Bu güneş panelleri Türkiye’de yok

8
4350

Güneş panellerinin bir çok çeşidi olduğunu, ticari olarak satın alınabilecek ürünlerin yanı sıra laboratuvar ortamında çok yüksek verimlere ulaşabilen ürünlerin de hazır olduğunu daha önce anlatmıştım. Her zamanki gibi odak noktamız ticari olarak hemen alınabilecek ürünler. Ancak bu makalede durum biraz farklı bu ürünler maalesef henüz ülkemizde satışta değil… Peki bu güneş panelleri Türkiye’de yok neden ? Çok yeni bir yapı olduğundan ,üretici firmaların aktif olarak Türkiye’de bulunmamalarından ve ülkemizde bu panellerin üretilmeye henüz başlanmamasından dolayı diyebilirim. Hatta Güneş enerjisi konusunda belki de en büyük virüs gölgelenmedir. Solar paneller bu durumu hiç sevmez ve üretimleri ciddi oranda aşağıya düşer .. Bahsettiğim güneş panellerini yakından tanıyalım.

AE Solar firmasının ürünü

AE solar firmasının ürettiği bu güneş paneli içerisinde bir çok bypass diyod barındırmakta. Böylece oluşan gölgelenmeler büyük bir problem olmaktan çıkmaktadır. Bu konuda daha detaylı bilgi için makalemi okuyabilirsiniz. https://keremcilli.com/solar-panel-teknolojileri-gunes-panelleri-degisiyor/ maalesef henüz bu güneş panelleri Türkiye’de yok

AE Solar firmasının güneş panelini inceliyoruz

Sunpower firmasının ürünü

Güneş enerjisinde kaçınılamayacak gölgeler var ise bu ürün ciddi oranda kayıpları ortadan kaldırmaktadır. Tıpkı AE solar üründeki gibi birbirinden bağımsız bölümlerin çok olmasıyla bunu gerçekleştirmektedir. ( bölümlerin çok olması noktasında benzeyen ürünlerdir yapısal olarak farklılıklar söz konusundur # AE solar #Sunpower )

Sunpower Maxeon serisi güneş paneli tanıtımı

Standart güneş paneli ile başlamakta fayda var

Standart güneş paneli ( bir çok markada ) üç bölümden oluşmaktadır. Örneğin 60 Hücreli bir solar panelde her 20 hücre için 1 by-pass diyod kullanılır. Herhangi bir gölge unsurunda ( örneğin yaprak düşmesi ) 20 hücrenin etkilenmesi anlamına gelir. ( aşağıdaki görselde ) Halbuki gelişen teknolojiler ile bu durumu yaşamak zorunda değiliz…

standart güneş panelinin gölgeye karşı verdiği tepki

Sunpower Güneş paneli iç yapısı

Standart güneş panelinin aksine sunpower performance panelleri yapısal olarak 6 satır ve 3 sütun şeklinde bölümlere ayrılmıştır. Böylece en sıkıntılı gölge koşullarında dahi üretimi maksimum düzeyde tutmak amaçlanmıştır. Aşağıda standart ( 3 bypass diyodlu) solar panel ile sunpower solar panelin karşılaştırmasını görmektesiniz.

Sunpower güneş panelinin iç yapısı
gölgelenme durumunda standart güneş paneli ve Sunpower güneş paneli üretim karşılaştırması
Dikey güneş paneli yerleşimi ve alt kısmın tamamen gölgelenmesiyle oluşan sonuç

Güneş paneli garanti süreleri

Bu özel tip güneş paneli garanti anlamında da yatırımcısını memnun edeceğini garanti ediyor ve standart güneş panelleri 10 yıl garantiler sunarken Sunpower garanti süresini 25 yıl olarak belirlemiş… ayrıca 25 yıllık süreçte her yıl gerçekleşen üretim kayıplarının daha az olacağını böylece yatırımcısına daha fazla enerji üreteceğini vaat ediyor

güneş panellerinin yıllar içerisinde % ? oranında çıkış vereceğini gösteren grafik . Turuncu renk 25 yıl sonra bile %92 çıkış gücü vereceğini iddia etmektedir.

Güneş panelleri teknolojileri

Sonuç olarak bakıldığında farklı panel teknolojilerinin varlıklarından haberdarız. Ülkemizde kurulacak olan panel fabrikalarında da bu veya daha teknolojik panellerin üretilmesi gerekmektedir. Bugün panel fabrikası açıp ben 250Wp güneş paneli üretiyorum demenin çok bir önemi yoktur. Umarım ülkemizde de bu ürünleri deneyebilecek fırsatlar bulabilir. Sizlere sonuçları aktarabilirim…

Beğenerek takip edebilirsiniz

8 YORUMLAR

  1. Selamunaleykum kerem bey benim 6.500 m2 karışık damlama sistem kurulu ve 15 mt.derinlikde kuyu var. Dalgıç su motorum bir kw.dir birde bahçe evim var. Evin tv, mini buzdolabı 0n ad. 10 watt lamba bu ihtiyaçlarımı gidermek için sizden yardim bekliyorum. Yerim kırklareli vize Akıncılar köy saygılarımla.

    • Merhaba Ayhan Bey , tüm güçler kaçar saat çalıştırılacak bilinmeden ( yani günlük enerji tüketimi kwh cinsinden ) hesap yapılması mümkün olmamaktadır. Bu konuda sizlere proesyonel olarak destek olabiliriz. telefon numaramız 0850 888 8 222 dir. saygılarımla

    • merhaba biz profesyonel kurulum firmaları ile sizleri buluşturabilir ve gelen teklifleri teknik açıdan değerlendirmenize yardımcı olabiliriz.

  2. Oncelikle verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim.
    Ben ingilterede yasiyorum, annem Karamursel de. Elektrik kesintileri cok oldugu icin, internetini, tv, buzdolabi ve cep telefon sarjinin calisabilecegi bir solar panel sistemi istiyorum. Apartmanda yasadigi icin cati disi bir cozum var mi?
    Nasil bir danismanlik destegi verebilirsiniz?
    Tesekkur ederim.

    • merhaba Yasemin hanım , ilginiz için teşekkür ederim. Apartmanda yapılabilecekler sınırlı , balkonu varsa en temel düzeyde bir sistem kurulabilir. Apartmanda daha büyük bir sistem için tüm apartman sakinlerinden izin almak gerekir ve böylece çatıya kurulum yapabilir.bu konudaki video makalemizi incelemenizi öneririm. https://keremcilli.com/apartman-catisina-gunes-enerji-santrali/
      evin durumu balkon var mı yok mu veya çatı için izin alınabilir mi ? [email protected] adresimize yazarsanız nasıl bir yol izleyebileceğimizi değerlendirelim. saygılarımla

  3. Merhaba Kerem bey, 130 mt2 kullanım alanı olan dublex bir villanın yaz kış ısıtma/soğutma sıcak su ve tüm elektronik cihazları 7/24 kesintisiz destekleyecek bir güneş panel sistemine ihtiyaç duyuyorum. System terasına ( tüm gün boyunca yaklaşık 280 derecelik açıyla ) kurulabilir. Tavsiyeleriniz ne olabilir? Evde aklınıza gelecek her tür elektronik cihaz mevcuttur ve hemen hepsi A++ cihazlardır… Bilgi verirseniz memnun olurum. Şimdiden teşekkürler..

    • merhaba Ahmet Bey , söylediğiniz ekipmanların güçlerini bilmek gerekir. kesintisiz derken akülü sistem istiyorsunuz sanırım ? bu tarz büyük yüklerin 7/24 e göre hiç kesintisiz çalışabilmesi için servet harcamanız gerekir. Benim tavsiyem hibrit cihaz ile elektrik kesintisine karşı sadece kritik yükleriniz için akü kullanmak mantıklı olacaktır. gerisi şebeke bağlantılı bir sistem olarak çalışır.

Yoruma kapalı.