Kış Ayları İçin Solar Saha Bakım Önerileri

0
1984

Solar Çatı veya Saha uygulamalarıyla ilgili ortalama ömrün 20 yıl ve genel olarak bakıma ihtiyaç duymayan sistemler olduğu yönünde yanlış bir algı söz konusudur. Birçok Enerji üretim yöntemine göre daha az mekanik, elektro mekanik  donanıma sahip olmaları bu sistemleri yalnız bırakabileceğimiz anlamına gelmemelidir. Bu yüzden kış ayları için sahanızda yapabileceğiniz bakım önerilerimiz olacaktır. Sistem bakım gereksinimleri temelde iki nedenden dolayı ortaya çıkar ; insan kaynaklı kurulum hata olasılığı ve kullanılan malzemelerin zaman içerisinde doğa şartlarından dolayı yıpranmalarıdır.

Birçok Enerji firmasında, Aralık 2017 sonuna kadar solar sahalarını bitirmek için olağanüstü bir çaba vardı  ve bu dönemde art arda “yeni Solar Enerji Santrallerimiz kurulmuştur” başlıklı haberler tanıtımlar, paylaşımlar görmüştük. Bu durum sevindirici olmakla beraber, teknik olarak bakıldığında, sıkıştırılmış bir zaman diliminde yapılan santrallerde insan hatasının daha fazla olabileceği ihtimalini de arttırmaktadır. Bakım maliyetlerinin azaltılması ve oluşabilecek hataların en aza indirilmesi, en başta güzel bir kurulum ile başlar.

Gelelim Önerilerimize
solar saha kış ayları

Kurulu sistemler için  ilk önerimiz ise ; izleme sisteminizin %100 çalışır olmasını sağlamanızdır.  Örneğin CAT5 veya CAT6 kablolarınızın uçlarının manuel olarak kullanıcı tarafından yapılması hatalara neden olabilir, stabil bir data hattı için bunu tavsiye etmiyoruz. Hazır uçları çakılı kablolar kullanabilirsiniz. Kablosuz bağlantınız var ise ; veri kaydedici ile modem arasındaki mesafenin olabildiğince kısa olması her zaman avantajınıza olacaktır. İzleme sisteminizin analiz yönünü kuvvetlendirmek adına, sensörlerden yardım alarak( panel sıcaklığı ,akülerin sıcaklığı, ortam sıcaklığı, ışınım, rüzgar )değerlerin kayıt altına alınması oldukça önemli olacaktır  mümkünse sensörler ile sisteminizi izleme açısından güçlendirebilirsiniz. Böylece her şey kontrolünüz altında olur.

Kar yağması durumunda panellerin üzerini hemen temizlemek önemlidir, hem kaybınızı azaltır hem de buzlanma olduğunda panel temizlemek sizi daha fazla yoracaktır ve panelin cam yüzeyinin temizlik esnasında kırılma riskini arttıracaktır. Panel temizliği konusunda üreticinin önerilerini mutlaka dikkate alınız , kılavuzları mutlaka okuyunuz. Büyük santrallerde panelleri tutan konstrüksiyonlarda zorlu şartlardan dolayı bağlantı noktalarında gevşemeler olabilir, fiziksel kontrol yararlı olacaktır.

Başka Neler Yapılabilir

Eğer sisteminizde aküler varsa ve dış ortamda ise, muhafazalı bir alan oluşturulmalı ve direkt soğuktan korunmalıdır. Akü sıcaklığı için sensör kullanımı oldukça yararlı olacaktır. Sisteminize entegre çalışan bir acil durum jeneratörünüz var ise onun içerisindeki akünün durumunu kontrol etmenizde oldukça önemlidir. Uzun süre atıl kalmış bir akü, jeneratörünüzü çalıştırmayabilir ve sisteminizin tamamen çökmesine neden olabilir.

Sahadaki inverterler , kılavuzlarında önerilen şekillerine montajlarının yapılması önemlidir. Cihazların koruma sınıfları IP65 , IP66 gibi yüksek koruma sınıflarında olmasına rağmen montaj esnasında ,kurulum kılavuzların da verilen sıkma torku değerlerine dikkat edilmemesi veya vidaların tam sıkılmaması koruma sınıfının işlevini azaltabilir veya ortadan kaldırabilir, fiziki kontrol yapılması bu açıdan oldukça önemlidir.

Sonuç

Solar Enerji üretim tesislerinde çoğu zaman küçük detaylara dikkat etmek verimliliği arttırır, problem çözmeye ve hata önlemeye yardımcı olur. En Önemli önerimiz solar sahanız için detaycı ve sorgulayıcı olmanızdır.

Beğenerek takip edebilirsiniz