Güneş panellerinin birçok çeşidinin olduğundan bahsetmiştim. Eğer okumadıysanız önce o yazımı okumanızı tavsiye ederim. https://www.keremcilli.com/catimiz-icin-hangi-solar-panelini-almaliyiz/ Bu yazımda ise standart panelden yapısal olarak farklılık gösteren ön yüzünden gelen ve arka yüzünden yansıyan güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştüren bifacial çift yüzeyli panellerden bahsedeceğim. Öncelikle sektörde kullanılan ismi orijinal kelimenin Türkçe okunuşu şeklinde “vayfeyşıl” panel olarak duyarsınız veya duyacaksınız. Maalesef teknolojiyi biz bulamadığımız için orjinali Türkçe olarak okumak, konuşma dili olarak kolayımıza geliyor sanırım. Bu konuda Türk dil kurumuna bir e-mail yazdım en azından kendi teknik terimlerimizi üretebilmek ve kabul gören Türkçe teknik kelimeler oluşturmak adına elimizden gelen çabayı göstermek için yardıma hazır olduğumuzu naçizane belirttim.
Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürürken önemli parametrelerden bir tanesi küçük alanda çok güç üretmektir. Bu konuda farklı panel teknolojileri vardır onları da başka bir yazımda belirteceğim. Standart panel çeşitlerinde temel yapımız gelen güneş ışınlarının elektrik enerjisine dönüşmesiydir. Hücrenin arka tarafından enerji üretimi mümkün değildir. Çift yüzeyli hücrelerden oluşan yapı ise arka taraftan yansıyan güneş ışınlarının tekrar üretime dahil edilebilmesidir.
Yeni terim “Albedo”
Çift yüzeyli solar panellerle ilgili konuşurken , standart panellerden farklı olarak , yeni bir terim ortaya çıkmaktadır. Albedo etkisi olarak Google da araştırdığımızda; yansıtabilirlik , yüzeylerin yansıtma gücü, bir malzemenin güneş ışığını yansıtma kapasitesi yazmaktadır. Bu yansıtma değerleri farklılık gösterdiğinden bifacial solar panel datasheetlerinde tek bir çıkış gücü değeri verilmemektedir. Kurulan alanın zeminine göre arka yüzeyden elde edilecek güç değişkenlik gösterir. Aşağıdaki resimde farklı zeminlerde oluşan albedo etkisi ve hücre arka yüzeyinde oluşturduğu ekstra güç oranları verilmektedir.Örneğin zemin çakıl olduğunda yansıma dan kaynaklı kazanç %10 iken kar yağdığında oluşan yansımanın kazanca etkisi %23 civarında olmaktadır.
Bifacial çift yüzeyli solar hücre teknik detaylar
Bu tip panellerin en önemli farklarından biri solar panelin arka yüzeyi beyaz “backsheet” denilen malzeme ile kaplı değildir. Ya şeffaf olarak bu malzeme bulunur veya camdır. Her bir panelde %30 lara varabilecek ekstra güç elde etmek mümkün olabileceği, üreticiler tarafından belirtilmektedir. Albedo etkisinden dolayı aynı panel farklı zemin şartlarında farklı üretim değerlerine sahip olabilirler.
Bifacial çift yüzeyli panellerde önemli parametre “bifaciality factor” dür. Kazanç parametresidir.Arka yüzeyden elde edilen enerjinin ön yüzeyden elde edilen enerjiye oranıdır.
Bifacial Gain (BG) = Energy (Rear) (kwh) / Energy (front)(kwh)
Bifacial Hücre çeşitleri
Çift yüzeyli solar hücre sadece tek çeşit değildir. Hücrelerin yapım maddelerine göre verimleri ve karakteristiği değişkenlik gösterebilir, çift taraflı hücre teknolojilerine örnek olarak n-PERT teknolojisi (LG,Trina, Jolywood, Linyang) , p-PERT teknolojisi (SolAround, NSP) , p-PERC+ (Solarworld, JA Solar,Trina ) Heterojunction (HJ) (Panasonic, Sunpreme, Hanergy ) söylenebilir. Burada belirttiğim teknolojilerin tamamı standart solar hücre verimlerinden yüksektir.
Dünya genelinde çift yüzeyli hücre ne durumda ?
ITRPV 2018 raporuna göre bifacial hücre teknolojileri yavaş yavaş ağırlığını hissettirmeye başlayacağı öngörülüyor. Ayrıca standart solar panel olarak bahsettiğimiz BSF ( back surface field ) ürünlerin yerlerini yakın gelecekte alternatif teknoloji panellere bırakacağı öngörülmektedir.
Sonuç
Solar panel firmaları ticari olarak piyasaya sunulabilir yeni teknolojiler üzerinde sürekli bir arayış içerisinde oldukları çok net bir biçimde görülmektedir. Bütün bu teknolojik yenilikler, verimler, ürün garantileri bir kenara bırakılıp , poly panel bize yeter mi demeli? Yoksa bu baş döndüren hızla ilerleyen teknolojiyi yakalamak hatta geçmek için mi çabalamalıyız ?
Son kullanıcılar açısından bakarsak; Kısıtlı çatı alanları için yeni teknolojiler az alanda çok güç üreterek çok yararlı olabilirler. Tabi ki ilk yatırım maliyetleri birazcık yukarı da kalacaktır. Diğer taraftan bakacak olursak yeni solar panel teknolojilerinin yaygınlaşması standart poly kristal panelin fiyatlarının aşağı yöne hareketi anlamına gelecektir. Seçimlerimiz baktığımız pencereye göre değişkenlik gösterir. Bence ilk olarak fiyat penceresinin perdelerini indirmeli ve diğer pencerelerden bakabilmeliyiz .Sonra duruma göre belki perdeler aralanabilir 🙂
Paneller için çok daha detaylı bir makale lazım
Merhaba Muvaffak Bey,
Web sitesimizde paneller ile ilgili daha fazla makale bulabilirsiniz
Yoruma kapalı.