Güneş enerji panellerinde bilinenin aksiye birçok seçeneğimiz mevcuttur. Standart poly ve mono kristal panellerin günümüzde geldiği noktada çeşitlendiklerini söyleyebiliriz. Peki çatımız için hangi solar panelini almalıyız ? Satın alınabilecek panel çeşitlerinden bahsetmek isterim ; Standart poly veya mono panellerin (BSF –Back Surface Field) artık Pazar paylarını yavaş yavaş yitirdiğini yapılan araştırmalar göstermektedir (bu konudaki yazımı linkte bulabilirsiniz https://keremcilli.com/fotovoltaik-panel-pazari-ve-gelecegi-solar-enerji/ ) çatımız için yeni solar panel çeşitleri de daha az alanda daha fazla güç üretmek mümkün hale gelmiştir. Birçok alternatif panelin olduğu durumda aklımızın karışması çok normaldir. Çatımız için hangi solar panelini almalıyız bu makalede bulabilirsiniz
Gelinen noktada PERC
(Passivated Emitter and Rear Cell) hücreler çokça karşımıza çıkacak, genelde mono perc olarak daha fazla görmemize rağmen , poly perc panellerinde olduğunu belirtmek isterim. Temel olarak bu paneller hücrenin arkasına yansıyan ışığı üretime katmaya çalışan bir yapıya sahiptir.
Half cut
ismi ile araştırabileceğiniz bir diğer ürün ise alışılagelmiş hücrenin iki parçaya bölünerek tasarlanan bir hücre çeşididir, daha fazla busbar ( güç iletim yolu) ve daha fazla bypass diyod ile gölgelerden daha az etkilenen, verimli ve yine perc hücre yapısı sayesinde daha fazla üretim yapabilen ürünlerdir.
Yeni nesil ince film
(thin film) paneller (CdTe, CIGS) ile gölgeden ve sıcaklıktan üretim kayıpları açısından çok daha az etkilenen tasarımlar yapmak mümkün olabilir. Dünya genelinde pazardaki payları çok yüksek olmamakla beraber , solar çatı tasarımında göz ardı edilmeyecek panel çeşitleridir.
Bir diğer yenilik HIT
(Heterojunction with Intrinsic Thin-layer) teknolojisidir. Aslında geçmişi 1990 ‘lı yıllara dayansa da ticari olarak yeni yeni hayatımıza giren ve yüksek verim vadeden hücre çeşididir. Dışardan bakıldığında , diğerlerinden ayırt edilemeyecek bir görüntüsü vardır. Fark yaratan nokta ise içerisinde hem kristal hem de ince film katmanlarını birlikte barındırmalarıdır.
Rear Contact Cell
Bittiğini düşünebilirsiniz ancak bitmedi , Rear Contact Cell olarak internette aratabileceğiniz, tamamı ile performans canavarı diyebileceğim bir başka hücre çeşidi de bulunmaktadır. Ön yüzünde herhangi bir iletim hattı olmadığından ( busbar) çok daha verimli hücrelerdir. Tüm bağlantılar arka yüzeyde yapılmaktadır. Tabi ki bununda maddi bir karşılığı olacaktır, fiyatları en yüksek hücre çeşidi dersek yanlış olmayacaktır.
Bifacial
“Bifacial” olarak internette bulabileceğiniz her iki tarafı da enerji üretimi yapabilen hücre çeşididir. BSF (standart en çok kullandığımız panel) ile karşılaştırıldığında çok daha fazla üretim yapabilen verimli hücrelerdir. ITRPV ( International Technology Roadmap for Photovoltaic) verilerine göre; Dünya genelinde Pazar payı %5 seviyelerinde olan bifacial hücreler ,gelecek 10 yıl içerisinde %30 düzeyinde olacağı öngörülmektedir.
Temel olarak piyasada bulabileceğiniz panel türlerini anlatmaya çalıştım , ayrıca bu aralar daha fazla talep edilmeye, sorulmaya başlanan kiremit üzerine yerleştirilmiş hücreler de çatınız için farklı ve dekoratif bir alternatif olabilir.
Lütfen biraz da fiat ve kalite değerlendirmesi yapın
Deyinki x sistemi % 10 daha pahalı ama ömrü daha fazla, daha az yer kaplıyor vs vs .
Çok iyisiniz ama . Teşekkürler . Ben de gönüllüyüm .
Muvaffak GÖZAYDIN
25 yıldır soları takip ediyorum .
Halkı lütfen daha fazla bilgilendirelim .
Anlattığınıza göre
PERC
Half Cut
İnce film
HIT
Rear Contact Cell
Bifacial
paneller var. Bunların kaba piyasa payları ve fiatlarını ( hiç olmazsa izafi fiatlarını ) öğrenmek iyi
olurdu .
Türkiye’deki pazar durumu ve fiatları ne durumdadır .
Comments are closed.