Solarify yapay zeka destekli veri kaydedici

0
2955

Güneş enerji santrallerinde veri analizi , sistemin sürekli izlenmesi, arızaların hızlı tespiti ve üretilmesi planlanan enerjinin gerçekten üretilip üretilmediğinin net bir şekilde takibi şarttır. Solarify yapay zeka destekli veri kaydedici ile güneş enerji santralinizin detaylı takibini, hata analizini, problemler ve oluşturulan iş emirleri ve yönetimi ile her şeyin kontrolünüzün altında olmasını sağlayan, yerli ve milli bir veri kaydedici(datalogger) dır. Solarify markası ve hikayesi, girişimcilik serüveni ile ilgili firma kurucu ortaklarından Ozan Bey’in daha önce enerji analiz ekibiyle yaptığı keyifli sohbetin linkini de youtube videomuzun açıklama kısmında bulabilirsiniz.Yapay zeka destekli veri kaydedici ile ilgili Ozan Bey’den aldığımız yanıtları kısaca toparladım;

1- Solarify veri kaydedici Fiyatları

Datalogger Fiyatlandırması:

3 Adet farklı veri kaydedici(datalogger) ve 1 adet RS485 çoklayıcı ünitemiz var. Datalogger fiyatlarımız farklı tiplerine ve kullanım alanlarına göre göre 450-550$ bandında değişiyor.

Solarify yapay zeka destekli veri kaydedici (datalogger) ön görüntüsü

Portal Fiyatlandırması:

* Basic

300kWp ve altındaki kurulu güce sahip santrallerde tek seferlik ödeme seçeceği sunuyoruz. Premium’a göre bazı özellikler sınırlı ve Solarify, mevcut santrale ait sadece 1 yıl boyunca veriyi saklayabiliyor.

* Premium

Kurulu gücü 300kWp üzeri santrallerde Premium seçeceğimizi kullanıcıya yönlendiriyoruz. kWp başına bir ücret talep ediyoruz. Kullanıcı portföyü yükseldikçe birim fiyatımız aşağıya iniyor. Premium versiyonunda kullanıcı Solarify’ın tüm özelliklerini kullanabilirken sistemde santral verileri minimum 5 yıl boyunca korunabiliyor.

* Enterprise

Belli bir portföyün üstündeki kullanıcılar için, yıllık sabit bir fiyatlandırma ve yanında promosyon olarak hediye kWp’ler veriyoruz. Tabiki Premium özellikleri gerçerlidir.

2- Solarify Mobil uygulama 

Mobil uygulamamızın IOS ve Adroid versiyonlarına mobil mağazalardan ulaşabiliyorsunuz.

Mobil uygulamamıza Solarify’da oluşan alarmlar bildirim olarak gidebiliyor.

Santral üretimi, performans oranları ve alarmlar gibi temel metriklere mobil uygulama üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Mühendislik metriklerinin, matematiksel terimlerin, yapay zekâ analizlerinin ve detaylı grafiklerin var olduğu gelişmiş taraf ise web browser üzerinden giriş yaptığınız ara yüzde mevcut.

Ek olarak, Solarify’ın tamamı mobil uyumlu, yani Mobil uygulamada bulamadığınız her şeyi Solarify’ın web portalına tarayıcı ile girerek bulabilirsiniz.

3- Arayüz Kullanıcı dostumu ?

Solarify’ın en çok ilgi gören özelliklerinden birisi de kullanıcı dostu ara yüzünün olması. Her kesimden insan tarafından santrallerinin durumu rahatlıkla takip edilebilir ve anlaşılabilir.

Solarify’ın kendi içinde kullandığı bir destek ve online kullanım kılavuzu sistemi mevcut. Destek sistemini kullanarak, satış sonrası ekiplerimize yaşanan problemleri veya istekleri portal üzerinden iletebilir ve takibini yapabilirsiniz.

online kullanım kılavuzu sisteminde ise, Solarify ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz.

4– Datalogger Kurulumu kolay mı?

Kurulumu oldukça basit. Data logger’ın kurulumu tak ve kullan şeklinde. Kendi içinde cihazları otomatik olarak tanıyabileceği bir ara yüzü var.

Portal kurulumu için, eğer müşterinin hiç hesabı yoksa bizim başlatmamız gerekiyor. Tabi ki genelde müşterilerimiz kurulumun bizim tarafımızdan yapılmasını istiyorlar. Kurulumu web üzerinden yapıyoruz. Sonrasında onlara sadece web adresini girip, kullanıcı adı ve şifrelerini girmek kalıyor.

5- Demo talep edin diyor web sitesinde bu süreç nasıl işliyor?

Demo talebi bizlere ulaştıktan sonra hedef kullanıcıyla belirttiği iletişim bilgileri üzerinden bire bir temas kuruyoruz. Mevcut bir santrali varsa ve 3. parti bir data logger ile Solarify’a veriyi aktarabiliyorsa aynı gün Solarify platformunda kullanıcı santralini izlemeye başlayabiliyor.

Santralde veriyi Solarify’a yönlendirebilecek bir data logger yoksa santral yetkilisine Solarify data logger’ını yönlendiriyoruz. Cihaz santrale ulaşınca, kurulumu için uzaktan yardımcı oluyoruz. Zaten data logger’ımız tak çalıştır özelliğine sahip olduğu için herkes kolaylıkla bu işlemi gerçekleştirebiliyor.

https://keremcilli.com/turkiyede-satilan-en-guclu-gunes-panelleri-2021/

6- Veri kayıt sınırı var mı ? 1 yıl 2 yıl 5 yıl vb ?

Solarify Basic versiyonda santral verileri 1 yıl, premium versiyonda ise minimum 5 yıl boyunca Solarify ile koruma altındadır.

7- İzleme sisteminde sensörler eklenebilir mi?

Tüm sensör modellerinden analizörlere kadar santralle ilgili gerekli tüm cihazları izleyebiliyoruz.

8- Şu özellik birçok izlemede bulunmuyor dediğiniz özellikler var mı?

Solarify, yapay zeka ile santrali öğrenir

ve santraldeki her cihazın ( inverter ve string ) ne kadar enerji üretmiş olması gerektiğini hesap eder. Bu sayede, benim santralim ne üretmeliydi sorusunun cevabını vermiş olur. Ek olarak çok hassas bir şekilde problem tespiti yapıp, normal şartlar altında tespit edilemeyen problemleri tespit edebilir.

Yapay zekaya ek olarak, yapay zekâ ile entegre bir şekilde çalışan interaktif iş yönetim sistemimiz bulunuyor. Bu sistem sayesinde santralin işletme ve bakım maliyetlerini oldukça aşağıya çekebiliyoruz. Santraldeki arızayla kim ilgilendi? Sebebi neydi? Arıza ne kadar sürdü? Çözümü ne kadar sürdü? Enerji kaybı var mıydı? Gibi birçok soruyu tek platformda ve gerekli belgeleriyle birlikte cevaplıyorsunuz ve süreci bu sayfadan yönetiyorsunuz. İş emri kapandığında raporu otomatik olarak belirlediğiniz kişilere mail atılıyor. Bu sayede sahadaki operasyonlar en verimli şekilde yönetilebiliyor. Ay sonunda ise o ay içinde açılmış ve kapatılmış iş emirlerini aylık rapor sisteminde de görüntüleniyor. Daha detaylı bilgi için youtube videomuzu da izleyebilirsiniz; https://www.youtube.com/watch?v=n6ZFiLugxlQ

Terimler sayfası sayesinde

santralden aldığımız veriler ile matematiksel işlemleri kullanarak yeni veriler oluşturabilmenize ve sonrasında bunlar üzerinden grafikler çizdirebilmenize ya da alarm yaratabilmenize olanak sağlıyoruz. Alarm konusunu bir örnekle daha net hale getirelim. Mesela, santralinizde inverter verisinin yanında sayaç verisi de okuyoruz diyelim. Sayaç ve inverter verisini birbirine bölerek bir verim hesabı ortaya çıkarabilir sonrasında alarm sayfasına giderek bu verim %95’in altına düşer ve 5 dakikadan uzun bir süre bu seviyede devam ederse alarm ver komutunu oluşturabiliyorsunuz.

Bir çatı GES i ya da bir şekilde farklı cephelere bakan bir santrali kendi içinde ayırabiliyor ve sanal sahalar oluşturabiliyoruz. Bu sayede farklı ışınım alan panelleri aynı performans oranıyla değerlendirmiyoruz. Bu sayede çok daha doğru ve gerçekçi değerler görebiliyoruz.

Performans oranı demişken aynı zamanda sıcaklık verisi yansıtılmış performans oranını da metriklerimiz arasında veriyoruz. Bu sayede panel sıcaklık verisini de performans oranına katarak daha da gerçekçi bir performans oranını müşterilerimize sunabiliyoruz.

Akıllı raporlama sistemimiz sayesinde

santralin üretebileceği kadar enerji üretip üretmediğini, işletmesinin iyi yapılıp yapılmadığını görebiliyoruz. Buradaki farkımız ise yine yapay zeka sistemimiz. Santralde her panele tek tek ışınım sensörü takılamadığı için bu Solarify yapay zeka sistemini geliştirdik. Bu sistem, santralinizdeki üretim noktalarını referans ışınım değerlerine göre öğrenip bir model çıkarır ve bu model üzerinden %98 doğruluk payı ile olması gereken enerji üretimini tahmin eder. Akıllı raporlama sistemimizden bir blog yazısında detaylı şekilde anlattık; https://solarify.io/tr/blog/gunes-enerjisi-santraliniz-de-her-sey-yolunda-mi/

9- Var olan müşteri scada sistemine entegrasyon mümkün mü?

Evet var olan dataloggerların eğer veri gönderme kabiliyeti varsa, hemen uyum sağlıyoruz. Yoksa kendi dataloggerımızı takıyoruz. Tabiki, güvenlik ve kontrol kabiliyetleri düşünüldüğünde Solarify Data Logger ailesinden bir ürünün kullanılmasını öneriyoruz.

10- Şu konu çok önemli dediğiniz bir konu var mı değinmemiz gereken?

Veri güvenliği ve sistem güvenliği atlanan bir konu.  Uzaktan erişim yapılan uzaktan izleme sistemlerinde port yönlendirmesinin kesinlikle yapılmaması gerekiyor, bu saldırganlara güvenlik açığı bırakıyor.

Solarify data logger kullanılan santrallerde VPN köprüsü üzerinden haberleştiğimiz için, bütün güvenlik açıklarını kapatıyoruz.

Ek olarak,  Performans analizi ile uzaktan izleme birbirine benzer ve birbirini tamamlayan olgular. Bir santralin sağlığı için yalnızca uzaktan izlemek değil, o santralin performansını da analiz etmek gerekiyor. Bu performans analizleri sayesinde Solarify, hızlı geri dönüşü sayesinde iyi bir yatırım aracı olarak düşünülebilir.

Solarify datalogger incelemesi technicall_tr youtube kanalımızda
Beğenerek takip edebilirsiniz