CATL qilin lityum batarya teknolojisi

3
1330

Catl firması dünya gelande lider batarya üreticilerinden birisidir.Geçtiğimiz günlerde tanıttığı CTP 3.0 teknolojisi ve Qilin bataryası ile elektrikli araçların menzil sorununa çözüm getireceğini iddia ediyor.Bu video makalemi okumadan izlemeden önce “güç yoğunluğu” “enerji yoğunluğu” gibi terimleri bilmiyorsanız öncelikle bu linki öneririm https://keremcilli.com/enerji-yogunlugu-guc-yogunlugu-nedir/  CATL qilin lityum batarya teknolojisi yeni tasarlanan ve %72 hacim kullanım verimine sahip bataryası ile 255Wh/kg gibi önemli bir enerji yoğunluğu değerine ulaşmış.

Bugün piyasada güneş enerjisi depolama üniteleri olarak satılan lityum demir fosfat (LFP) bataryaların ortalama 110Wh/kg gibi bir değerde olduğunu düşünürsek, elde edilen yoğunluğun önemli olduğu ortaya çıkacaktır. Tam bir karşılaştırma yapmak adına şunu da söylemeliyim; CATL firması LFP batarya teknolojisinde de 160Wh/kg değerini yakaladığını belirtmiş.

catl qilin ctp 3.0 teknolojisi ve tesla 4680 batarya karşılaştırması

Elektrikli araç menzili 1000 km

CATL firması CTP 3.0 teknolojisi kod adı Qilin’i piyasaya sürdü. %72’lik rekor hacim kullanım verimliliği ve 255 Wh/kg’a varan enerji yoğunluğu ile, elektrikli araçları 1.000 km’nin üzerinde bir menzil sunacağını iddia ediyor. CATL’a göre bu dünya çapında şimdiye kadarki en yüksek entegrasyon seviyesi

Burada kilit öneme sahip nokta; daha az ağırlık içerisine daha fazla enerji sığdırabilmek.Araçlar hafifledikçe de menzilleri daha fazla olacak.Hatta güneş enerjisi hücreleri ile kaplı araçlar menzilleri daha da arttıracaktır. Bir çoğumuz için elektrikli araç şarj istasyonuna gitmemize bile gerek kalmayacak diyebilirim.

daha verimli bataryalar daha uzun menzilli elektrikli araçlar anlamına geliyor

CATL qilin lityum batarya tasarımı hakkında

Su Soğutma Tasarımı sıvı soğutma fonksiyonel parçalarını bitişik hücreler arasına yerleştirerek yeni bir tasarım ile, ısı transfer alanını dört kat artırıp termal kontrol süresini yarıya indirir. 10 dakikada hızlı şarjı destekler.(%10-%80) Hücreler arasında anormal ısı iletimini etkin bir şekilde önleyerek, hücrenin aşırı koşullarda hızla soğumasını sağlar.

Tesla 4680 bataryadan daha iyi mi?

CATL CTP 3.0 Qilin teknolojisi ile aynı kimyasal sistem ve aynı paket boyutuyla, Tesla 4680 pilden %13 daha fazla güç sağlayabilir ve menzil, hızlı şarj, güvenlik, hizmet ömrü, verimlilik ve düşük sıcaklık performansında çok yönlü bir gelişme sağlayacağını iddia ediyor.

CATL qilin lityum batarya ve teknolojik gelişmelerin hayatımıza etkilerini bu videoda anlattım

Araç bataryalarının ömrü ne kadar

Hazır EV ( elektrikli araçlar) bataryalardan bahsediyorken, en çok sorulan sorulardan birine cevap verelim; Araç bataryalarının ömrü ne kadar? Bu konuda Toyota’nın net bir açıklaması var.

  • Hibrid araçlarda 10 yıl veya 150.000mil (240.000km) hangisi önce gerçekleşirse
  • Elektrikli araçlar için 8 yıl veya 100.000mil(160.000km)

Burada belirleyici olan batarya kapasitesinin %70’in üstünde olacağı şeklindeki ibare konuyu netleştiriyor. Bu değerin altındaysa batarya garantiden değiştirilir şeklinde yorumlamak sanırım yanlış olmaz.

toyota’nın açıkladığı elektrikli araçlar batarya garantileri ve şartları görseli

Araçlardan çıkan bataryalar ne olacak

Elektrikli araçlardan çıkan bataryalar hemen geri dönüşüme gönderilmeyebilir. Araçlardaki yüksek performans kriterlerini karşılamayan veya ömrü dolan bataryalar, evlerde güneş enerjisi depolama ünitesi olarak kullanılabilir. Bunu Volkswagen power day etkinliğinde duymuştuk. İzlemeyenler için linki bırakalım https://youtu.be/aM4MsNDRXnc  kısa özet olarak bulabilirsiniz.Orjinali 2 saat sürüyor. Yine bu etkinlikte söylendiğine göre, evlerde de kullanıldıktan sonra artık geri dönüşüme girme zamanı. Bataryayı neredeyse tamamına yakın şekilde geri dönüştürebiliyorlar.

Özetlemek gerekirse

Elektrik şebekelerimizde günümüzdeki değişim rüzgarlarından nasibini alacaktır. Şebeke altyapısının güncellenmesi, elektrikli araçların sistemin bir parçası olması( çift yönlü -enerji alan ve veren- ), depolama sistemlerinin entegrasyonu ve daha verimli ve daha bağımsız güç santrallerinin oluşturulması dönemindeyiz.

Batarya teknolojileri çok hızlı bir şekilde gelişiyor.Bu hayatın her alanında yaşam kalitemizi iyileştirmek anlamında da önemli olacak. Düşünsenize, cep telefonlarımız, kulaklıklarımız, ses kayıt cihazlarımız ve daha bir çok ürün içerisinde bataryalar var ve her ürün daha da fazla bu yöne doğru kaymakta. Aynı ağırlıkta veya hacimde daha fazla enerji depolanması herşeyi etkileyecektir. Konu sadece elektrikli araçlar konusu değildir.

faydalı linkler

catl resmi web sitesi: https://www.catl.com/

batarya ve ev şarj konusunda: https://youtu.be/aM4MsNDRXnc

CATL Qilin batarya resmi sunum: https://youtu.be/VeMjf6H0Pw4

Elektrikli araçlar ve bataryalar hakkında(ingilizce): https://www.nature.com/articles/d41586-021-02222-1

Beğenerek takip edebilirsiniz

3 COMMENTS

  1. Hocam Lityum nasil geri donusur simdiki teknoloji ile onca sure kullanilan lityumun cokta geri donusumu mumkun degil diye biliyorum farkli bir teknoloji mi gelisti yeni bir teknik mi var bilemiyorum elbette muazzam yazi ve bilgilendirme icin tesekkurler

  2. Hocam Lityum nasil geri donusur simdiki teknoloji ile onca sure kullanilan lityumun cokta geri donusumu mumkun degil diye biliyorum farkli bir teknoloji mi gelisti yeni bir teknik mi var bilemiyorum elbette muazzam yazi ve bilgilendirme icin tesekkurler

Comments are closed.