akü ile destekleneceğini öngörüyorsunuz, neden? Şayet öyle olacağına dair vereceğiniz yanıt doğrular ise şimdiden hybrit inverter kullanayım. malum pahalı cihazlar.
    Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
    Güneşli günler dilerim.

    • Merhaba Melih Bey ,
      sorularınızı cevaplamaya çalışayım ;
      sadece çift yönlü sayaç ve koruma ekipmanları olması gerekir yoksa projeniz onaylanmaz
      8 kw monofaz olarak proje onayı alamazsınız
      gelecekte herkesin kendi enerjisini üreteceği hatta komşusunun elektrik tedarikçisi olma ihtimali bile var .. ama hibrid cihaz alırsanız dikkat edin bütün akü çeşitleriyle çalışabilir olsun .. depolama konusunda daha önce yazdığım makalemi okuyabilirsiniz https://keremcilli.com/gunes-enerjisi-depolama-konusu-ve-avrupa/

      saygılarımla

      • Teşekkürler. Sizin yaptığınızda 2 Sayaç görmüştüm AG panosunda yoksa yanılıyor uyum. Yayınladığınız videoların birinde. Bu yüzden kafama takıldı. Sağol.

        • çift yönlü sayacın haricinde , inverter üretimlerini görmek için tek yönlü sayaç ta takılıyor .. hatta iki sayaca ayrı ayrı modem takıp izliyorlar saygılarımla

  2. Merhaba Kerem Bey,
    Hem optimizer hemde hybrid inverter birlikte kullanımı mümkün müdür?

    Teşekkürler.

    • Merhaba Melih Bey ,
      optimizer ayrı bir disiplin , hibrid inverter ayrı bir disiplin … ayrı ayrı ama aynı çatıda kurulabilir tabiki.. birde optimizer inverterin de depolama çözümleri de var .. sorunuzu ne için sordunuz bilmiyorum ama ihtiyacınıza uygun mutlaka bir çözüm vardır .. saygılarımla

  3. Farzedelim çatı kiralama yoluyla üretim yapılacağı zaman nasıl bir yol izlenecektir

  4. Merhaba, Sanki farklı tip paneller kullanılmış. bu sorun teşkil etmez mi sizce? Nelere dikkat etmek lazım bu konuda? Teşekkürler.

    • Merhaba Serhat Bey , bizim çatımızdaki sistem aynı zamanda eğitimlerde kullandığımız deney setidir. Farklı paneller ve farklı inverterler bulunmaktadır. Siz bu tarz bir sistem kurmuyor olacaksınız evinize veya işyerinize. Profesyonel desteğe ihtiyacınız var ise yardımcı olabiliriz. saygılarımla

  5. Kerem bey merhaba. çatı kiralanıp ges kurmak mevzuat açısından sizce uygun mudur? kar zarar açısından değerlendirmiyorum. şahıs veya kamu binalarının çatıları kiralanarak GES kurulması mümkün mü acaba. yönetmelikte üretim ve tüketim tesisinin aynı aboneye ait olması gibi bişey hatırlıyorumda.

    • merhaba Can Bey olabiliyor sanırım ama çok uygulamasını görmedim açıkcası , yönetmelikler bildiginiz üzere herkesin anlamayı istediği şekilde yorumlanabiliyor…saygılarımla

  6. Kerembey 50m²lik bir evin elektrik ihtiyacının maliyeti yaklaşık olarak nekadar tutar.

    • merhaba Mustafa Bey , evin metrekaresi bizim için belirleyici bir unsur değil, elektrik faturasından yola çıkmak gerekir. 100-150TL civarında fatura ödüyorsanız biraz beklemek gerekir diye düşünüyorum.

  7. Merhaba kerem bey. Ges için sandviç panel zorunlumu. Kiremit çatı veya trapez saç çatıya onay veriliyor mu.

Yoruma kapalı.