Güneş enerjisinden elektrik üretmek için farklı marka ve çeşitlerde eviriciler(inverterler) bulunmaktadır. Bu video makalemizde inceleyeceğimiz piyasada satın alabileceğiniz en küçük ürün diyebilirim. Dünyanın en küçük solar inverteri küçük güçlü panellerden dahi aldığı doğru akımı(DC) evde kullanabileceğimiz enerjiye(AC) çeviriyor.
Dünyanın en küçük inverteri
Boyutları 35mm x 76mm x 182mm olarak dikkat çeken ürün aynı kasa içerisinde üç farklı güç seçeneği ile satılmaktadır. 120W-150W-180W olarak bulabileceğiniz ürünler şuan için Çin’de bulanan meşhur e-ticaret sayfalarından tedarik edilebilir.
Mikro inverter kutusunda neler var?
İnverter, şebeke bağlantı kablosu ( soketli olması çok iyi direkt şebekeye bağlamak kolaylaşıyor) ve kullanım kitapçığı ile birlikte gelmektedir.
Kaç Watt güneş paneli bağlayabilirim?
GMI 120L modeline en fazla 120Wp güneş paneli bağlanabilir. Sürekli 100Watt AC çıkış ve maksimum 110W çıkış verebilmesi mümkündür.
GMI 150L modeline maksimum 150Wp solar panel bağlanabilir. Sürekli verebileceği çıkış gücü 130Watt ve maksimum verebileceği güç 140Watt tır.
GMI 180L modeline en fazla 180Wp güneş paneli bağlayabilirsiniz. Sürekli alabileceğiniz güç 150Wattır. Maksimum alınabilecek güç ise 160Watt tır.
Mikro inverterde hangi koruma özellikleri var?
- Şebeke kesildiğinde çıkışını kapatma
- Yüksek sıcaklık koruması
- Yüksek/düşük Voltaj koruması
- Yüsek/düşük frekans koruması
- Yüksek/düşük DC voltaj koruması
Kaç volt panel bağlayabilirim?
GMI 120 , GMI 150 ve GMI 180 için en fazla 30 Volt panel bağlayabilirsiniz.
Çok hafif
Ürün sadece 400 Gram ağırlığında ayrıca boyutları 35mm x 76mm x 203mm
Dünyanın en küçük solar inverteri fiyatı?
Bu ürünü Çin’den getirttim. Kargo masrafları dahil 655TL ye satın aldım.
GMI 260-350 Series micro inverter
GMI 260 modeline en fazla 260Wp güneş paneli bağlanıyor. Sürekli verebileceği aktif güç 250 Watt. Maksimum 260W çıkış verebilmektedir.
GMI 300 modelinde ise 300Wp solar panel bağlanabiliyor. Sürekli verebileceği çıkış gücü 280Watt ve maksimum 300Watt çıkış alınabilmektedir.
GMI 350 ise 350Wp panel bağlantısına imkan sağlıyor ve sürekli olarak 320Watt güç alabilirsiniz. Maksimumda etkiket değerini verebiliyor 350W
GMI 260-350 En fazla kaç volt bağlanabilir?
GMI 260 – 350Watt ürünler için maksimum bağlanabilir giriş voltajı ( panel voltajı) 50 Volt tur.
Ağırlık ve boyut GMI 260-350
Ürün boyutları 35mm x 76mm x 233mm olarak dikkat çekmektedir ve sadece 500 gram ağırlığındadır.
GMI 500-700 Series mikro inverter
GMI 600 en fazla 600Wp panel bağlanabilir. Sürekli 580watt çıkış alabilirsiniz. Kısa süreli 600Watt yani maksimum güç verebilir.
GMI 500 ürününe en fazla 500Wp panel bağlayabilirsiniz.Sürekli çıkış gücü 490Watt ve 500Watt en fazla alabileceğiniz güçtür.
GMI 700 en fazla 700Wp güneş paneli bağlanabilir. Sürekli 650Watt çıkış verebilen bu cihaz, maksimum 700Watt çıkış verebiliyor.
GMI500-700 için en fazla kaç volt olur ?
Bu seri cihazlarda da maksimum panel voltajının 50 Volt olmalıdır
En verimli çalışma aralığı nedir?
Mppt voltage range olarak verilen değer bu cihazın en verimli çalışacağı aralığı bize söyler. 24-40 Volt aralığında panel bağlamak faydalı olacaktır.
Ağırlık ve boyut GMI 500 -700 serisi
Ürün boyutları 41mm x 106mm x 282 mm ve ağırlığı ise 1 kg dan azdır. ( 0.95kg)
En küçük inverter nasıl çalışır?
Şebeke bağlantılı(on-grid) olarak adlandırılan yapıdadır. Çalışmak için şebekeden gelen voltaj frekans gibi bilgileri alması gerekir. Yani şebeke varken çalışır yokken çalışmayacaktır. ( güvenlik gereği böyle olmak zorundadır)
Ürün boyutu ve pv panel toplama kutusu
Dikkatinizi bir noktaya çekmek istiyorum. Mikro inverter boyutlarının küçülmesi, solar panellerin üzerinde de kendilerine yer bulması anlamına gelecek.Böylece MLPE ( modül seviyesi güç elektroniği) olarak detaylıca araştırabilirsiniz. Yakın gelecekte güneş panelinin arkasındaki toplama kutusu(junction box) yerini, mikro invertere bırakacaktır. Güneş panelini alırsınız fişe takarsınız ve üretmeye başlar.. Bu durumun gerçekleşmesi bence çok zaman almayacak
Kimler mikro inverter almalı?
Mikro inverter küçük boyutları ve minimum masraf ile güneş enerjisi sistemi kurmak isteyenlerin tercihidir. Bu video makalemizdeki ürünler ile ilgili olarak; gündüz sürekli elektrik tüketimi olan yerler için idealdir. Örneğin market, kasap, evinde bir çok ürünü elektrik ile çalışanlar vb.
Neden herkes kullanabilir demedim?
Mikro inverter ürettiği enerjiyi ya evin içerisinde tüketecek yada şebekeye gidecek ancak şebekeye enerji gitmesi faturanızın artması anlamına gelir. (çünkü tek yönlü sayaçlar kullanıyoruz evlerimizde.. elektrik sayaçlarıyla ilgili durum neden böyle https://keremcilli.com/gunes-enerji-sistemleri-icin-cift-yonlu-sayac/ makalemizde anlattık.
Bu durumun çözümü yok mu ?
Dünyanın en küçük solar inverteri olarak anlattığımız bu ürün için henüz yok diyebilirim. O yüzden çok elektrik tüketen yerler kullanmalı.
farklı Mikro inverter markalarında enerji fazlasının şebekeye gitmesini engelleyen “smart meter” “energy meter” “energy manager” olarak adlandırılan ürünler bulunmaktadır.
Faydalı linkler
Mikro inverter satan firmalar
https://www.ayarteknik.com/mikroinverter
Kerem Hocam ben de sizin incelemenizden sonra araştırdım ve 350W modelinden satın aldım. Ürünün yorumlarında 50°C’yi geçen sıcaklıklara ulaştığı ve bu nedenle ihtiyacınızdan biraz daha yüksek kapasiteli olandan alınması öneriliyordu. Çok fiyat farkı olmadığı için 205 Wp panele 350W inverter kurmayı planlıyorum. Evimde gündüz tüketimim, toplam tüketimin yaklaşık %40’ına tekabül ediyor. Eğer memnun kalırsam sisteme 1 panel daha ilave edebilirim.
Merhaba , enerji tüketimi sürekli oluyorsa bu ürün faturanızı düşürecektir. Ama gündüz evde çok fazla tüketim yoksa zero feed in özellikli mikro inverter öneririm ( kanalımızda ve blog sayfamızda incelemeler var
Teşekkürler Kerem Bey. Lisanssız Üretimle ilgili bir sorum olacaktı. Bildiğiniz gibi Anayasa Mahkemesinin “Kişinin kendi ürettiği elektrikten vergi alınamaz” şeklinde bir kararı var. Ancak Enerji Bakanlığı-Enerji İşleri Müd. sayfasında “Şebeke işletmecisi ve görevli tedarik şirketlerinin tahsil edeceği işlem bedeli” diye yıllık bir bedel alınıyormuş. Tabi şu anda 10 kW altına herhangi bir bedel yok ancak sizce ileride vergi yerine bu şekilde işletme bedeli alabilirler mi? Bu bizim bütün hesaplarımızı bozar.
https://www.epdk.gov.tr/Detay/Icerik/3-1853/luy-31-madde-kapsami-bedeller
Merhaba , ilerde ne olabileceği ile ilgili ne desem maç sonu muhabbeti gibi olacak… O yüzden kendi ihtiyacinizi karşılayacak şekilde sistem kurmak en istenen senaryo
Teşekkürler 🙂 Maşallah ne Youtube’ta ne de buradaki hiçbir yorumu cevapsız bırakmıyorsunuz. Süpersiniz gerçekten…
Kerem Bey merhaba, Büyük bir sitede oturuyorum. Apartmandaki her bir daire 3 faz ile beslemiş. Youtubedeki ve https://keremcilli.com/ web sitesinde 3 fazlı sistemler için bilgilendirme göremedim. 3 faz kullanan konutlar için bu sistemi uygulamak istememiz durumunda her bir faz için invertör ve güneş panelimi almalıyız? Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
Ahmet Bey merhaba , düşündüğünüz gibi bir fark yoktur. 3 faz olan yerlerde inverter 3 faz olarak tercih ediliyor geri kalan herşey aynı
Kerem Bey merhaba, “3 faz olan yerlerde inverter 3 faz olarak tercih ediliyor” bilgisini biraz açabilir misiniz? Örneğin, bizim durumumuz için GMI 120L modeldeki invertertörün çıkışını alıp herhangi bir fazdan beslenen prize takmamız enerj sarfiyatını düşürür mü? Yoksa farklı özellikli bir invertör mü alınmalı? Örnek bir uygulama var ise link paylaşabilir misiniz? İyi Günler.
Merhaba, bir süredir bu ürünü araştırıyorum. Öncelikle 150w tek panel almayı planlamaktayım. Inverter kapasitesi daha yüksek olursa ısınma sorunum daha az olur diye düşündüğüm için 350w kapasitesinde bir inverter almayı planlıyorum. İleride elektrik tüketimim artarsa 200w gücünde bir panel daha bağlayabilirim. Sorum şu, sistemi daha da büyütmek istersem ve bir panel ve bir inverter daha alırsam farklı marka/model iki mikro inverter birlikte çalışabilir mi? Çalışmak için şebekeye ihtiyaç duyuyorlar, acaba ürettikleri enerjiyi şebeke zannedip elektrik kesintisinde çalışmaya devam ederler mi?
Tabi bir başka sorum da Alibaba’da bu inverterin belli bir Voc değeri altındaki panelle çalışmayacağı yazıyor. Voc kavramını pek bilmiyorum ancak 150w bir panel 350w inverter için bu voc değerini karşılayabilir mi? Nasıl bir panel almalıyım? Evimde gündüz sabit 120w civarı bir elektrik tüketimim olduğu ve sınırlayıcı kullanmayacağım için paneli büyütmeyi pek istemem.
Merhaba https://keremcilli.com/solar-panel-secimi-datasheet-detaylari/ inceleyebilirsiniz. panelin voltajına bakmak gerekiyor muhtemelen 30 volt civarında olursa çalıştırır. hangi cihazın kaç volt ile başlayacağının listesini de yapmıştık
Çok teşekkürler
Yoruma kapalı.