Enerji depolama konteyner çeşitleri ve fiyatları

5
4138

Enerji Depolama konusun ne kadar önemli olduğunu ve yakın gelecekte çok daha fazla değerleneceğini önceki yazılarımızda belirtmiştik. Bu yazımızda piyasalarda şuan satın alınabilecek ürünler ve bunların fiyatları konusunda bir yazı yazmayı düşündüm. Amacım beş yıl sonra aynı makaleyi tekrar kaleme almak ve fiyatların nereden nereye geldiğini belirtmektir. Enerji depolama konteyner ve fiyatları ocak 2019 itibariyle bakıldığında hangi seviyelerdedir ?

Enerji depolama konteyner fiyatlarından önce kısaca bu ürünler hangi teknolojileri kullanır ?, konteyner yerleşimi nasıldır ? depolama sistemlerinin çalışma mantıkları nedir ? gibi sorulara kısa cevaplar vermeye çalışalım.

Enerji depolama konteynerleri farklı kimyasallardan oluşabilir ; örneğin “kurşun asit” , ” kurşun karbon “ , “ lityum ion” vb. sadece lityum batarya bile kendi içerisinde birçok farklı alt başlıklara ayrılmıştır şuan en popüler olan LifePO4 olarak adlandırılan “Lithium iron phosphate” tır. Gelecek yıllarda farklı lityum teknolojilerinin de hayatımıza gireceğini, fiyatların aşağı yönlü olacağını söyleyebiliriz. Bu konuyu içeren makalemi aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

enerji depolama ve solar sistemlerdeki yeri ile ilgili makalem

Enerji Depolama konusunun şebekelerimizin dijitalleşmesini hızlandırıcı , verim arttırıcı ve stabil bir şebeke oluşturma anlamında çok önemli olduğunu , ayrıca elektrikli araçların yaygınlaşmasında da kilit öneme sahip bir başlık olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Depolama konteyneri iç yapısı
depolama konteyner iç yapısı

Batarya perspektifinden bakılacak olursa ; konteyner içerisinde küçük birçok bataryanın birbirleriyle bağlanarak çekmeleri(1) , bu çekmecelerin birleştirmesiyle grupların oluşturulması(2) ve birden fazla grubu yan yana eklenerek daha büyük kapasitelerin(3) oluşması sağlanmaktadır. Farklı firmaların farklı tasarımlarını görmek tabi ki mümkündür. Koruyucu ekipmanlar ve hatta LV /HV trafoların içerisinde olduğu hazır sistemler, oluşabilecek  sorunları engellemek için tasarımlara sahiptirler.

Bu noktada şu detayı belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Dünya çapında kabul görmüş büyük markaların birçoğu konteyner enerji depolama çözümlerini sunmaktadır. Sistemin yaygınlaşması belki biraz zaman alabilir ancak ürünler ticari olarak satıştadır.Hatta birçok kurulum söz  konusudur. Yararlı olacağını düşündüğüm farklı büyüklüklerdeki sistemleri inceleyebilirsiniz :   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_energy_storage_projects

Vanadium Flow Battery Farklı bir yaklaşım

Standart olarak enerji depolamanın dışında farklı alternatifler olduğunu da görmekteyiz. Vanadium Redox batarya veya Vanadium flow batarya olarak adlandırılan yapı oldukça farklı bir yapıdadır.

Çalışma mantığını anlatan kısa video https://www.youtube.com/watch?v=0Uk0GQNgtqg  Avantajlarıyla ilgili söylenenler; yaklaşık 25 yıl tutarlı bir ömrünün olduğu , Vanadium flow u oluşturan kimyasalların güvenli olduğu, yanıcı ve patlayıcı olmadığı , böylece evlerde de lityum bataryalara göre daha güvenli olduğu iddia edilmektedir.Uzun soluklu garantilere her zaman şüpheyle yaklaşmakta fayda olduğunu düşünen biri olarak bu teknolojinin hem evsel hem de endüstriyel sistemler için yaygınlaşmasını merakla bekliyorum.  

Enerji Depolama konteyner fiyatları

Enerji depolama bugun ki şartlarda hemen yatırım kararı verip kolaylıkla alınabilecek kadar ucuz değil maalesef ancak yakın geleceğin enerji depolama sistemlerinin yıldızının parlayacağı yıllar olacağı söylenebilir bunu hem küçük hem de büyük yenilenebilir enerji sistemlerinde göreceğiz. Yatırım yapılan ve yapılacak olan batarya üretim fabrikaları söylediklerimizi doğrular niteliktedir.Benchmark mineral intelligence e göre 2028 yılında lityum batarya üretim kapasitesi yaklaşık %400 artış göstereceği öngörülmektedir.

lityum batarya fabrikaları 2028 perspektifi

Birçok konteyner enerji depolama çözümü üreticisi proje bazlı fiyat vermekte, ancak fikir vermesi adına aşağıdaki rakamlar işe yarayabilir;

TESVOLT LITHIUM BATTERY STORAGE 500 KWH TLC 500 (0.5MWh)  329.000 £ pound

500KWH Energy Storage Banks 20ft Containers…$379,825

1MWH Energy Storage Banks in 40ft Containers…$759,650

Vanadium flow bataryalarda ise küçük depolama sistemleri için $2000/kwh gibi başlayıp depolama sistemi kapasitesi büyüdükçe $500/kwh gibi değerlere inebiliyor.

Sonuç :

Enerji depolama konusu yakın gelecekte hızlı bir biçimde evimizin ve işyerimizin ve devasa konteynerler ile ilçemizin enerji ihtiyacını karşılamak için yerini alacaktır. Yapılacak olan YEKA ihalelerinde de depolama ile ilgili bölümlerin olacağı şimdiden bellidir. Birçok firma enerji depolama ile ilgili çalışmakta ve teknolojik patentler almaktadır hatta güzel görünen ve kulağa hoş gelen isimler verip “registered” markalar oluşturmaktadırlar. Teknolojiyi takip eden ülke imajımızı değiştirmemiz için üzerinde çalışılabilecek ve ülkemize katma değer sağlayan çalışmaların haberlerini umarım yakın gelecekte görürüz.

Enerji depolama çok önemli bir rol oynayacak
Beğenerek takip edebilirsiniz

5 COMMENTS

  1. Kerem Bey

    Çok teşekkürler .
    Ben hep solar enerji açısından düşünüyorum .
    Türkiye yılda 300 milyar kwh enerji kullanıyor .
    Ama biz en fazla 150 milyar kws üretecek tesis kurabiliriz .
    Çünkü geceleyin ana şebekeden enerji almak zorundayız .
    Kontainer olduğu takdirde bu 300 milyar kwh a çıkabilir .
    Fakat bu fiatlar çok çok yüksek değil mi ?
    2000 $/kwh dan başlayıp kapasite arttıkkça 500 $/kwh a kadar düşüyor .

    Günlük elektrik kullanımı kabaca 300-365 = 820 milyon kws .
    Bunun yarısı kadar kontainere ihtiyaç olacak .
    820 milyon x 500 $/kwh = 410 milyar $
    inşallah zamanla çok ucuzlar .
    Solar 20 yıl evvel 20.000 $/kw idi . Şimdi bakın 700-800 $/kw oldu .
    Teşekkürler

    • Merhaba Muvaffak Bey,
      500$/kwh fiyatı Vanadium flow bataryalarla ilgilidir. yeni bir teknoloji olduğundan fiyatlar bencede ilk aşamada biraz yüksek görünüyor.Ancak lityum bataryalara bakarsanız fiyatlar daha aşağıdadır. şuanki göstergeler lityum batarya için 200$/kwh ve aşağı yönde seyretmektedir.

  2. Ilk örnek için;
    329£*1,3= 428 $ eder. 500 kWh için.
    Yani 1$/kWh gibi bir değer çıkıyor.
    Lityum bataryalar için.
    Siz 200$/kWh demişsiniz.
    Ikinci örnek ise daha ucuza denk geliyor.
    Yanlışmıyım acaba?
    Slm

    • Merhaba Erdoğan Bey , 329.000 yada sizin dediğiniz gibi 428.000$ (dörtyüz yirmi sekiz bin) , (rakamları direkt kopyala yapıştır dediğim için virgül ile ayırmış) bu fiyatlamalar temel olarak şuan nerelerdeyizi anlamak açısından değerli bilgiler. makalede yazdığım gibi içerisinde trafo olan koruyucu ekipman olan konteyner mi değil mi detay şuan bilmiyoruz. 200$/kwh ise https://keremcilli.com/kursun-karbon-batarya-nedir/ yazımda da belirttiğim gibi bloomberg öngörüsüdür.

  3. Bu materyalleri ben size uygun fiyattan ingiltereden temin edebilirim …benimle kontaga gecilirse sikinti cozulebilir..diktat ucret teslimatta elden alinabilir

Comments are closed.