Güneş enerjisinden elektrik üretimi yapmak istiyorum ama bütçem limitli diyenler için farklı güç sınıflarında mikro inverter bulunmaktadır. Sadece bir paneli bile 220V (prizimizde bulunan) yapabilen küçük eviriciler dahi bulunmaktadır. Sektörümüz maalesef yönünü küçük çatılara halen daha çevirmediği için, çok fazla uygulama bulamıyorsunuz. Bizde bu video makalede mikro inverter ucuz güneş enerjisi zero export (şebekeye enerji fazlasının gönderilmemesi) üzerine bir deney yaptık. Sizlere farklı bakış açıları kazandıracağına inanıyoruz. Mikro inverter yıldızı parlayan bir evirici türüdür. Evrak süreçlerinin yoğun ve karmaşık ve zaman alıcı olduğu bu süreçte, hızlı ve uygun fiyatlı bir başlangıç olabilir.
Enerji fazlası ne demek ve neden önemli?
Daha önce micro inverter konusunda bir video yapmıştım sistemin çalışma mantığını nasıl ayarlanması gerektiğini, izleme sistemini vs.. izlemeyenler için öneririm zira bu video, o videonun devamı gibi birbirini tamamlayıcı şekildedir. mikro inverter ucuz güneş enerjisi için güzel bir başlangıç olabilir. https://keremcilli.com/mikro-inverter-nedir-kurulumu-ve-fiyat-araligi/
Enerji fazlası; güneş enerjisinden elektrik üretiliyorken, evimizde herhangi bir tüketeç (buzdolabı, lamba televizyon vb.) olmadığında şebekeye doğru akmak isteyen enerjidir. “Aksın ne olacak?” diyenler için kısaca özetleyeyim; Evlerimizdeki veya işyerlerimizdeki sayaçlar tek yönlüdür. Güneşten ürettiğiniz enerji fazlası şebekeye akarsa, sayacınız sanki içerde tüketim varmış zannedecek ve saymaya devam edecek. Yeni videomuzda bunu uygulamalı olarak gösterdik.
İşte bu noktada, enerji fazlasının kısılması gerekmektedir. İnternette araştırdığınızda zero feed-in, zero export gibi terimlerle açıklanan konudur. Bu yeteneği sistemimize kazandıran malzemenin ismi; smart meter, energy meter, energy manager gibi isimlerle satılmaktadır.
Buradaki amaç : evimdeki tüketim ne kadarsa o kadar üretim yaptırmaktır. Bazen hava kapalı olur mikro inverter yeterince üretemez. Bu durumda evin içinde çok fazla tüketeç çalışıyorsa, enerjinin yetmeyen kısmı şebekeden çekilecektir. Videomuzda 200Watt lık bir lamba ve 100Watt güneş enerjisi üretebiliyorken, sistemin nasıl çalıştığını uygulamalı olarak gösterdik.
Mikro inverter fiyatları
Hoymiles markasını Türkiye’de Orbit Enerji satmaktadır. Sabit fiyat ile satılan ürünlerdir. Farklı bir mağazadan aldığınızda da ürün fiyatı değişmeyecektir. Bu arada Orbit Enerji ürünlerin satışı konusunda bayilikler veriyor ilgilenenlere duyurmuş olalım.
Mikro inverter fiyatları şu şekildedir; Hoymiles MI-1500 300$+Kdv, Hoymiles MI-1200 275$+Kdv, Hoymiles MI-1000 250$+Kdv
Şebekeye enerji fazlasını basmamak için Smart meter 90$+Kdv
Mikro inverter ile smart meter arasındaki bağlantı ve izleme sistemi+ arşivleme için DTU-Pro 230$+Kdv
Önemli not : bir market, bir kasap veya küçük/büyük işletmenizde, (gündüz sürekli ve fazla elektrik tüketimi olan bir yerde) sadece bir mikro inverter + güneş paneli alarak faturanızı hemen aşağıya düşürebilirsiniz.(enerji fazlasının hiç olmayacağı varsayılarak)
Hoymiles MI-1500 mikro inverter
Şuan satın alabileceğiniz en yüksek çıkış gücüne sahip Hoymiles ürünüdür. 1500Watt sürekli çıkış gücü verebilir. 4 Adet 470Wp güneş paneli bağlantısına imkan tanır.
3.Jenerasyon data transfer Unit (DTU) ile enerji fazlasının dışarı kaçması engelleniyor. Bu özellik yeni eklenen bir özellik ve böylece dizi inverterler ile rekabet edebiliyor. Şuan ki özellikler ile bir dizi inverterin yapabildiği ne varsa yapabilir ve hatta fazlasını sunabiliyor. Örneğin güneş panellerini tek tek izlemeniz mümkündür. Hata analizi açısından önemli bir özelliktir. Önce bir adet sonra 2, 3, 4 adet panel ekleyebilmek esneklik tanır. Yeni nesil bir DTU ile 99 adet paneli izlemeniz mümkündür
Bu üçlü çok önemli
Yukarıda bahsettiğimiz enerji fazlası konusunu kontrol altında tutmak için almanız gereken malzemeler: mikro inverter + dtu pro + smart meter ve tabi ki solar panel
Ben gündüz çok enerji tüketiyorum.İzleme yapmak benim için önemli değil. Sadece faturamı düşürmek istiyorum diyenler için sadece mikro inverter alıp güneş paneli bağlamaları yeterlidir. (tabi ki sigorta,kaçak akım rölesi gibi koruma ekipmanları önemli detaylardır.)
DTU ve smart meter bağlantı diagramı
Farklı senaryolara göre farklı bağlantı noktalarına bağlantı elbette mümkündür. Biz en çok tercih edilen bağlantı türünü kullandık. Sayaçtan hemen sonra smart meter bağlantısı yapılıyor.
Ayrıca smart meter ile DTU arasında RS485 bağlantısı yapmak gerekir. Bu bağlantı şeklini de size gösteriyoruz. Mesafe 200 metreden fazla ise sol baştaki iki pini kısa devre etmek gerekiyor. Yakın mesafede ise gerek olmayacaktır.
Merhaba Kerem bey
Sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda ( Udity ve Youtube) aküleri devre dışı bıraktım. Elimde bulunan mikro invertörü kullanıyorum 700 Watt 24 V güneş panellerim var. Bir arkadaşımdan CHINT DDSU7777 220V 80 A bir akıllı sayaç aldım. Fazla üretim sayaca kaçmasın diye bunu sisteme bağladım. Ancak doğru mu yanlış mı ? açıkçası emin değilim…Akıllı sayacı şebekeden gelen elektrik ile mikro invertörün giriş yaptığı priz arasına bağladım. Aynı zamanda priz ile akıllı sayaç arasında bir sigorta daha var. Size resimlerini gönderebilirim ancak buradan gönderemedim. Bu konuda doğru mu yoksa yanlış mı bağladığımı öğrenebilir miyim? bana E-mail gönderebilirseniz size resim gönderirim daha açık anlaşılır olur…
saygılar
Zafer
Merhaba , videomuzda nasıl bağlanır gösteriyoruz.. daha da fazla detay gerekirse mikro inverter satın aldığınız yerden(markadan) destek alabilirsiniz
Merhaba Kerem bey, size bu sorumu bu siteden email olarak göndermiştim, belki size ulaşmadı.
Size sorum: deneyiminizde DTU-Pro zero export/feeding’i anlık yapabildimi? bunu teyid edebilirmisiniz? (videonuzda tam o anda kesinti var, bakınız 10:03 ile 10:08 arası / 14:48 )
teşekkür ederim
Güneş paneli seçerken 12V yada 24V olması önemli midir?
Startup voltage olarak 22 yazılmış. 12V panelle de çalışabilir mi yoksa 24V panel mi gerekmektedir.?
Teşekkürler
merhaba güç büyüdükçe 12 Volt sistem verimsiz ve tercih edilmeyendir. startup voltage 22 diyorsa bu minimumdur 12 Volt panel ile çalışmayacaktır
Merhaba,
Orbit Enerjiden MI-1500, DTU Pro ve Smart Meter aldım. Smart meter 1 ay sonra lcd ekranda hatalı veri göstermeye başladı. Orbit Enerji ye başvurdum ama sorunu kabul etmiyor.
aynen benimde dtu sorunlu çıktı zorla kabul ettirdim sisteminde çok verimli çalıştığını söyleyemem açıkçası ben aldığıma pişmanım
Hala aynı fikirde misiniz ? Sistemin verimli çalışmadığıni nasıl anladınız acaba ? Cevaplarsanız sevinirim .
Comments are closed.