Makalelerimizde ve videolarımızda her zaman vurgulamaya çalıştığımız bir söylemimiz var ; benzin veya dizel üretemezsin ama kendi elektriğini üretebilirsin. Özellikle elektrik zam haberlerini okuduğumuzda izlediğimizde herkeste bir çözüm arayışı olmakta ,bizim de hem web sitesi hem de telefon trafiğimiz artmakta, lakin bu zam haberlerine alışmamız çok kısa sürmekte ve hızlı bir şekilde kabullenmekteyiz. Elektrik zam haberlerine çözüm güneş enerjisi ve iddialı bir söylem olacak ama ; “zaten eninde sonunda bir çoğumuzun evinde işyerinde olacak” amacımız bunu erkene çekmek. Ama çok pahalı ? LCD televizyonların ilk çıktığı zamanı düşünün veya ilk cep telefonlarını peki ya şimdi durum nedir ? Döviz kuru yukarı gidiyor evet öte yandan güneş enerjisi ekipmanlarının depolama ünitelerinin fiyatları aşağıya doğru seyretmektedir.
Güneş enerjisi evimizin veya işyerimiz değişmez bir parçası olacak , bir buzdolabı gibi bir çamaşır makinesi gibi.. Elektrikli aracımız kapımızda olacak ve çatımızdaki sistemimiz ile onu şarj edeceğiz. Çocuğunuzun büyüdüğünde alacağı ilk araba acaba benzinli mi yoksa dizel mi olacak ?
Güneş enerjisi ile kendi elektriğini üret
Benzin veya dizel fiyatları arttığında yapabileceğiniz hiçbir şey olamıyor maalesef, zamlara sinirlenip hadi bakalım evimin önüne petrol kuyusu açtırıyorum, şimdi onlar düşünsün! Diyemiyorsunuz.
Elektrik zamlarına sinirlenip güneş enerjisi yatırımınızı öne çekebilirsiniz ama…
Bence eninde sonunda çok büyük bir kitle, potansiyelimizin çok uygun olduğu güneş enerjisine zaten geçecek, bu işin içerisinde ilerde depolama da olacak elektrikli araçlarda. Ben tofaşk’ımı bırakmam diyen bir grupta mutlaka olacaktır. Ama değişimin yaklaştığı çok net bir şekilde görünmekte, Avrupa’da ve Amerika’da elektrikli araçlar ile ilgili alınan kararlar, Güneş enerjisi ekipmanlarının fiyatlarının ucuzlaması , depolama konusunda yapılan büyük yatırımlar ( hatta ülkemizde de ASPİLSAN tarafından Lityum batarya Fabrikası temeli atılıyor -kasım 2020- )
Bütün bunları alt alta topladığımızda yakın ve orta vadede neler olabileceği belli aslında.
Yeşil Tarife sade vatandaş için umut olmadı
Aslında isim olarak dolu dolu olan ve umutlandıran bir tarife olmasına karşın , içerik olarak Ayşe Teyze veya Ahmet Amca için bir avantaj sağlamamakta. Zaten geçim derdinde olan vatandaşa sen elektrik kWh birim ücreti olarak 39 Kuruş değil de 80 Kuruş öde, yenilenebilir enerjiden elde edilen üretimi destekle demek…
Öte yandan çatıma güneş enerjisi kurayım, tamam 80 kuruştan elektrik alayım ama 80 kuruştan satayım mümkün mü ? Maalesef mümkün değil. ( konuyla ilgili EPDK’ya sorduğum sorunun cevabına istinaden bu satırları yazdım.) Satış fiyatınız en son gelen zam sonrası 39 Kuruş seviyelerindedir.
Hemen yatırım geri dönsün istiyoruz
Güneş enerjisi ile su ısıtma sistemleri ile hep karıştırılan ve hep karşılaştırılan da bir durum aslında , fotovoltaik güneş enerjisi ile elektrik üretimi.
Maalesef uzun soluklu bir konu ve geri dönüşleri çok hızlı değil meskenler için özellikle.. Endüstriyel tesislerde ise 4-5 yıl bandında.. Bu amortisman süresi elektrik zammının yıllık öngörüleriyle hesaplandığı değerdir. Bazen yıllık elektrik zammı %10 alınır bazen %15 bazen daha fazla .. Elektrik fiyatları arttıkça bu geri dönüş süreleri daha da azalmaktadır.
elektrik zam haberlerine çözüm güneş enerjisi
evet kesinlikle çözüm lakin herkes için hemen değil. İlk yatırım maliyetleri ve finansman bulmak önemli. Kesinlikle bütçenize uygun çözümler olduğunu da belirtmek isterim.
şirketimizin web sayfasını ziyaret ederek güneş enerjisi eğitimleri ve yapacağınız küçük veya büyük projenize teknik danışmanlık hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.https://www.technicall.com.tr/
En uygun bütçeli güneş enerjisinden elektrik üretimi yöntemi için aşağıdaki video makalemizi inceleyebilirsiniz
https://keremcilli.com/en-ucuz-gunes-enerjisi-elektrik-uretim-yontemi/
İyi günler kerem bey verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşşekkür ederim öncelikker sizin vesilenizle güneş panelleri hakında baya bilgi sahibi olduk ama hala kafamızın ermediği bazı noktalar var, misal ben 10 adet 40 wat güneş paneli ile 0.37 kw bir sürücü çalıştırmak istiyorum böyle bişey mümkünmü acaba yoksa paneller en az 275 watmı olması gerek
merhaba İbrahim Bey ,
kullanacağınız ürünün çalışma voltajlarını ve gücü tutturmak önemli bunu ister yüksek voltaj ve güçlü panel ile yada düşük güçlü daha fazla adetle yapılabilir
Çok teşekkür ederim, Kerem bey ben 280 wat tüketen bir dalgıç kullanmak istiyorum sürücülerin en düşük voltaj aralığı 110 volta ihtiyaç duyuyormuş, bende ortasını bulmaya çalılıyorum ama sürücülerin düşük wat paneller ile çalışıp çalışmıycağı açısından kafam karışmıştı beni aydınlattınız teşekkür ederim
İbrahim bey merhaba.
evimizin çatısına on-grid sistem kurmuş olsam, bu panellerin bir kısmını ikinci el temin etmiş olsam, projede elektrik kurumu bunların faturasını garantisini vb. resmi bilgilerini istiyor mu. yoksa gönül rahatlığıyla elimdeki panelleri de kullanabilir miyim.
Ben 6 KW $6000 maliyet. Yıllık 4000 TL getiri. 14 Yıl amortisman hesapladım. Bu maliyetlerin düşmesi lazım.
Merhaba , 2022 zamlar ile birlikte geri dönüş süresi öz tüketim (yani satış odaklı olmayan) sistemlerde 5 yıl civarında , işyerlerinde daha da kısa surededir
Yoruma kapalı.